Przez kilkadziesiąt lat trwał wyścig zbrojeń między użytkownikami dopingu a kontrolującymi. W rzeczywistości, po jednej stronie siedział sztab ludzi, którym zależało na tym, by ich zawodnicy nie „wpadli” na kontroli antydopingowej (te uwzględniające sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się dopiero w latach 70. XX wieku). Niemniej aż do 2012 r. [...]
Ostatnio na łamach SFD opisywaliśmy granat i jego zalety związane z leczeniem impotencji. Jednak okazuje się, że owoc ten posiada jeszcze wiele innych ciekawych właściwości, a jedną z nich jest redukcja poziomu kortyzolu. Zwiększa również wrażliwość na insulinę i w konsekwencji przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Badanie [...]
[...] wynik w biegu na 800 m, jak również na dystansie 10 km. A jaki dystans można pokonać w 6 sekund i jakie wtedy wystąpi zakwaszenie mięśni? Suplementacja β-alaniną poprawiła wyniki w 10-kilometrowej próbie czasowej i zmniejszyła stężenie mleczanów u osób aktywnych fizycznie. Tak więc suplementacja β-alaniną może mieć decydujące znaczenie przy [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Diklofenak sodowy jest jednym z najpopularniejszych leków z grupy NLPZ. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom w większości wypadków nie opłaca się profilaktyczne sięganie np. po aspirynę, chyba że istnieje wyraźne wskazanie lekarskie potwierdzone badaniami krwi (np. niewielkie dawki kwasu acetylosalicylowego jako lek przeciwpłytkowy). Coraz częściej [...]
[...] Wniosek: dieta antyhistaminowa przynosi szybkie rezultaty u osób cierpiących z powodu pokrzywki. Ograniczeniem jest mała liczba osób biorących udział w badaniu, niemniej wyniki są obiecujące. Referencje: Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim and Chun Wook Park „A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic [...]
Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]
Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]
Intensywny, krótki trening wykorzystuje inne źródła energii dla pracy mięśni niż niższej intensywności sesja wytrzymałościowa. Naukowcy sprawdzali odpowiedź metaboliczną w trakcie 30 sekund pracy maksymalnej (protokół Wingate na ergometrze rowerowym). Eksperyment Naukowcy postawili hipotezę, iż redukcja zawartości glikogenu w mięśniach podczas [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu i ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ma też znaczenie dla układu odpornościowego. A czy może mieć jakieś działanie na infekcje wirusowe? I teraz proszę nie [...]
Sportowcy często doznają mniejszych lub (rzadziej) większych, bardziej poważnych urazów. W Internecie niezwykłą, szeptaną reklamę posiada ekstrakt z krwi cieląt. Solcoseryl (bo o nim mowa) jest dość kontrowersyjnym produktem dostępnym, jako lek bez recepty i na receptę (np. w postaci iniekcji). Może być stosowany w postaci maści (stężenie 2,07 mg [...]
[...] stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi. Wyniki tego badania sugerują, że: spożycie BCAA, zmniejsza trudność postrzeganego wysiłku [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
Oxandrolone (OXA) jest androgenem i sterydem anabolicznym (SAA), który jest stosowany w celu hamowania wyniszczenia występującego w różnego rodzaju stanach patologicznych, np. w rozległych oparzeniach, ciężkim urazie, poważnej operacji lub infekcji oraz niedożywieniu związanym z marskością spowodowaną nadużywaniem alkoholu. Dodatkowo oxandrolone ( [...]
Kawa wykazuje wielorakie działanie prozdrowotne i jest wiązana np. ze spadkiem ryzyka pojawienia się cukrzycy. Naukowcy doszli do wniosku, że nawykowe spożywanie kawy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Uczestnicy badania, którzy wypijali 4-6 filiżanek lub nawet 6-7 filiżanek kawy dziennie, byli narażeni na mniejsze ryzyko cukrzycy typu [...]
[...] rano, następnego dnia. Wyniki L-cysteina zapobiegała lub łagodziła kaca, nudności, bóle głowy, stres i niepokój wpływ środka na występowania kaca, nudności i bóle głowy wyniki był widoczny już przy dawce L-cysteiny wynoszącej 1,2 g, a na stres i niepokój już przy dawce 0,6 g L-cysteina zmniejsza objawy kaca związane z piciem alkoholu: [...]
[...] 12 tygodni treningu siłowego wykorzystującego serie ze zrzucanym obciążeniem (drop-sety) doświadczyli znacznego spadku 3-MH. Dlaczego warto stosować kreatynę? Te i inne wyniki badań, choć w części pozwalają wytłumaczyć oddziaływanie kreatyny na ustrój człowieka. Nie wszystko jest jeszcze zrozumiałe, jedno jest pewne, kreatyna przynosi zyski, [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija każdego roku na świecie 7,6 mln osób. Wywołuje wzrost oporu obwodowego, a konsekwencji dalszy wzrost ciśnienia oraz w zmiany w sercu i w nerkach. Ważnymi przyczynami nadciśnienia tętniczego mogą być: nadużywanie alkoholu i wywołane tym zmiany w ustroju, nadużywanie hormonu wzrostu i/lub IGF-1 (powszechne w [...]