Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
[...] istotną rolę w zdrowiu kobiet i mężczyzn. Warto uzupełnić dietę w takie produkty jak ostrygi, mięso, owoce morza, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona. Wegetarianie, weganie i osoby, które mają niedobór cynku, mogą się także zastanowić nad suplementacją. Jeśli masz wątpliwości, jaką dawkę suplementu przyjmować, wówczas warto się [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] strączkowe, orzechy). Czego unikają? Wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów takich jak miód, nabiał, żelatyna. W przeciwieństwie do laktoowowegetarian, weganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Termin „wegański” zwykle odnosi się do czegoś więcej niż tylko diety. Jest to styl życia, w którym poza wyborami [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] i waliny, które odgrywają szczególną rolę we wzroście i regeneracji mięśni. Można je znaleźć w jajach, mięsie i rybach, czyli we wszystkim, czego nie jedzą wegetarianie i weganie. Leucynę można pozyskać także z wodorostów i soi, dlatego osoby, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej, powinny o tych produktach pamiętać. Co jeszcze należy [...]
[...] zjawisko, ale jednocześnie dość ciężko odpowiedzieć na pytanie - dlaczego tak się dzieje? Na pierwszy rzut oka antywegańskie wybuchy są sprzeczne z intuicją — weganie zwykle kierują się niechęcią do krzywdzenia zwierząt i przez to stają się ogniskiem gniewu. Czy to wina fanatyków? Fanatyzm może pojawić się wszędzie, również wśród [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko niedoborów, gdyż do najlepszych jej źródeł należą: tran (z tuńczyka, dorsza, halibuta), śledź, sardynka, jajka, czyli produkty, które [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
[...] przy wykorzystaniu kreatyny, jednak obecnie naukowcy sugerują, że ludzie stale dostarczają jej za mało i że ma to negatywny wpływ na ustrój. Grupą szczególnego ryzyka są weganie. Kto zyskuje najwięcej? Rośliny praktycznie nie zawierają kreatyny. Dlatego też osoby, które jedzą wyłącznie pokarmy roślinne, są skazane na kreatynę pochodzącą z [...]
Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]
[...] wartością odżywczą. Niektórzy producenci dodają do swoich produktów również cukier, sól lub olej. I choć produkty te są pochodzenia roślinnego, to niektórzy (nie tylko weganie) unikają ich na rzecz mniej przetworzonych produktów. Okazuje się też, że niektórzy weganie uznają olej palmowy za kontrowersyjny składnik i , rezygnują z produktów, [...]
Dostarczenie do organizmu skoncentrowanej dawki bioaktywnych peptydów kolagenowych nigdy jeszcze nie było tak łatwe i przyjemne. Nie trzeba już gotować 9-godzinnych bulionów ani jeść ryb z ościami, gdyż sięgnąć można po napój w puszce, który ma unikalny, orzeźwiający smak, a także skład wielokierunkowo odżywiający organizm. Skład napoju [...]
[...] wapnia, żelaza i witaminy B12. Z kolei białko roślinne najczęściej jest niekompletne, co oznacza, że brakuje jednego lub więcej z tych niezbędnych aminokwasów. Dlatego weganie oraz wegetarianie powinni swoje posiłki planować z wyprzedzeniem, żeby dobrać odpowiednie produkty. Kluczem jest tutaj różnorodność. Jak zadbać o różnorodność przy [...]
[...] dla niego jak najlepiej i dbasz o nie z całych sił. Lata istnienia ludzkiego życia to doświadczenie w jedzeniu mięsa w młodym wieku. Włosi bez entuzjazmu patrzą na fakt, że weganie przekazują swoim dzieciom wiedzę na temat wegańskiej diety. Planują podjąć zatem kroki, które uchronią dzieci od "nienormalnych limitów w odżywianiu". Elvira Savino, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru tauryny, czyli aminokwasu zawierającego w składzie swojej molekuły atom siarki. Tauryna jest szeroko rozpowszechniona w królestwie zwierząt i występuje w stosunkowo wysokich stężeniach we wszystkich tkankach ssaków i [...]
[...] dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo może się zdarzyć, iż weganie są zdrowsi, bo nakłada się u nich wpływ unikania mięsa (które jest rakotwórcze i ogólnie kontrowersyjne biorąc pod uwagę hormonalne wspomaganie np. w USA), mleka i [...]
[...] Teoretycznie więc wegetarianie nie powinni obawiać się niedoborów witaminy B12, ale należy uważać, jeśli spożycie nabiału występuje w mniejszym stopniu. Dlatego też weganie powinni suplementować witaminę B12, by nie nabawić się niedoborów. Objawy niedoborów to: zmęczenie, osłabienie, bóle i zawroty głowy, niedokrwistość, zaburzenie rytmu [...]