Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] odżywcze, a usuwane np. produkty przemiany glukozy -> mleczany (są transportowane poprzez krew do wątroby, gdzie posłużą, jako źródło energii; mleczany -> krew -> wątroba -> pirogronian -> glukoza; powstała glukoza jest paliwem dla mózgu, jak i pracujących mięśni). Po części „pompa” jest związana także z ograniczaniem odpływu [...]
[...] nośnik GLUT-1 występuje w erytrocytach i błonach komórkowych, transport niezależny od insuliny (erytrocyty są uzależnione od dowozu glukozy, więc to zrozumiałe), GLUT-2 - wątroba i komórki beta-trzustki; transport niezależny od insuliny; są aktywne tylko w okresie poposiłkowym (GLUT-1 ma większe powinowactwo do glukozy); na pewnym etapie [...]
W sumie nie powinienem się dziwić, że mity i kłamstwa mają się dobrze, gdyż w naszym kraju ok. 30% ludzi wierzy w homeopatię, a 61% w to, iż GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dodać należy, iż 21% naszych rodaków wierzy w to, iż szczepienia powodują autyzm (autyzm mają powodować milionowe części grama różnych związków zawarte w [...]
[...] Jest rodzajem uszkodzenia układu nerwowego przez amoniak, merkaptany, fenole oraz krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W normalnych okolicznościach zdrowa wątroba pobiera z jelita grubego bakteryjne produkty rozkładu pokarmu i je detoksykuje (notabene popularne metody detoksykacji nie tylko nie przynoszą efektu, ale mogą być [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
Nadal powszechnie spotyka się określenia hormonów z rodziny estrogenów jako „kobiecych”, tymczasem są one równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzn. Wbrew powszechnie powielanym mitom nie ma żadnych dowodów na to, iż wysokie stężenie estrogenów wiąże się z ryzykiem zdrowotnym dla mężczyzny. Czy alkohol powoduje wzrost stężenia estrogenów [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne pewnie nieprędko znikną ze sceny. W latach 50. XX wieku wiedzieli o nich nieliczni. W latach 60. i 70. w kulturystyce używano ich w dość niewielkich dawkach i to z dużą nieufnością. W latach 80. dawkowanie poszło znacznie w górę. W latach 90. wskutek pojawienia się syntetycznego rhGH i insuliny, kulturyści nagle [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] efekt kardioprotekcyjny: obniżenie LDL i TGL (mogą być markerami stanu zdrowia, sprawności układu sercowo-naczyniowego), wg innych źródeł środek podwyższa poziom HDL, wątroba – obniżony wyrzut glukozy, działanie przeciwzapalne (wiązanie i uwalnianie BCL-6). Brakuje danych z badań na ludziach, ale preparat musi być skuteczny, skoro wpadają [...]
Wiele osób bezkrytycznie czerpie informacje z Internetu. Niestety, w XXI potężnie rozwinął się ruch promujący szamaństwo, przesądy, mity i zwyczajne kłamstwa. Tego typu informacje są szybko i łatwo powielane (kliknij, udostępnij, nie myśl), a nikt nie zaprząta sobie głowy ich weryfikacją. Ostatnio tematów dostarczają mi ludzie, którzy mają [...]
Proviron jest bliską pochodną DHT, niestety jest bardzo szybko rozkładany do nieaktywnych metabolitów wskutek oddziaływania dehydrogenazy 3-hydroksysteroidowej. Historycznie, można szukać jego źródeł aż w latach 30. XX wieku, co czyni go jedną z najstarszych substancji. Prawdopodobnie został opracowany w tym samym czasie, co testosteron propionate [...]
Niedawno Amit Sapir (profesjonalny kulturysta) zamieścił szokujący tekst dotyczący kulturystyki. Zanim w komentarzach rozpęta się piekło... Amit miał na myśli raczej dążenie do bycia zawodowcem (tj. uzyskania tzw. pro card), a nie życie przeciętnego ćwiczącego amatorsko zawodnika. Jednak nie da się ukryć, iż wiele z tych przemyśleń da się odnieść [...]
GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]
[...] części tekstu omówiłem garść związków stosowanych przez sportowców, mogących mieć znaczący wpływ na ciśnienie krwi. Oczywiście, wiele osób lekceważy swoje zdrowie. O ile wątroba, nerki czy trzustka mogą znieść dużo, o tyle serce już niekoniecznie. Z powodu powikłań po zwykłych napojach energetycznych zmarło wiele osób, a przecież w skali [...]
[...] wpływ na metabolizm”. I tak i nie. Zależy, jaki protokół treningu wybierzesz, jaki masz wiek, wagę, doświadczenie treningowe, ile mięśni, jak pracuje tarczyca, trzustka, wątroba czy serce. Ogólnie, moim zdaniem wpływ początkowo jest widoczny, a później nie ma już takiego znaczenia. Identyczne adaptacje dotyczą klasycznych aerobów. „HIIT jest [...]
[...] ma do dyspozycji ciała ketonowe, mózg potrzebuje pewnych ilości glukozy, powstaje ona wskutek glukoneogenezy. Kiedy zapasy glikogenu w wątrobie spadają do niskiego poziomu, wątroba może zwiększyć glukoneogenezę w celu wytworzenia glukozy z aminokwasów i glicerolu, chociaż tempo tej produkcji jest ograniczone i nie może nadążać za usuwaniem [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to stan, w którym wątroba zostaje zatkana tłuszczem, co skutkuje nadmiernym poziomem tłuszczu we krwi, czyli trójglicerydów. Normalnie wątroba powinna zawierać od 5% do 10% tłuszczu, ale jeśli masz NAFLD, jest on znacznie wyższy, co prowadzi do problemów zdrowotnych. Dlaczego schorzenie to [...]
Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]