Dość dobrze udokumentowana w badaniach naukowych jest zależność między podawaniem węglowodanów w trakcie wielogodzinnego wysiłku (np. triathlonu, pływania długodystansowego czy wyścigu kolarskiego), a poprawą wyniku sportowego. O wiele słabsze podparcie znajduje podawanie węglowodanów w trakcie treningu siłowego czy interwałowego lub przy pracy [...]
[...] bo jedzą dużo ryżu. Ma to taki sam sens, jak twierdzenie, iż „Włosi są zdrowi, gdyż jedzą dużo makaronu”. Tymczasem ryż, makaron, kasza i ziemniaki to po prostu źródło węglowodanów. Podsumowanie Według licznych badań osoby dostarczające 20% dziennej podaży energii z tłuszczów miały mniej testosteronu od tych dostarczających 40%. Mniej było [...]
[...] wołowina, białko serwatkowe) oraz tłuszcze (awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz ogromnej ilości węglowodanów, aby wspierać budowę masy mięśniowej. Wg badań, dieta ketogeniczna nie do końca nadaje się do budowy masy mięśniowej. Czy sterydy powodują redukcję tkanki [...]
[...] Wcale nie wynika z rzekomych różnic w składzie, pod względem oddziaływania biologicznego ani pod względem krótkoterminowego wpływu na łaknienie i podaż energii obu rodzajów węglowodanów. To tak, jakby twierdzić, iż zastąpienie syropu glukozowo-fruktozowego sacharozą jest rozwiązaniem dla problemu epidemii otyłości. Taka propozycja z pewnością [...]
[...] Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Ogólnie, wg 8 źródeł danych, dieta śródziemnomorska dostarcza około 9,3 MJ / dzień: 15-20% energii z białka, 43-50% energii z węglowodanów, prawie 37% energii z tłuszczu ogółem: 19% z MUFA (kwasy jednonienasycone), 5% z PUFA (kwasy wielonienasycone), 9% z SFA (kwasy nasycone). W badaniu „Low-Calorie [...]
[...] Wiele flawonoidów wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, dlatego wiele rodzajów warzyw i owoców może przeciwdziałać cukrzycy, mimo iż dostarczają one pewnych ilości węglowodanów, w tym fruktozy. Jednak trzeba dodać, iż w normalnych warunkach tych cukrów jest zbyt mało, aby mogły zaszkodzić. Problem powstaje, gdy ktoś zechce np. wycisnąć [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
[...] małej podaży energii. Dlatego sięganie po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a za mało protein, a to doprowadzi do zwiększenia udziału tłuszczów podskórnych i wisceralnych. Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera [...]
[...] kcal. Jak może wyglądać plan dietetyczny? Zakładamy, iż białko dostarczy 20% energii, węglowodany 50%, tłuszcze 30%: 486,8 kcal z białka, czyli ~122 g dziennie 1217 kcal z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie Rozkładamy obliczone wartości na 4-5 posiłków dziennie. Źródłem białka mogą być np.: ryby, [...]
[...] i dyslipidemią, a więc ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym”. Tłuszcz sprzyja insulinooporności oraz cukrzycy typu II (co ma ogromne znaczenie przy dużej podaży węglowodanów na cyklu „masowym”). Sylwetka wygląda coraz gorzej, gdyż na cyklu „masowym” łatwiej o gromadzenie tłuszczu (podaż węglowodanów oraz łączenie węglowodanów i [...]
[...] posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po posiłku bogatym w węglowodany może być podniesiony nawet przez kilka godzin. Jeśli przesadzisz z podażą węglowodanów, dostarczając 158 g węglowodanów o szybkiej kinetyce, poziom insuliny może być podwyższony nawet przez 6 godzin! Podsumowanie Na zakończenie dodam, iż trening [...]
[...] Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, jest bez glutenu, bez cukru i bez zbędnych dodatków. Minusy: w smaku wypada według mnie dość kiepsko, jest [...]
[...] kiedyś sugerowano w podręcznikach. Dlaczego? Ile białka powinienem dostarczyć? A po co mi białko, skoro jestem biegaczem? Ile białka potrzebuję, gdy trenuję i jem za mało węglowodanów? Ile białka tracę w trakcie biegania? Czy duża ilość protein jest szkodliwa dla zdrowia? Czy duża ilość protein sprawi, że będę gruby? Ile białka dostarczać na [...]
[...] abym mógł je odpowiednio wykonać. Podczas treningu nóg i pleców muszę używać maszyny Smitha do wykonania przysiadów i martwego ciągu." JAKĄ MA DIETĘ?"Nie mogę jeść za dużo węglowodanów, bo wydaje mi się, że bardzo szybko tyję, więc najwięcej ile mogę zjeść to około 240 g węglowodanów dziennie, czyli 30 g węglowodanów na posiłek, rozłożonych na [...]
[...] treningu dni nietreningowe 5g rano SFD Nutrition Mass Activator 3000g MASS ACTIVATOR to gainer o wysokiej wartości odżywczej, będący doskonałym źródłem białka pokarmowego i węglowodanów. Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które ułatwiają szybki przyrost beztłuszczowej masy ciała. Dawkowanie: 75-120g wymieszać z wodą lub mlekiem, wypić po [...]
[...] składniki posiłku testowego zmieszano przed spożyciem. Całkowita wartość kaloryczna posiłku testowego wynosiła 150 kcal (25 g białka, 5,56 g tłuszczu i niewielka ilość węglowodanów). Łączna ilość podanej dawki 13C (izotopu węgla) odzyskanej z oddechem w okresie 6 h wynosiła: 17,23 ± 0,69 g (68,92%) dla (jajka gotowanego), 8,20 [...]
Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]
[...] a 20-30% z beztlenowych; po 30 minutach treningu już 95-97% energii pochodzi z procesów tlenowych, a tylko 2-3% z beztlenowych. Organizm korzysta w największej mierze z węglowodanów zgromadzonych w mięśniach oraz z tłuszczu (tego w mięśniach, w tkance tłuszczowej podskórnej i wokół narządów wewnętrznych). Odchudzanie zależy od bilansu [...]