Uzyskanie i utrzymanie odpowiednio wysokiego poziomu zapasów żelaza w organizmie jest dla niektórych osób trudnym wyczynem. Nie każdy bowiem lubi spożywać najbogatsze źródła tego pierwiastka, dodatkowo niektóre osoby mogą mieć problemy z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem [...]
[...] że będziesz jak najwięcej ruszać się poza treningami – NEAT. Dobrym pomysłem jest kontrolowanie ilości wykonywanych kroków i porzucenie windy na rzecz schodów. Jedz tłuste ryby morskie przynajmniej dwa razy w tygodniu lub suplementuj kwasy omega 3 – EPA i DHA. Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
[...] chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, ogranicz słodycze, słodkie napoje, alkohol i papierosy. Jedz przede wszystkim produkty nieprzetworzone. Sięgaj po świeże warzywa, owoce, chude mięso, jajka, ryby, orzechy i pełnoziarniste zboża. Jeśli mimo wprowadzonych zmian nie odczuwasz poprawy, wykonaj badania krwi i udaj się na konsultację do lekarza.
[...] diety, co jest zupełnie niepotrzebne. Tłuszcze dostarczone w odpowiednich ilościach są bezpieczne, a wręcz niezbędne dla organizmu. Oleje roślinne, orzechy, jajka, tłuste ryby, nabiał to tylko niektóre propozycje składników, które mogą zagościć w diecie nastolatka. Musimy mieć też na uwadze, że tłuszcze są ponad dwa razy bardziej kaloryczne [...]
Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] weganizm. Mamy zatem osoby, które dopuszczają sporadyczne spożywanie ryb (a nawet i mięsa) - są to semiwegetarianie. Pewna grupa wegetarian spożywa produkty roślinne oraz ryby - peskatarianin. Laktowegetarianin będzie zjadał rośliny oraz produkty pochodzenia mlecznego, a laktoowowegetarianin będzie mógł jeszcze zjadać również jajka. Przy [...]
Styl życia zmniejszający stan zapalny organizmu chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, jak również spowalnia proces starzenia się. Okazuje się również, że antyzapalny styl życia może również zwiększyć efekt treningu siłowego, zwłaszcza u osób w starszych. Tak pokazują wyniki badania przeprowadzonego w Holandii. Podsumowując Warto [...]
[...] wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, serów, mleka, miodu, białek mleka, białka serwatkowego, kazeiny itd.). Niektórzy wyróżniają pescowegetarian (jedzą także ryby i owoce morza) oraz laktoowowegetarian (jedzą także jajka i produkty mleczne). Pojawił się także ekstremalny nurt weganizmu, znany jako frutarianizm, który może [...]
Sen to proces wspólny dla całego królestwa zwierząt, od muszki owocówki, przez ryby a skończywszy na ssakach. Bezsenność ma ogromny wpływ na fizjologię człowieka i jest powszechnie kojarzona z zaburzeniami metabolicznymi (otyłość i cukrzyca), chorobami układu krążenia (nadciśnienie) oraz zaburzeniami psychicznymi (lęk i depresja). Co więcej, [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]
[...] Jednak, gdy przyjrzymy się naturalnym źródłom witaminy D3, nie ma zbyt dużej ilości pokarmów, które wyraźnie obfitują w tę witaminę. Pozostaje nam spożywać tłuste ryby, takie jak dziki łosoś, lub produkty mleczne, które czasem dodatkowo są wzbogacone witaminą D. Zastosowanie suplementu diety z witaminą D wydaje się więc rozwiązaniem [...]
Czy należysz do osób, które często wyjeżdżają, częstą są w drodze i starają się dobrze jeść podczas podróży? Dziś podpowiadamy, jak trzymać się swojego planu żywienia w czasie wyjazdów. Podsumowanie Jeśli zaplanujemy odpowiednio wyjazd, możemy z powodzeniem odżywiać się na nim zdrowo i racjonalnie. Nawet długie godziny spędzone w pociągu, aucie [...]
[...] pieczywa z domową kanapkową pastą, dobrej jakości wędliną itp. jogurt z odżywką i owocami Co możesz zjeść na obiad? ryż, kaszę, ziemniaki lub makaron a do tego porcję mięsa, ryby, tofu i oczywiście warzywa. A co na przekąskę? jogurt z owocami i/lub orzechami ser mozzarella z pomidorem własnej roboty muffinki, placki np. na bazie mąki owsianej [...]
[...] Vegetarian Study i EPIC-Oxford, obejmująca 61 647 uczestników, wykazała, że wegetarianie (nie jedzą żadnego rodzaju mięsa) i peskatarianie (wykluczają mięso, ale jedzą ryby) są narażeni na mniejsze ryzyko zachorowania na raka w porównaniu z osobami jedzącymi mięso. Odnotowano również zmniejszone ryzyko wystąpienia raka żołądka, nowotworów [...]
Ludzie od lat starają się znaleźć jak najbardziej efektywny sposób na utratę zbędnych kilogramów. Każdego roku powstaje kilka modnych diet, które mają nam zapewnić spalanie tkanki tłuszczowej oraz kształtowanie ładnej sylwetki. Wiele z tych diet bardzo szybko upada i okazuje się, że nie były warte wysiłku. W dni nietreningowe, gdy nasze mięśnie [...]
Przez dziesięciolecia specjaliści oraz osoby interesujące się kwestiami dietetycznymi próbowali znaleźć odpowiedź, która dieta jest najlepsza dla zdrowia i dla sylwetki. Dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, a może wegetariańska? Podsumowanie Kiedy usłyszysz od kogoś, że zna najlepszą dietę na świecie, zapytaj go: "dla kogo?" Nie ma jednej, [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]