SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

węglowodanów

  • [...] ketonowe, gdy tylko ich stężenie we krwi wzrośnie. Barierę krew-mózg ciała ketonowe pokonują dzięki aktywacji transportera (w trakcie głodu lub przy bardzo niskiej podaży węglowodanów w diecie). Mimo, iż ma do dyspozycji ciała ketonowe, mózg potrzebuje pewnych ilości glukozy. Powstaje ona wskutek glukoneogenezy. „W pierwszych dniach głodzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13296 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] tego cukru. Dla przykładu podam, że przy intensywności 55% szczytowego pochłaniania tlenu mleczany stają się ważnym źródłem: dostarczają 27% całkowitej energii pochodzącej z węglowodanów, glukoza obecna we krwi zapewnia 33%, a glikogen mięśniowy 40%. Tylko weźmy pod uwagę, że wraz ze wzrostem obciążenia organizmu pracą (więcej powtórzeń, większy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4395 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • [...] na redukcję tkanki tłuszczowej. Jeśli masz 10-14% tkanki tłuszczowej, to zapewne dość bezpiecznie możesz rozpocząć trening „,masowy”. Tylko stale musisz kontrolować podaż węglowodanów i tłuszczów, tak aby się nadmiernie nie zatłuścić. Nadmiar składowanej tkanki tłuszczowej (szczególnie w tułowiu, tłuszcz androidalny) jest szkodliwy dla zdrowia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5499 Data: 2020-01-15 07:35:13
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2253 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niekorzystny wpływ na stężenie insuliny i glukozy we krwi, jednak nie można twierdzić, iż taki sam (bo wykresy są całkowicie inne po spożyciu napoju zawierającego 100 g węglowodanów i po dostarczeniu 2 litrów standardowego piwa). Piwo zawierało 3.1% węglowodanów (głównie dekstryny), w sumie 62 g węglowodanów na 2 litry napoju (w tym ~12 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1971 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1046 Data: 2022-08-11 07:10:24
  • [...] efektów redukcyjnych należy zastosować dietę z ujemnym bilansem energetycznym, wysokobiałkową. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będzie ona dostarczała więcej, czy mniej węglowodanów albo więcej, czy mniej tłuszczów.  Według badań, diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe i o mniejszej podaży tłuszczów, a większej węglowodanów, wykazują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3156 Data: 2020-12-26 10:59:58
  • Diety wysokotłuszczowe, ketogeniczne - najlepsze na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2129 Data: 2021-02-15 08:30:37
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein tuczy”? Mit. W badaniach stwierdzano, iż gigantyczna podaż protein odchudza. Tuczyć może nadmiar tłuszczów i węglowodanów, szczególnie w jednej porcji. Proteiny tuczą, jeśli towarzyszy im duża ilość tłuszczów lub węglowodanów. Czyste białko serwatkowe (WPI, WPH, WPC) nie ma prawa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7217 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8381 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9346 Data: 2019-12-27 09:13:24
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Przykładowo, nie da się czerpać energii tylko z tłuszczów, co utrudnia pozbywanie się „boczków” i „brzucha”. Organizm równolegle czerpie z zasobów węglowodanów (glukoza we krwi, glikogen wątrobowy, mięśniowy), tłuszczów (podskórne, trzewne – ulokowane w tułowiu, wewnątrzmięśniowe itd.), fosfokreatyny (wytwarzanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3153 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tygodniowo). Czy warto ją stosować? Z pewnością warto obejrzeć, przemyśleć i wdrożyć u siebie niektóre z prezentowanych tu rozwiązań, nie zapominając, iż gigantyczna podaż węglowodanów od początku była planowana z myślą o insuliny (która ułatwi transport składników odżywczych do mięśni). Czy sportowcom potrzeba aż tyle węglowodanów i protein? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • [...] (włókienek w komórkach mięśniowych), teoretycznie w celu wydajniejszego dostępu do paliwa do wykorzystania w czasie skurczu. Nie wiemy, czy to tłumaczy poprawę tolerancji węglowodanów (zmniejszenie insulinooporności), ale w badaniach stwierdzono, iż tłuszcze znajdujące się blisko sarkolemy (ceramidy) są związane z opornością insulinową. Można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2573 Data: 2022-04-04 13:00:45
  • Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6903 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • [...] consumption with or in-between three meals a day differently affects energy balance in healthy subjects”. Jedyne, co jest prawdziwe, to fakt, iż picie soku (~112 g węglowodanów dziennie; ~1277 ml dziennie) w ciągu 4 tygodni spowodowało zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej o 1.0 ± 1.8 kg oraz to, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14986 Data: 2019-03-20 07:23:55
  • Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6117 Data: 2019-05-16 12:11:45
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20797 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • [...] odpowiedź anaboliczna. Nic to nie da, jeśli taki proces będzie trwał dłużej. Takie samo zjawisko zachodzi po dłuższym poście. Dlatego po treningu kluczowe jest dostarczenie węglowodanów i/lub protein, aby zainicjować procesy anaboliczne. Wydaje się jednak, iż zaraz po treningu proteiny są ważniejsze, jednak bez nadwyżki energetycznej budowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3205 Data: 2019-12-15 19:00:55
  • Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4539 Data: 2021-05-04 10:48:45