Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
[...] gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub węglowodanów. Efekty redukcyjne mogą przyspieszać: kofeina (3 - 5 mg na kg masy ciała) 1 - 1,5 h przed treningiem, zielona herbata, białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI), np. [...]
[...] zadbać o odpowiednie nawodnienie i zwiększyć "pompę”. Z kolei do suplementacji po treningu dołącz około 10 g L-glutaminy w połączeniu z posiłkiem potreningowym, złożonym z węglowodanów i białka. Postaw na taurynę Tauryna jest prawdopodobnie najbardziej popularnym aminokwasem spożywanym masowo przez ludzi. Jednak nie ze względu na jej działanie [...]
[...] energetycznej, nie ma hipertrofii. Naukowcy oszacowali, iż potrzeba 6692 kcal na każdy kilogram nowo zbudowanej masy mięśni. Najłatwiej zapewnić nadwyżkę z tłuszczów i węglowodanów. Białko nie jest efektywnym źródłem energii i nie powinno być, bo nie do tego służy. Czym jest izomaltuloza? Składa się głównie z glukozy i fruktozy. Handlowa [...]
[...] można podać EAA, WPC/WPI/WPH + węglowodany przed treningiem oraz po treningu (podzielone porcje, nie przesadne, np. 40 g protein po treningu dla 100 kg zawodnika + 40-50 g węglowodanów; przedtreningowo 20 g protein + niewielka porcja węglowodanów). Badania wskazują, iż liczy się nie tylko okres 1-2 h po zakończeniu pracy, bo hipertrofia jest [...]
[...] Zott Jogurt Naturalny „rozkoszny Smak” Skład: mleko, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii Na 100 g tego jogurtu przypada 63 kcal, 3 g tłuszczu, 4,2 g węglowodanów i 4,9 g białka Plusy: całkiem dobry smak, dość gęsty, dobra dostępność Minusy: dodatek mleka w proszku celem zagęszczenia produktu, brak wyszczególnionych [...]
[...] wywołują negatywne skutki Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Ludzie często nie zdają sobie sprawy, iż znaczenie ma rodzaj białka, rodzaj tłuszczów i rodzaj węglowodanów. Nic z tego! Nie warto czytać. Lepiej stosować gotowe rozwiązanie. Dukan ma tym silniejsze przebicie, iż otyłych kobiet jest coraz więcej, a jego dieta oferuje [...]
[...] ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. Zawierają mało strawnych węglowodanów, więc nie mają dużego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Szpinak, jarmuż i inne podobne rośliny stanowią dobre źródło wielu witamin i minerałów, w tym witaminy [...]
[...] stała dawka insuliny nie uwzględnia zmiany wrażliwości na insulinę wskutek treningu oporowego (należałoby obniżyć dawkowanie, ze względu na zwiększenie tolerancji węglowodanów po treningu). Podobnie insulina o pośrednim czasie działania, jaką jest Humulin L (która pojawia się w planie zamiast insuliny novorapid w 5-tygodniu cyklu), [...]
[...] W grupie cukru średnio dostarczano 152 g cukru dziennie oraz 3.4 MJ, w drugiej grupie (słodzików) 1.0 MJ i 0 g dodatkowego cukru. Grupa słodzików dostarczała 45% energii z węglowodanów przed interwencją oraz 44% w trakcie interwencji. Grupa cukru dostarczała 49% energii z węglowodanów przed interwencją i 58% w trakcie eksperymentu. 70% cukru [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Przemieszczając się po serwisach szybko zauważamy, że co drugi influencer w mediach społecznościowych promuje własną, „najlepszą” teorię na temat redukcji. Problem polega na tym, iż większość z nich nigdy nie miała problemu z przyrostem tłuszczu, a ich wiedza na temat treningu, diety i suplementacji pozostawia wiele do życzenia. W artykule [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
[...] stężenia cukru we krwi) są dla człowieka bardzo niekorzystne. Węglowodany z pokarmu z jelita cienkiego trafiają do wątroby. Można powiedzieć, że z bardziej złożonych form węglowodanów takich, jak glikogen w wątrobie powstaje ostatecznie glukoza. Glukoza: może zasilać glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, kluczowa do [...]
[...] mięśniami naramiennymi, bicepsem, tricepsem, przednią i tylną częścią uda, mięśniami czworobocznymi grzbietu, a środkową i dolną częścią grzbietu. Zasada 7 Niska podaż węglowodanów Ale czy na pewno to stosował? Według różnych źródeł Zane dostarczał od 70 do 150 g węglowodanów dziennie, a białka od 190 do 200 g. Dodatkowo wiemy, iż nie [...]
[...] forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym ciągu. „Spożywanie pokarmów zawierających duże ilości węglowodanów prowadzi do zwiększenia stężenia serotoniny w bocznym podwzgórzu, to jest w strukturze regulującej popęd pokarmowy i uczucie sytości (komentarz: dla uściślenia, [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] sezam* 52% miód* 48%. Składniki ekologiczne* Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów (w tym 25,1 g cukrów) 16,8 g białka 4,8 g błonnika <0,25 g soli Plusy: bardzo dobry skład, składniki są z certyfikatem ekologicznym, bardzo dobra cena, po [...]
[...] na LPL co prowadzi do akumulacji tłuszczów. Największy wpływ na wyrzut insuliny z wysepek Langerhansa wywierają posiłki wysokowęglowodanowe (wpływ wielogodzinny 100 + g węglowodanów w porcji), a szczególnie jeśli są to węglowodany o szybkiej kinetyce (glukoza, sacharoza). Bardzo silny wpływ na insulinę wywierają proteiny, więc szejk przed [...]