[...] Niestety, w klubach i Internecie jest też cała masa informacji zmanipulowanych, zmienionych i zwyczajnie nieprawdziwych. Odsiejmy nieco fakty od mitów. „Musisz jeść dużo węglowodanów, inaczej nie urośniesz” Mit. Ważne, abyś jadł tyle, ile potrzebujesz. Istnieją gotowe kalkulatory i stosowne wzory, celowo nie rozwijam tego dobrze znanego [...]
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu podaży energii z węglowodanów (mniej niż 50 g dziennie), a zwiększeniu ilości tłuszczów. Budzi ona skrajne emocje i niejednokrotnie duże kontrowersje wśród naukowców. Czy jest się czego obawiać? Jak wygląda obecnie nasza wiedza na temat diety keto? W tym krótkim artykule podsumuję kluczowe aspekty. [...]
[...] sporty walki. Jego skład, ma za zadanie maksymalnie ograniczać działania kataboliczne, a nasilać efekt anabolizmu. Jako jedyny z rankingu posiada znaczny dodatek węglowodanów i białek, które dodatkowo mają za zadanie odżywić mięśnie w okresie okołotreningowym, wspomagającym tym samym wykorzystanie związków aktywnych na potrzeby [...]
[...] guma arabska, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, substancja słodząca: sukraloza, aromat). Właściwości odżywcze w 100g: 628 kcal, 41 g tłuszczów, w tym nasycone: 21 g, 36 g węglowodanów, w tym cukry: 1,7 g, 19 g białka, 0,02 g soli. Protein Cookie Dough Kolejne ciasteczka, które przeznaczone są również dla osoby nietolerujących glutenu, czy jaj, [...]
[...] bezglutenowych. Z kolei badanie z 2013 r. dotyczyło 58 zdrowych osób dorosłych na diecie bez glutenu. Mężczyźni stosujący dietę bez glutenu spożywali znacznie niższe ilości węglowodanów, błonnika, niacyny, kwasu foliowego i wapnia, ale znacznie wyższych ilości tłuszczu i sodu, niż mężczyźni na GCD (diecie zawierającej gluten). Podsumowanie Modne [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] pojawienia się ryzyka cukrzycy typu II. Zamiast skupiać się na pojedynczym składniku odżywczym, ogólna jakość diety i eliminacja przetworzonej żywności, w tym prostych węglowodanów, prawdopodobnie przyczynią się do poprawy funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i ogólnego stanu zdrowia. W najlepszym interesie amerykańskiej opinii [...]
Wielu z Was często musi (i chce) godzić dwie zupełnie odmienne aktywności ruchowe. Po części wynika to z chęci bycia aktywną osobą, po części jest to wymóg dyscypliny sportowej, którą się uprawia. Trzeba nieźle wysilić wyobraźnię, aby wymienić sport, którego uprawianie nie skorzysta na tym, że trenujecie swoje mięśnie na siłowni. Oczywiście nie [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] i nieskuteczna metodyka do dzisiaj króluje w świadomości wielu osób. W kulturystyce więcej prawie nigdy nie znaczy lepiej. Możesz zastosować dietę wysokowęglowodanową (50% węglowodanów, 25-30% tłuszczów, 20-25% białka), ale to wcale nie znaczy, że nieskuteczna okaże się dieta np. 30% węglowodanów, 40-50% tłuszczów, 20-25% białka. Dla modelowego [...]
[...] przetrenowanie wcale nie jest nierealnym zagrożeniem. Wystarczy, że nie zapewniasz właściwej dziennej podaży kalorii (w tym odpowiedniej ilości białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych), nie śpisz wystarczająco długo, zbyt dużo pracujesz, nadużywasz alkoholu czy papierosów, nie pokrywasz zapotrzebowania na witaminy i minerały, zbyt [...]
[...] przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka podaż tłuszczu przy niskiej podaży węglowodanów. Na czym polega dieta Low Carb? Czy jest zdrowa i efektywna? Jak wygląda przykładowy jadłospis? Jeżeli chodzi o skutki uboczne związane ze zdrowiem – jeżeli [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
[...] na pewien cel, a jest nim wsparcie naszej diety. Są to produkty, które posiadają zawartość białka na poziomie około 80%, gdzie znacznie obniżono ilość tłuszczów i węglowodanów. Sprawia to, że mamy skoncentrowany produkt białkowy, którego zadaniem jest dostarczenie tylko i wyłącznie białek, bez pozostałych dodatków, jak węglowodany czy [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
[...] i wsadzone do zamrażarki na około godzinę Posiłek 5 180 gram indyka i kurczaka Cukinia Całkowite spożycie kalorii (szacunkowo): 2177 kalorii 284 gramów białka 199 gramów węglowodanów 18 gramów tłuszczu W filmie nie wspomniano o rozkładzie spożycia makroskładników odżywczych i liczbie kalorii. Są to wartości szacunkowe. Chris Bumstead w [...]
[...] kojenie napięcia nerwowego oraz pozytywny wpływ na nastrój, poprawa sprawności intelektualnej, uczestniczenie w procesach metabolicznych, m.in. w procesie wchłaniania węglowodanów czy produkcji energii z glukozy. To, na co warto zwrócić uwagę to właśnie ten ostatni podpunkt, czyli produkcja energii i procesy przyswajania węglowodanów, w [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
[...] również powodować alergii. Na co warto zwrócić uwagę, kupując białko? Wybierając odżywkę białkową, przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na procentową zawartość protein, węglowodanów i tłuszczów. Dobre WPC zawiera od 75 g białka na 100 g produktu wzwyż. Ilość węglowodanów powinna wynosić około 5 g, a tłuszcze do 2 g. Tego typu proporcje [...]