Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] Bagietka 30 g Orzechy włoskie 5 g Bazylia 2 g Wartości odżywcze Energia 584 kcal Białka: 29 g Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 35 g Papryka nadziewana kasza kuskus z serem feta i tuńczykiem Papryka czerwona 200 g Kasza kuskus 35 g Ser feta 80 g Tuńczyk w sosie własnym 50 g Koncentrat pomidorowy 5 g Wartości odżywcze Energia 464 kcal Białka: 34 g [...]
[...] pierś 200 g Ryż basmati 150 g Warzywa na patelnię 300 g Olej rzepakowy 30 g Wartości odżywcze Energia: 1100 kcal Białka: 56 g Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 137 g Makaron z tuńczykiem, soczewicą i pomidorami Makaron Penne 140 g Tuńczyk w sosie własnym 120 g Soczewica gotowana 40 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym 200 g Olej [...]
[...] i makrela. Natomiast makrelę warto również spróbować świeżą, a nie tylko wędzoną. Najgorzej wypadają tutaj pod względem bogactwa minerałów i witamin dorsz, a zaraz za nim tuńczyk. Dorsz jako urozmaicenie diety jest bardzo polecaną rybą, natomiast z racji przetworzenia tuńczyka, należałoby wybierać go w postaci świeżej, a gdy brakuje nam czasu, [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad Propozycje obiadów 600-800 kcal. Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Składniki: 100 g Makaron razowy 25 g Suszone pomidory 50 g Szpinak 100 g Tuńczyk w sosie własnym 10 g Oliwa z oliwek Rozkład Makroskładników [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
[...] kurczaka 100 g Śmietana 12% tłuszczu 40 g Brokuły 200 g Makaron dwujajeczny z semoliny 100 g Cebula 0,5 × sztuka 50 g Kolacja Soczewica z cukinią, suszonymi pomidorami i tuńczykiem Słonecznik nasiona 1 × łyżka (10 g) Suszone pomidory w oleju 30 g Tuńczyk w sosie własnym 50 g Oliwa z oliwek 1 × łyżeczka (5 g) Cukinia 1 × sztuka (240 g) [...]
[...] diety. Dodajmy jeszcze dwa słowa na temat ostatniego posiłku - powinien on być czysto białkowy. Wybieramy więc produkty które zawierają niemal wyłącznie białko. Może to być tuńczyk w sosie własnym, pierś kurczaka, białka z jajek, a najwygodniejszym rozwiązaniem będzie tutaj po prostu odżywka białkowa. Dieta to nie tylko jedzenie, ale również [...]
[...] 30% ryzykiem zachorowania kobiet na chorobę niedokrwienną serca i że stężenia EPA oraz DHA silnie zmniejsza ryzyko nagłego zgonu u mężczyzn. Badania dowiodły, że konsumpcja tuńczyka lub innych ryb w ciągu 9 lat zmniejszyła ryzyko zgonu z powodu zawału serca o 49% i zgonu w przebiegu zawału serca z arytmią o 58%. Kwasy tłuszczowe n-3 zmniejszają [...]
DIETETYCZNE SPOSOBY WALKI Z TKANKĄ TŁUSZCZOWĄ Może zaczne od dietetyki... to nauka o racjonalnym żywieniu człowieka, łącząca wiedzę wielu nauk zaczynając od biologi koncząc na patofizjologia .Dietetyka bada rolę składników pokarmowych w przemianach materii i energii na poziomie komórek, narządów, układów i całego organizmu. Dzięki, wynikom tych [...]
[...] dokładnie wszystkie jego składniki. Sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy. Podajemy wołowinę razem z sałatą. Wartości odżywcze B 26g T 17g W 0g 261 kcal III Sałatka z tuńczyka Składniki tuńczyk z puszki w wodzie/sosie własnym 140g kasza gryczana 40g papryka czerwona, oliwki zielone (30g), cebula Sos do sałatki: olej lniany (10 ml), sok z [...]
[...] posiłków które są mniej lub bardziej smaczne, ale zjadliwe .. Pozatym wziąłem też poprawkę na zapach jaki wydzielamy po zjedzieniu gdyż np. zjedzona cebula czy też nawet tuńczyk nie jest szczególnym magnesem na ludzi do okoła .. Ilość jest na moim przykładzie- można je swobodnie zmieniać w zależności od swojego zapotrzebowania.. **Śniadanie** [...]
Witam. Mam dietę do sprawdzenia, którą stosuję już jakiś czas. wiek. 23 173cm ok 70kg kcal B T W ŚNIADANIE 3 jajka całe (różne postaci) ostatnio gotowane 166 [...]