Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
Czego potrzebujemy: jedna polędwiczka wieprzowa - około 600 g tymianek, sól, pieprz 30 g oleju kokosowego 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku garść drobno posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego lekkiego 2 plastry boczku lub szynki parmeńskiej 1 żółtko Jak wykonać: Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy [...]
Czego potrzebujemy: Na ciastka: 180 g zmielony płatków owsianych lub mąki owsianej 25 g kakao 35 g ksylitolu szczypta soli 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 całe jajko 1 żółtko Na masę: 110 g ser mascarpone 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym Jak wykonać: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. [...]
Czego potrzebujemy: 100 g suchej kaszy jaglanej 10 g oleju kokosowego 70 g serka wiejskiego jajko 250 obranych jabłek opcjonalnie łyżeczka cynamonu i 20 g ksylitolu lub bezkalorycznego słodzika Jak wykonać: Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy raz zimną, a raz wrzącą wodą i gotujemy około 15 minut w szklance wody. Do ciepłej kaszy dodajemy olej [...]
Czego potrzebujmy 70 g płatków owsianych jedno jajko 100 g startego jabłka 10 g wiórków kokosowych 30 g orzechów 15 g żurawiny 10 g nasion chia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g owoców - morele, brzoskwinie, truskawki Jak wykonać Płatki zalewamy wodą - tyle by wchłonęły całą i były kleiste. Ja zostawiam zalane na minimum godzinę. Jabłka [...]
Czego potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego lekkiego 200 g Brzoskwiń w żelu jedno żółtko Jak wykonać: Ciasto rozwijamy i kroimy na 6 kawałków. Tak jak widać na zdjęciu nacinamy brzegi. Na środek każdego kawałka wykładamy owoce. Paski ciasta zakładamy na przemian. W ten sposób przygotowujemy każde ciastko. Układamy je na papierze do [...]
Czego potrzebujemy: 150 g Choco Muffin 150 ml wody 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego 100 g granulek serka wiejskiego lekkiego 1 żółtko 2 łyżeczki erytrytolu Jak wykonać: Serek blendujemy z żółtkiem i erytrytolem na gładko. Ciasto czekoladowe przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, [...]
Składniki: 3 jajka 20 g zielonych oliwek 50g mozzarelli cebulka dymka 6 pomidorków koktajlowych pieprz, sól, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim 5g masła klarowanego Sposób przygotowania: Jajka delikatnie wymieszać w misce tak, aby żółtko nie połączyło się z białkiem. Na rozgrzanym maśle podsmażyć poszatkowaną cebulkę, pomidorki [...]
lepiej pić żółtko jajka przed czy po treningu bo nie wiem dokładnie i co to da? Za dużo nie ważę jak na mój wzrost. Jedno żółtko jajka dziennie wystarczy czy nie,przez jak długi okres czasu trzeba je spożywać.
Mam pytanko czy olejek rycynowy z zołtkiem jajka i kilkoma kroplami cytryny jest dobre ja włosy ? i jesli tak to ile trzmac taka"odzywke" z góry dzieki za odpowiedzi:)
Witam jestem Radek Mam 15 lat, jestem z Jasła, ćwiczę już parę miesięcy, a moje pytanie do was jest następujące: Chodzi o to czy dobrym sposobem na dietę jest wypić ze dwa żółtka wylane z kurzego jajka i rozdzielone od białka Kolega doradził mi bym spróbował tego z rana gdy wstanę a najlepiej na czczo. Może ktoś tego próbował lub próbuje i może [...]
Witam was wszystkich. Chciałbym zasięgnąć porady. Kiedys cwiczyłem.Ładnie się zbudowałem.Pozniej zaczalem sie obzerac.odłożył się tłuszcz na brzuchu.Jestem po 4 miesiacach aerobow.Wynik bardzo zadowalający.Teraz Chce utrzymać formę. Jadam 6 jajek tygodniowo(2 wtorek,2czwartek,2sobota) Czy mogę jeść żóltko w nich??albo może nie w każdym.Proszę o [...]