SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartosc

  • Dieta bogata we fruktozę, a zdrowie

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5926 Data: 2018-11-17 12:13:54
  • Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6056 Data: 2020-01-23 07:40:25
  • Istnieje wiele ziół, które natura wręcz dedykuje niektórym ludzkim narządom wewnętrznym. Jednym z najlepszych na to przykładów jest ostropest plamisty, którego zastosowania w dietetyce i fitoterapii są bardzo specyficzne. Stosować go można zarówno pod postacią suszonych nasion, jak i suplementów zawierających ekstrakt z nasion, bogaty w związki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 915 Data: 2023-02-24 07:21:23
  • Legenda kulturystyki Phil Heath w ostatnim poście na Instagramie opowiedział o diecie, jaką stosował startując w zawodach i omówił swoje obecne odżywianie. Jego występy na scenie kulturystycznej były niezwykłe, a siedem zwycięstw z rzędu mówi samo za siebie. „The Gift” ostatni raz był widziany na scenie Mr. Olympia w roku 2020. Zajął wówczas dość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 852 Data: 2023-10-13 22:31:32
  • EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Które aminokwasy muszą być dostarczone z pożywieniem (są niezbędne)? Arginina (częściowo niezbędna), histydyna, izoleucyna*, leucyna*, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina* (* = BCAA). Aminokwasy, które nie muszą być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3361 Data: 2021-07-02 19:20:04
  • W dzisiejszych czasach problem otyłości wśród najmłodszych stale wzrasta. Niestety, jeśli już w dzieciństwie pojawi się nadwaga lub otyłość, to znacząco zwiększa się ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Co więcej, dzieci te już we wczesnych latach zaczynają mieć z tego powodu problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca typu 2 i nadciśnienie. Do tej pory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1259 Data: 2021-12-06 10:29:29
  • Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5763 Data: 2021-02-23 08:06:28
  • Wysokie ciśnienie krwi naraża ludzi na większe ryzyko chorób serca i uszkadza wiele narządów w naszym organizmie. Okazuje się, że nie każdy bierze leki zgodnie z zaleceniem lekarskim, co może prowadzić do poważniejszych konsekwencji zdrowotnych. Oczywiście różny jest stopień tej dolegliwości i nie zawsze problem z ciśnieniem musi oznaczać branie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3547 Data: 2021-11-10 10:24:49
  • Nowotwory są plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1957 Data: 2021-11-25 21:09:25
  • Kisiel w wersji fit, jak go wykorzystać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pojawienie się na rynku produktów mających za zadanie zastąpić konwencjonalny kisiel, który jest słodzony cukrem, spowodowało, że częściej możemy sięgnąć po przekąskę tego typu. Jednak oprócz walorów smakowych, wykorzystanie tego typu posiłku może przynieść dodatkowo korzyści wynikające z użycia go o odpowiedniej porze dnia czy też podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3973 Data: 2017-10-27 16:53:16
  • Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4040 Data: 2019-06-05 11:30:45
  • Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2950 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1090 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • Uzyskanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie nie jest trudne, jeśli spożywasz produkty mleczne. Problem pojawia się u osób stosujących dietę wegańską lub uczulonych na laktozę. Wapń to bardzo ważny dla nas minerał, szczególnie dla naszych kości i zębów (ale także dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego), dlatego nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 669 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • Ponad 90% przypadków raka skóry, jak szacują specjaliści, jest powodowane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe pochodzące z promieni słonecznych. Ekspozycja ta wzrosła w ostatnich latach, w dużej mierze ze względu na cieńszą warstwę ozonową atmosfery ziemskiej. Z powyższych przyczyn, badacze uważają, że najważniejsze są działania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1116 Data: 2022-06-30 15:18:02
  • Kiedyś myślano, iż stosowanie testosteronu wywołuje przerost i zmiany nowotworowe prostaty. Cóż, jednak nowsze dane zebrane, np. z bazy RHYME (rejestr mężczyzn z hipogonadyzmem), tego nie potwierdzają. W ramach RHYME zebrane dano dotyczące 999 leczonych (testosteronem), nieleczonych i nowo zdiagnozowanych (z hipogonadyzmem) mężczyzn. Dokonano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6736 Data: 2019-03-15 10:42:33
  • Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi.  Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5429 Data: 2021-07-22 09:56:49
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1241 Data: 2022-08-08 16:11:56
  • Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5031 Data: 2017-05-10 08:01:28
  • Gainer nie działa - co robić?

    Artykuł
    Suplementy

    Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5989 Data: 2017-07-20 09:42:24