[...] przez osoby z cukrzycą i stanami przedcukrzycowymi oraz zespołem metabolicznym. Wyniki te mogą stanowić cenną wiedzę dla dietetyków, lekarzy, jak i sportowców. O czym należy pamiętać? W przypadku osób ze zdiagnozowaną cukrzycą warto skonsultować stosowanie odżywek ze specjalistą, zwłaszcza gdy lekarz przepisał już jakieś środki [...]
Przyglądając się minionej epoce kulturystycznej, gdzie takie osobistości, jak Arnold, Columbo, Platz, Lee, Dorian czy Ronnie królowali na scenicznych deskach, możemy rzec, że doszło do pewnej kulturystycznej rewolucji, a słowa mistrzów odnośnie treningu były świętym Graalem i nikt nie odważył się trenować w sposób odmienny, niż trenowali [...]
[...] ze zwiększania biodostępności innych substancji prozdrowotnych pochodzenia roślinnego poprzez wpływ na aktywność enzymów wątrobowych. Działa przeciwzapalnie, w związku z czym najwięcej mówi się o jej właściwościach przeciwnowotworowych, kardioprotekcyjnych, czy przeciwcukrzycowych Źródła Amini, M. R., Sheikhhossein, F., Talebyan, A., [...]
Hydrolizowany kolagen stał się popularnym suplementem diety dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu. W badaniach wykazano liczne jego zastosowania prozdrowotne, które nie ograniczają się tylko do optymalizacji stanu skóry czy włosów. Ponadto wzmożone zainteresowanie suplementacją kolagenem tłumaczy się tym, że jego źródła spożywcze nie należą [...]
Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]
[...] że więcej osób dorosłych stosuje dawki większe niż 5 mg, które zwiększają stężenie melatoniny znacznie powyżej typowych, fizjologicznych nocnych szczytowych stężeń, po czym spadają po 4 - 8 godzinach. Przed badaniem NHANES w latach 2005-2006 żaden uczestnik nie zgłaszał przyjmowania więcej niż 5 mg melatoniny dziennie, ale w latach [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
Otyłość została wskazana jako ważna przyczyna chorób nerek. Ze względu na ścisły związek z cukrzycą i nadciśnieniem, nadwaga i otyłość są ważnymi czynnikami ryzyka przewlekłej choroby nerek. Niezmiennie zatem nasze zdrowie pozostaje w naszych rękach i to my możemy dla siebie zrobić najwięcej, choćby przez wybór optymalnej formy aktywności [...]
[...] kofeina ma wpływ na regenerację po treningu siłowym? Niemożliwe? Cóż, niewiele na to wskazywało, ale mamy nowe badania. Może po prostu nikt się na tym nie koncentrował? Na czym polegał eksperyment? W badaniu nie mogły brać udziału osoby regularnie stosujące kofeinę (>200 mg tygodniowo; filiżanka kawy ma kilkadziesiąt mg kofeiny). Uczestnicy [...]
Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]
Ashwagandha jest dobrze znanym ajurwedyjskim ziołem stosowanym w celu uzyskania młodzieńczego wigoru i dobrego samopoczucia. W licznych przeprowadzonych do tej pory badaniach wykazano, iż podawanie ekstraktu z ashwagandhy miało wpływ na niwelowanie lęku, poprawiało wydajność podczas rozwiązywania zdań, usprawniało funkcje wykonawcze, miało wpływ [...]
[...] Ashwagandha przyczynia się do wzrostu stężenia hemoglobiny (nośnika tlenu) oraz ma wpływ na średnie stężenie hemoglobiny w krwinkach, objętość krwinek czerwonych, przy czym zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Referencje, badania, źródła naukowe: Diego A. Bonilla Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical Performance: Systematic [...]
[...] większej niż sugerowane dawki kreatyny czy kofeiny. Zespół ciasnoty przedziałów powięziowych (ZCPP) występuje w 5% przypadków ostrego niedokrwienia kończyn dolnych, przy czym w ostrym niedokrwieniu na podłożu urazowym w 25% przypadków. W literaturze opisywano zespół ciasnoty przedziałów powięziowych, który często jest związany z rabdomiolizą [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Podsumowanie Metaanaliza Biancy Marques i in. sugeruje, że doustna suplementacja Mg może poprawić funkcję śródbłonka. Należy stosować magnez co najmniej 6 miesięcy i ma on największe znaczenie u osób z nadwagą, w wieku powyżej 50 lat lub nie do końca zdrowych. Czyli tak naprawdę w te widełki można chwycić dużą [...]
[...] plotek, odczucia, subiektywne postrzeganie, obserwacje byłyby zupełnie inne! A jak sprawdzają się poszczególne typy protein w badaniach naukowych? Sprawdźmy! Na czym polegało badanie? Dziesięciu dobrze wyszkolonych piłkarzy ukończyło dwie sesje treningu szybkościowo-wytrzymałościowego w ciągu trzech dni, otrzymując białko serwatkowe [...]
[...] Pod względem całkowitej zawartości białka w 100 g produktu dorównują one niektórym mięsom, a niekiedy nawet są od nich lepsze. Z reguły dostarczają 12 – 30 g białka, przy czym ich kaloryczność niestety przewyższa zawartość kalorii w większości chudych źródeł pochodzących od zwierząt. Porównać można tutaj na przykład soję i filet z piersi [...]
[...] danych raz na kilka lat (ciężko uwierzyć, iż dana osoba przez kilka lat będzie stosowała dokładnie taką samą dietę). Niemniej OO na pewno jest cennym elementem diety, przy czym warto pamiętać, że tylko w pewnej ściśle określonej ilości. W nadmiarze może przyczynić się do wzrostu stanu zapalnego (przez zaburzenie proporcji [...]