Kolejnym systemem żywieniowym, jaki dziś przedstawię, jest dieta śródziemnomorska. Mówi się, iż osoby mieszkające w Hiszpanii czy Włoszech charakteryzują się zdecydowanie większym zdrowiem i lepszym samopoczuciem, niż np.: Amerykanie i właśnie dzięki temu zainteresowano się dogłębniej ich dietą. Dietą byłoby wprowadzenie wcześniej wspomnianego [...]
[...] jak i przekąskę. Oczywiście wykorzystanie ich w kanapkach to tylko jedna z opcji, gdyż można również korzystać z nich jako dodatku do jogurtów, musli czy deserów. Co zamiast masła? Kremy orzechowe to kolejna smaczna opcja dla osób pragnących wzbogacić swoją dietę o wartościowe kanapki. Bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
[...] jest odpowiednia dieta, suplementacja, aktywność fizyczna, unikanie stresu i zatrutego środowiska. Wszyscy możemy poprawić zdrowie swoje i innych przesiadając się na rower, zamiast jeździć wszędzie samochodem. Ograniczenie podaży mięsa w diecie w skali świata poprawiłoby jakość powietrza, gleby i wody, gdyż mięsne farmy stanowią ogromne [...]
[...] i po wysiłku spożywam większość węglowodanów”. Luke uzyskuje deficyt kaloryczny rezygnując z całych jajek na rzecz samych białek. Komentarz: stosowanie białek jaj, zamiast całych jajek, jest kontrowersyjną praktyką. Ze względów praktycznych, żółtko jest niezmiernie istotne dla kulturysty, gdyż cholesterol jest prekursorem wszystkich [...]
[...] Oznacza to, że po spożyciu posiłku nasz organizm musi wytworzyć większą ilość insuliny, co może prowadzić do insulinooporności, cukrzycy czy otyłości. Z tego powodu, zamiast pomagać sobie w osiągnięciu zgrabnej sylwetki, tak naprawdę sobie szkodzimy, ograniczając sól. Co więcej, obniżona odpowiedź insuliny ma również negatywny wpływ na [...]
[...] to kolejny gram soli, zaś największą bombą z solą jest McWrap śniadaniowy, wieprzowy z pieczarkami (3,7 g w porcji!). Podsumowanie Jeśli cenisz sobie estetykę sylwetki, to zamiast fast food po treningu zjadaj raczej pełnowartościowe proteiny (wołowinę, wieprzowinę, ryby, jajka) z porcją węglowodanów (ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo [...]
[...] Ułatwi Ci to cały proces zmiany diety. Możesz zaspokoić apetyt na jajka zjadając "jajecznicę" z tofu, zjeść makaron z "serem" wykorzystując sos z orzechów nerkowca zamiast nabiału, albo hamburgera na bazie fasoli zamiast klasycznego. Pomyśl o suplementach Bycie weganinem ma wiele korzyści zdrowotnych, ale wyeliminowanie produktów [...]
Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
W świecie sportów siłowych wiemy, jak ważna jest dieta oraz dostarczenie wszystkich makro- i mikroelementów. Nikt nie zaprzeczy, że ilość i jakość białka jest szczególnie ważna u osób aktywnych, a w szczególności w branży kulturystycznej. Najczęściej w naszej diecie to właśnie mięso gra istotną rolę, dzięki niemu możemy w łatwy sposób dostarczyć [...]
[...] istnieją inne składniki soku pomidorowego, które powodują zaostrzenie objawów. Wybieraj pizzę bez sosu pomidorowego, makaron zjedz z warzywami, oliwą i chudym mięsem, zamiast soku pomidorowego wybierz świeży sok z marchwi. Cytrusy, sok z pomarańczy Szklanka soku pomarańczowego uchodzi za zdrowy dodatek do śniadania. Niestety świeży sok z [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
[...] Badacze podali 30 osobom 0 gramów białka - wodę, 20 gramów soi lub 40 gramów soi w spoczynku i po ćwiczeniach oporowych. Następnie porównali wyniki z grupą mężczyzn, którzy zamiast tego stosowali 20 lub 40 gramów białka serwatkowego. 40 gramów białka sojowego wpłynęło w nieznaczny sposób na zwiększenie syntezy białek mięśniowych. 20 gramów [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]