SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

syrop 0

  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 895 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • [...] – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo wyeliminuj z diety sacharozę oraz syrop glukozowo-fruktozowy (tych składników jest pełno w większości współczesnych produktów). W kolejnym etapie warto przeliczyć dokładnie zjadane codziennie kcal, z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5421 Data: 2017-03-28 12:03:04
  • Ile posiłków dziennie powinna zawierać dieta?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Należy dodać, iż wpływ protein jest mniejszy i na dodatek prozdrowotny. Zupełnie inaczej zachowuje się ustrój w odpowiedzi na węglowodany (szczególnie glukozę, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy). Badania naukowe mówią, że częstsze posiłki są lepsze dla odchudzania? Nie do końca. Przede wszystkim nie zawsze należy się kierować wynikami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1621 Data: 2021-08-17 19:00:29
  • [...] A jak ze składem? To, co się rzuca w oczy, to bardzo duża ilość tłuszczu - 26 g w 100 g produktów, uważać zatem powinny osoby dbające o linię. Niezbyt korzystnie wygląda też syrop glukozowy i substancje zagęszczające oraz stabilizatory, choć bez nich pewnie pasta straciłaby swoją formę. Skład Napój sojowy (woda, nasiona soi), fermentowany napój [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 873 Data: 2022-08-15 14:29:21
  • [...] czasie okaże się, iż dzięki efektowi kuli śnieżnej, z małego zlepka śniegu powstanie lawina. Zysk? Budujesz nieufność do słodzików, zwiększasz popyt na cukier (sacharozę), syrop glukozowo-fruktozowy czy glukozę. W identyczny sposób można uderzać w: producentów procesorów („ta seria procesorów posiada sprzętowy backdoor”), kart grafiki („psuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2846 Data: 2019-07-16 21:36:06
  • [...] że stan zapalny w naszym ciele jest potęgowany. Bezwzględnie należy znacznie ograniczyć spożycie niżej wymienionych produktów żywnościowych.  1. Cukier Cukier stołowy lub syrop glukozowo-fruktozowy skutecznie pogarszają nasze zdrowie. Produkty obfitujące w cukry mogą wpływać na odpowiedź immunologiczną naszego ciała, co przyczynia się do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3904 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1167 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • 6 pomysłów na grilla bez mięsa. Co może grillować weganin?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego garść orzechów nerkowca, uprażonych garść rodzynek świeża kolendra Sposób przygotowania: Różyczki kalafiora lekko podgotuj w wodzie, tak żeby były al dente. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 640 Data: 2023-06-28 09:08:31
  • [...] których strawność przebiega nieco inaczej, a ich ładunek energetyczny o jest wiele niższy, niż w przypadku konwencjonalnych cukrów. Mają one zastąpić dodatki sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego, które dość często stanowią dodatek do batonów "drugiej kategorii", zwłaszcza tych dostępnych szeroko w tradycyjnych sklepach. Batony tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12962 Data: 2019-01-16 22:13:11
  • Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 707 Data: 2024-03-26 14:35:58
  • Konsumenci kontra „zdrowa” żywność

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] witaminach leczących raka” czy „ziołach leczących wszystkie choroby”. Tak samo ludzie wierzą w to, iż miód jest zdrowy, gdyż jest naturalny, a syrop glukozowo-fruktozowy zły, bo syntetyczny. W rzeczywistości, w nadmiarze oba szkodzą porównywalnie. Kolejne przykłady – większość ludzi, z którymi rozmawiałem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2656 Data: 2019-03-28 09:04:56
  • Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 619 Data: 2024-04-15 09:30:00
  • Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19105 Data: 2018-03-02 11:51:13
  • [...] słodkich naleśników. Formowane są w znacznie mniejsze okręgi niż nasze tradycyjne naleśniki i w restauracjach podaje się je jeden na drugim, często z dodatkiem cukru pudru, syropu klonowego oraz masła. Do wykonania ciasta na naleśniki amerykańskie wystarczą cztery produkty, czyli: mleko (najlepiej, żeby było letnie), jajka, mąka, środek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10602 Data: 2017-12-31 08:51:30
  • [...] Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w trakcie i po wysiłku, jednak równie dobrze można bazować np. na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2593 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • [...] przy NAFLD. Nic nie wskazuje, by szkodził człowiekowi, przynajmniej gdy nie jest spożywany w dużym nadmiarze. Natomiast poważne szkody zdrowotne, wyrządza klasyczny cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, bo są spożywane w znacznym nadmiarze. W niewielkiej ilości cukier też nie szkodzi zdrowiu, problem w tym, iż ta granica leży bardzo nisko (kilka % [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4470 Data: 2021-03-15 08:08:43
  • [...] jak często spacerujesz, jakiego rodzaju aktywność fizyczną podejmujesz (siłownia, aeroby, interwały). W niektórych przypadkach rolę odgrywają produkty zawierające cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktozę, glukozę, maltozę i podobne źródła przetworzonych węglowodanów. Jednak daleki byłbym od demonizowania roli cukru w diecie, problem jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1366 Data: 2022-09-14 07:38:41
  • [...] o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, prawdopodobnie te same osoby podniosłyby wielki krzyk, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1937 Data: 2022-11-05 16:15:33
  • 7 przykazań stosowania węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8282 Data: 2018-07-02 13:47:04
  • Czy aspartam jest szkodliwy i rakotwórczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] osoby, błędne nawyki żywieniowe, powielane błędy. Zwykle po krótkiej analizie okazuje się, że wszystkie produkty w diecie danej osoby budzą wątpliwości, a sacharoza czy syrop glukozowo-fruktozowy są tylko wisienką na torcie rozmaitych, innych problemów. Cukier czy słodziki? Rozmaite substancje słodzące będące zamiennikami sacharozy weszły do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 515 Data: 2022-10-24 06:22:32