SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy wodzie

  • [...] w złym świetle.  Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3213 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • [...] są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które muszą być dostarczane razem z pożywieniem, albowiem nie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4568 Data: 2020-10-19 11:13:38
  • Przyprawy jak witaminy. Co mówią nam smaki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 469 Data: 2023-08-14 11:25:31
  • [...] umysłowo, gdzie optymalne funkcjonowanie układu nerwowego jest podstawą wydajnej pracy. Zauważyć można, że oprócz działania związanego z funkcjonowaniem układu nerwowego, witaminy z grupy B dbają również o to, jak funkcjonuje metabolizm. Bez ich udziału tworzenie energii, jak i optymalne wykorzystanie białek, węglowodanów i tłuszczy byłoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1771 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz je po obróbce termicznej?  Wady gotowania warzyw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2420 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • Przetrenowanie a dieta wysokotłuszczowa w Ironman

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Modne są powiedzenia: „Trenuj ciężko albo wcale”, „Trenuj ciężko albo idź do domu”, „Zawsze trenuj na maksa, inaczej to nie ma sensu”. Sprzedawane są koszulki z rozmaitymi motywującymi hasłami i publikowane filmy. W rzeczywistości na pięć treningów tygodniowo w najlepszym razie jesteś w stanie trenować naprawdę ciężko dwukrotnie, może trzykrotnie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1209 Data: 2022-04-03 15:41:47
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7654 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5971 Data: 2021-02-23 08:06:28
  • Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania.  Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1545 Data: 2023-06-28 15:40:54
  • [...] z jego trawieniem. Dostępnych jest wiele rodzajów napojów roślinnych — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 690 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • [...] się, jak w najprostszy i najbardziej efektywny sposób dostarczyć ją do organizmu w dawkach zaspokajających zapotrzebowanie nawet osób o dużych wymaganiach. Jakie są źródła witaminy B12? Niedobory witaminy B12 obserwuje się najczęściej w regionach słabo i średnio rozwiniętych gospodarczo. Przyczyną tego są niskie obserwowane poziomy spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1207 Data: 2022-08-25 20:32:34
  • [...] od 169 do 359 mg w 100 g, z kolei związków pelargonidyny od 80 do 181 mg w 100 g w zależności od odmiany. Antyoksydacyjne aceroli przypisywano nie tylko wysokiej zawartości witaminy C, ale także związków fenolowych. Hanamura i in. donieśli, że antocyjany potrafią zmiatać rodniki ponadtlenkowe (jedne z najbardziej reaktywnych form tlenu). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1480 Data: 2021-02-21 09:12:05
  • [...] które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych przykładów na to zjawisko jest produkcja witaminy C liposomalnej. Zapotrzebowanie może ulec sporemu powiększeniu u palaczy papierosów, sportowców czy osób przewlekle chorych (np. nadciśnienie, miażdżyca, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 602 Data: 2023-02-01 08:12:29
  • Żeń-szeń jako wsparcie dla włosów

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] Jakie składniki wykazują działanie wspomagające wzrost włosa? Ekstrakt z żeń-szenia posiada w swoim składzie takie biokomponenty jak: saponiny triterpenowe glikozydy, witaminy B1 i B2, witaminę C oraz aminokwasy. Ich synergia działania wykazuje takie właściwości jak: przyspieszenie regeneracji działanie odmładzające i naprawcze wsparcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7611 Data: 2017-06-19 23:07:24
  • Awidyna - powód dla którego warto gotować jaja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] owsianych. Bazuje głównie na tych dwóch przykładach, gdyż one w świecie sportu są dość powszechnym źródłem składników pokarmowych. Wykazuje ona wysokie powinowactwo to witaminy H, gdyż jedna cząsteczka awidyny jest w stanie przyłączyć aż 4 cząsteczki biotyny. Awidyna staje się więc anty-odżywczym inhibitorem, co w konsekwencji może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10967 Data: 2017-05-05 10:02:00
  • 6 zdrowych produktów, które możesz spożywać niewłaściwie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2775 Data: 2019-05-20 09:40:29
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4486 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Ile kalorii ma ziemniak? Wartość odżywcza ziemniaka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces?  Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 951 Data: 2023-04-25 08:19:33
  • Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt.  Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1009 Data: 2023-11-11 09:15:57
  • [...] najlepszym rozwiązaniem może się okazać jednak suplementacja. Suplementacja witaminą B12 Do najskuteczniejszych form wspierania organizmu w walce ze skutkami niedoborów witaminy B12 zalicza się suplementację. Pozwala ona bowiem na zastosowanie dużych dawek (nawet do kilkuset mikrogramów na porcję) w dobrze przyswajalnych formach. Najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1416 Data: 2021-05-11 10:59:36