W praktyce fizjoterapeuty spotkałem się z opiniami pacjentów, że wraz ze zmianą temperatury otoczenia, gdy na dworze robi się chłodniej, nasila się ból stawów. Zjawisko to można porównać do tego, gdy np. rozpoczynasz aktywność fizyczną bez dobrej rozgrzewki. Czujesz wtedy, że Twoje ciało jest sztywne i obolałe. Dopiero podczas treningu, gdy ciało [...]
Wielkie puszki stojące w sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
Jeśli rozstrzygam jakiś problem w moich artykułach, bardzo często stawiam warunkowość odpowiedzi. Nie żyjemy przecież w świecie czarno-białym ani binarnym. Nie ma zatem odpowiedzi typu 0/1. Podejście do tego artykułu będzie zatem podobne. Kiedy ważenie wszystkiego tego, co jemy, nie jest przesadą? Czy osoba, która pierwszy raz wchodzi na bieżnie, [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
Wbrew informacjom publikowanym w sieci koronawirus nie jest tylko znacząco nagłaśnianym problemem medialnym. Istnieją tysiące osób, u których przechorowanie COVID spowodowało występowanie rozmaitych, długofalowych skutków ubocznych. Skutki uboczne po przechorowaniu COVID W jednym z badań wzięto pod uwagę duńskich pacjentów, którzy po zachorowaniu [...]
Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]
Różeniec górski, czyli rhodiola rosea, to roślina, która w obecnych czasach zyskała na popularności za sprawą swoich prozdrowotnych właściwości na organizm człowieka. Wykazuje ona działanie neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne, wzmacnia układ immunologiczny oraz co najważniejsze jest adaptogenem, czyli substancją, która zwiększa poziom odporności [...]
Metformina jest lekiem pierwszego rzutu stosowanym w leczeniu cukrzycy typu II. Niestety, bez zastanowienia, według obecnej mody jest często nadużywana bez wskazań i nadzoru lekarza, na własną rękę nawet przez sportowców. Wbrew powszechnym w Internecie opiniom, metformina nie działa na osoby zdrowe, a może przynieść im poważne skutki uboczne, w [...]
Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]
Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]
Diety wykluczające różne grupy produktów spożywczych z jadłospisów z reguły zwiększają ryzyko wystąpienia pewnych niedoborów odżywczych. Do najbardziej restrykcyjnych modelów żywieniowych zalicza się m.in. dietę wegańską, w której eliminacji poddaje się wszelkie odzwierzęce pokarmy. Oczywiście zbilansowanie diety roślinnej pod względem podaży [...]
Berberyna zyskała popularność wśród entuzjastów zdrowej diety i fanów potencjału prozdrowotnego ekstraktów roślinnych ze względu na działanie przypominające biologiczną aktywność leku przeciwcukrzycowego, metforminy. Roślina, która jest głównym źródłem berberyny, cieszy się od wielu wieków popularnością w tradycyjnych wschodnich podręcznikach [...]
Gwiazdki na opakowaniu nowych, bezcukrowych ciastek w polewie są jak te, które widać na nowych zdjęciach najdokładniejszego w historii teleskopu, czyli teleskopu Jamesa Webba. W obu przypadkach, czyli w gastronomii oraz w astronomii, gwiazdki te zwiastują pewien przełom. Nowe ciastka kakaowe w dwóch wariantach smakowych, z kremem kokosowym i białą [...]
Jedną z cech zabójczej dla serca i mózgu diety jest nadmiar sodu i soli kuchennej ogółem przy równoległym niedoborze pozostałych elektrolitów, magnezu i potasu. Solą przyprawia się potrawy, ale pojawia się ona również w pieczywie, przetworach mlecznych, mięsnych i warzywnych, a także w większości przekąsek. Magnez z kolei charakterystyczny jest [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]
Wyniki badań sugerują, iż witania ospała ma wpływ na zmniejszenie stresu, lęku i poprawę samopoczucia. W jednym z badań przy podawaniu trzy razy dziennie po 300 mg ekstraktu dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Istnieją też przykłady badań, których autorzy sugerują, iż ashwagandha bardzo silnie tłumi [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]