Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] 50% w pierwszych trzech godzinach po posiłku (gdy porównano wpływ oliwy i masła) i o 52,4% w porównaniu do posiłku niskotłuszczowego. I działo się tak przy tej samej ilości węglowodanów w porcji! Oliwa z oliwek różni się proporcjami kwasów tłuszczowych. Tak więc ma znaczenie, czy podajesz głównie kwasy tłuszczowe nasycone i małe ilości [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] nasyconych, gdyż coraz więcej danych wskazuje, iż ich rola w indukowaniu chorób sercowo-naczyniowych była przesadzona. Coraz więcej wskazuje, iż należy unikać połączenia węglowodanów o szybkiej kinetyce oraz tłuszczów w jednej porcji (co jest typowym zjawiskiem dla fast food, słodyczy, wyrobów cukierniczych). Mimo wszystko wydaje się, iż [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]
[...] naszemu organizmowi, potrafią być jednak także magazynowane jako tkanka tłuszczowa. Błonnik a poziom trójglicerydów Gdy naukowcy zestawili umiarkowany poziom spożycia węglowodanów, ale jedna grupa spożywała dużą ilość błonnika, a druga małą, okazało się, że u osób spożywających dużą ilość błonnika, notowano poziom trójglicerydów niższy o [...]
[...] w pasie to wielka krzywda, jaką wyrządzasz swemu ciału pod względem hormonalnym: spada ilość testosteronu pojawia się większa insulinooporność, występuje gorsze utylizowanie węglowodanów, większe „zalewanie się” pojawia się więcej angiotensyny II, hormonu ekode i aldosteronu => retencja sodu => nadciśnienie oraz ryzyko zakrzepicy istnieje [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na facebooku, youtube czy kiepskich portalach internetowych. Czy kreatyna niszczy nerki i jest szkodliwa dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka 0,05 g soli. Plusy: żelki są ogólnodostępne, w dobrej cenie, w smaku są bardzo słodkie, przyjemne kształty serduszka od razu [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] secretion in response to protein ingestion” Ok, teraz dla kontrastu zobaczymy, jak organizm reaguje na węglowodany. Jak organizm reaguje na podawanie dużych ilości węglowodanów? W jednym z badań z grudnia 2016 r. Chang LF i wsp., kobiety i mężczyźni otrzymali jeden z posiłków: miał on 880 kcal - było to ciasteczko z 250 ml napoju [...]
[...] zmniejszył się wskaźnik zużycia glukozy - jest jednym z podstawowych parametrów obwodowej wrażliwości na insulinę! Świadczy to o pogorszeniu się obwodowej tolerancji węglowodanów, zmniejszeniu wrażliwości na insulinę. Czy jest możliwe zwalczanie insulinooporności samym treningiem? I tak i nie. Na początku warto przypomnieć, iż nawet [...]
[...] diety wysokotłuszczowe, jak Atkinsa, Kwaśniewskiego, The Zone, Paleo, opierają się na tym, że insulina jest motorem wszelkiego zła. Dlatego powinno się ograniczyć spożywanie węglowodanów w celu zmniejszania wydzielania insuliny”. Komentarz: autorka wcale nie jest autorem tej wypowiedzi, powiela bez używania najważniejszego organu w ustroju [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
[...] na cały dzień, więc spalam więcej tkanki tłuszczowej Nie. To mit. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2885974/bin/nihms-211189-f0002.jpg Grafika: zużycie energii (węglowodanów, białek, tłuszczów) u osób otyłych (górne wykresy) i u tych o normalnej masie ciała (dolne wykresy). Jak widać osoby o normalnej ilości tkanki tłuszczowej [...]
[...] mięśni w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Na dodatek jej podawanie może przynosić liczne, inne korzyści takie, jak obniżanie stanu zapalnego czy poprawianie tolerancji węglowodanów, co może być kluczowe dla redukcji masy ciała. Referencje: 1. Evelien M. P. Backx “Creatine Loading Does Not Preserve Muscle Mass or Strength During Leg [...]
[...] insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli dłuższy okres postu). Na masie mieliśmy 3480 kcal. Dla osoby ważącej 80 kg było to: 200 g protein, 400 g węglowodanów, 120 g tłuszczów, czyli 800 kcal z protein, 1600 kcal z węglowodanów i 1080 kcal z tłuszczów. W trakcie redukcji tkanki tłuszczowej podaż białka może być podobna [...]
[...] Co więcej, metoda tego typu wydaje się odpowiednim podejściem do budowy masy mięśniowej przez osoby reprezentujące typ endomorfika. Poprzez odpowiednie dopasowanie manipulacji węglowodanów, jesteśmy w stanie maksymalnie ograniczyć przyrost tkanki tłuszczowej i podtrzymać wrażliwość na insulinę, a tym samym budować masę mięśniową dobrej jakości.