Wielogodzinna praca umysłowa, wymagająca koncentracji i dobrej pamięci sprawia, że coraz częściej poza przysłowiowym zastrzykiem energii w postaci kawy, sięgamy po ekstrakty ziołowe o działaniu nootropowym, czyli poprawiającym pracę mózgu. Podsumowanie Jeśli zależy Ci na kompleksowym preparacie, który wspomoże pracę Twojego mózgu ALLNUTRITION [...]
[...] któremu towarzyszy m.in. nadmierna aktywność komórek tucznych. Są to komórki należące do granulocytów (rodzaju białych krwinek), które to poprzez układ krwionośny „wysyłają” substancje rozpoznające patogeny i alergeny oraz ułatwiające ich wydalenie. Katar bierze się zatem z głębi naszego układu odpornościowego i jest końcowym efektem procesu, w [...]
W mediach niekiedy przestrzega się przed łączeniem ze sobą niektórych środków farmaceutycznych i suplementów diety. W przypadku samych suplementów diety zapewniających substancje odżywcze sprawa jednak nie jest aż taka skomplikowana. Właściwie, to niektóre połączenia są wręcz zalecane. Dobrym przykładem pary związków, które mogą ze sobą [...]
Tłuszcze są niezbędne dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety i na szczęście (dla wegan, ale nie tylko) te najlepsze można pozyskać z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy [...]
[...] każdego kęsa. Warto zaznaczyć, że im dłużej cukier ma kontakt z zębami, tym bardziej niekorzystny wywiera on wpływ na szkliwo. Zupełnie odwrotne do cukru działanie wykazują substancje zaliczane do polioli. Związki takie jak matlitol są słodkie, jednak nie szkodzą zębom oraz mają minimalny wpływ na równowagę energetyczną, oraz gospodarkę [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]
Czy można cieszyć się słodyczami i deserami, będąc na diecie? Dla wielu osób takie stwierdzenie jest czymś niemożliwym, a wręcz abstrakcyjnym, gdyż tego typu dodatki utożsamiane są tylko ze zbędnym cukrem, tłuszczami nasyconymi i niepotrzebnymi kaloriami. Z tego właśnie względu niewiele osób potrafi cieszyć się łakociami w trakcie diety, gdyż [...]
Trening okluzyjny, z j. ang. occlusion training, blood flow restriction, jest to wykorzystanie opasek uciskowych podczas treningu siłowego, które mają na celu ograniczenie przepływu krwi przez pracujący mięsień. Wykorzystanie tego typu metody znalazło swoje zastosowanie głównie w treningu kończyn, gdyż ograniczenie przepływu krwi przez pozostałe [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Słodziki to substancje zastępujące cukier. Mogą być produkowane chemicznie (sztuczne słodziki) lub ekstrahowane z roślin (naturalne słodziki). W ciągu ostatnich dwóch dekad wzrosła ich popularność jako substytutów cukru u osób w celu zwiększania utraty wagi lub utrzymania kontroli glikemii. Przeczytaj koniecznie: Słodziki: które są naturalne, a [...]
[...] stosowania leków w nieodpowiedni sposób. Jedną z przyczyn takich przypadków bywa popijanie środków farmakologicznych sokami z cytrusów, głównie z grejpfruta. Zawiera on substancje wpływające na szybkość rozkładu leków, przez co może gwałtownie i niebezpiecznie podnieść stężenie danego leku w krwiobiegu. Środków takich poznano dotychczas [...]
[...] synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i ochronę tkanek. Związki i substancje pochodzenia naturalnego, które mogą wspomóc działanie witaminy C, to m.in. rutyna z cytrusów oraz ekstrakt z dzikiej róży. Skąd popularność witaminy C? Od kiedy [...]
[...] są konieczne do usuwania niechcianych związków z organizmu. Matka natura „wyposażyła” ciało ludzkie w narządy i układy, które usuwają z organizmu szkodliwe lub niepotrzebne substancje. Skup się na zdrowym stylu życia, zróżnicowanej diecie, regularnych ćwiczeniach, odpoczynku nocnym i unikaniu palenia papierosów i picia alkoholu. Magiczne diety [...]
Inhibitory PDE5 to np. sildenafil, vardenafil, tadalafil, avanafil, lodenafil, udenafil i mirodenafil. Są stosowane do leczenia dysfunkcji erekcji, choroby wysokościowej, tętniczego nadciśnienia płucnego itd. Niestety, rekreacyjne stosowanie środka z tej grupy razem z marihuaną, może być groźne dla zdrowia, czasem dla życia. Referencje: AL. [...]
[...] organizmu jest bardzo szerokie. Mogą to być roztocza obecne w domu, pyłki roślin na zewnątrz, sierść zwierząt, ale również niektóre związki obecne w kosmetykach, metale czy substancje obecne w pożywieniu lub jad owadów. Alergia na niektóre z tych czynników może pojawić się w dowolnym wieku. Wzrost podatności na wystąpienie alergii lub wzrost [...]
Różeniec górski (rhodiola rosea) jest bardzo ciekawym ziołem stosowanym w chińskiej i skandynawskiej medycynie prawdopodobnie od 3 tysięcy lat. Inne spotykane nazwy to: Rosavin, Rosenroot, Rhodiola Rhizome, Golden Root, Arctic Root, Rhodiola. Z analiz chińscy naukowców wynika, iż różeniec górski ma wpływ na zmniejszenie włóknienia wątroby. U [...]
[...] Obrzęki, uczucie ciężkości, cellulit, nagły wzrost masy ciała lub brak efektów w czasie redukcji to tylko niektóre z nich. Czy można temu zapobiec? Istnieją naturalne substancje, które wpływają w bardzo szybki sposób na utratę wody. Marka ALLNUTRITION stworzyła kompleksowy preparat skomponowany z wielu naturalnych składników, które [...]
[...] dla urody, a głównie zdrowia jest opieranie swojej diety o produkty przetworzone i fast foody. Takie jadłospisy często są niedoborowe w witaminy, składniki mineralne, substancje prozdrowotne, kolagen, antyoksydanty, czy zdrowe kwasy tłuszczowe w tym omega-3. To w konsekwencji odbija się na zdrowiu, jak i urodzie. Najczęstszymi [...]
[...] Czynniki te związane są z codziennymi wyborami żywieniowymi, aktywnością fizyczną, czy radzeniem sobie ze stresem. Stan odżywienia odgrywa kluczowe znaczenie, gdyż niezbędne substancje odżywcze budują lub wzmacniają aktywność komórek układu odpornościowego. Ważna jest również wysokość podaży wody oraz błonnika i przeciwutleniaczy, które wpływają [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]