[...] zakończenie Poza doborem warzyw pamiętajmy o białku. Do talerza pełnego kolorowych warzyw dodać możemy gotowane jajka, pieczone lub grillowane mięso, wędzone ryby, czy też sery takie jak feta lub mozzarella. Dla tych, którzy szukają szybkich rozwiązań, dobrym pomysłem będą koktajle. Połączenie owoców, kefiru i odżywki białkowej lub serka [...]
[...] uwagę, jak odżywia się większość osób. Większość nie stroni od żywności konserwowanej solą (np. wędliny, frytki, ogórki kiszone i inne warzywa konserwowe, chipsy, paluszki, sery topione i żółte, mięsa, ryby, konserwy, solone pasty sojowe itd.), azotynów (znów np. wędliny, kiełbasy, parówki, pasztety drobiowo-wieprzowe, konserwy), alkoholu. [...]
[...] silniej w grupie mięsa (o 5,2%). Co to znaczy? Potwierdza się to, co powtarzam jak mantrę od 10 lat. Nadmiar mleka i produktów mlecznych (słodzone jogurty, maślanki, desery mleczne, batoniki, budynie, sery topione i inne wysoko przetworzone produkty) wyrządza ogromne spustoszenie w ustroju. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy produkt [...]
[...] aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery topione), droga do upragnionej formy stanie się o wiele łatwiejsza. Jeśli nie kupujesz niezdrowej żywności, to po pewnym czasie jej unikanie stanie się drugą naturą, [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] mlekowego. Niekoniecznie warto opijać się mlekiem i objadać twarogiem, który ma mało wapnia, ale z pewnością warto włączyć do diety dobrej jakości jogurty i kefiry, a także sery o wysokiej zawartości wapnia, np. mozzarella czy parmezan. Podsumowując Opieranie swojego menu na wymienionych w dzisiejszym artykule produktach z pewnością okaże się [...]
[...] wywierają nadmierny, nieproporcjonalny wpływ na stężenie insuliny, co sprzyja kancerogenezie i prawdopodobnie cukrzycy typu II). Przykładowo, już dawno wykluczyłem z diety sery żółte, bardzo rzadko sięgam po twaróg, piję minimalne ilości mleka, ograniczam też podaż mięsa, szczególnie czerwonego. Prawdopodobnie będzie miało to pozytywny wpływ na [...]
[...] nowotwory). Od kilku lat zjadam co najmniej 3 jajka dziennie, całe. Czasem nawet 6-8 jajek. Spożywam ogólnie liczne tłuszcze – migdały, orzechy, ser mascarpone, awokado, sery żółte, tłuste twarogi, olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej kokosowy itd. Powinienem mieć problemy z sercem, zniszczony profil lipidowy oraz liczne dolegliwości [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
[...] szkliwo zębów i sprawiać, że uśmiech nie będzie śnieżnobiały. Ser Podobnie, jak jogurt, jest bogaty w wapń i fosfor. Największą dawkę wapnia zapewnisz sobie wybierając sery twarde, takie jak cheddar i parmezan. Jeśli jednak deskę serów popijać będziesz lampką czerwonego wina, efekt nie będzie powalający. Jabłka Pomyśl o jabłkach, jako o [...]
[...] szynka jest rakotwórcza (wysokoprzetworzone mięso ma od dawna nadaną kategorię I rakotwórczości, wg IARC), że nabiał jest powiązany z kancerogenezą (wpływ na insulinę), że desery mleczne powodują większość chorób zabijających współczesnych ludzi (od otyłości, przez oporność insulinową, cukrzycę, skończywszy na raku), to naprawdę nie mamy o czym [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] u wegan Najgorszej pod względem zdrowotnym wypadają osoby, które przejdą na dietę wegańską, gdyż do najlepszych źródeł witaminy A należą produkty odzwierzęce (tran, wątroba, sery fermentowane tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, [...]
Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]
[...] unikanie żywności powodującej znaczącą odpowiedź insulinową (cukry proste pochodzące z cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, pszenica, produkty nabiałowe: jogurty, mleko, sery), unikanie tłuszczów, które mają prozapalny wpływ na ustrój (np. nadmiar kwasów zawartych, chociażby w oleju słonecznikowym), dostarczanie tłuszczów mających [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
[...] Może niekoniecznie warto opijać się mlekiem i objadać twarogiem (który wapnia ma mało), natomiast z pewnością warto włączyć do diety dobrej jakości jogurty i kefiry, a także sery o wysokiej zawartości wapnia tj. np. mozzarella czy parmezan. Wołowina Wołowina jest nie tylko bogata w aminokwasy budujące mięśnie, ale także żelazo i cynk wspomagają [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] będąc na diecie wegetariańskiej, jest tak istotna? Witamina ta występuje tylko w produktach odzwierzęcych. Wegetarianie, w przeciwieństwie do wegan, zazwyczaj jedzą jajka, sery czy inne produkty nabiałowe. Teoretycznie więc wegetarianie nie powinni obawiać się niedoborów witaminy B12, ale należy uważać, jeśli spożycie nabiału występuje w [...]