[...] ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. Łagodzi stres oksydacyjny, stany zapalne i potencjalnie hamuje rozwój raka. Podsumowując, betaina wywiera znaczące działanie terapeutyczne i biologiczne, które jest potencjalnie korzystne do łagodzenia różnorodnych chorób i schorzeń [...]
Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]
[...] setki badań, o ironio, często także pochodzących z Norwegii. Poza tym „zarywanie” nocy nie jest tylko nieszkodliwym nawykiem, przyczynia się do pojawienia się cukrzycy i raka. Depresja jest bardzo poważną chorobą, jednak nie wiemy, czy media społecznościowe mają wpływ na jej rozwój. Jednak na cukrzycę typu 2 i raka można zwyczajnie [...]
[...] Jak z każdym hormonem w organizmie - najlepiej, jeśli wyniki są normie. Jeśli ktoś ma bardzo wysokie stężenie prolaktyny, może to oznaczać guza (gruczolaka przysadki), raka z przerzutami do przysadki mózgowej, niedoczynność tarczycy, PCOS, nadmierny stres lub wysiłek fizyczny itd. Do chwili obecnej niejasny jest związek melatoniny i [...]
[...] iż jedynie w 0,8% przypadków choroba była ograniczona do wątroby. Przerzuty do wątroby stwierdzono w 41% przypadków i były one 10-krotnie częstsze w grupie z rozpoznaniem raka przewodu pokarmowego. Wśród wielu nowotworów często przerzutujących do wątroby wymienia się przede wszystkim raki przewodu pokarmowego, a spośród nich głównie jelita [...]
[...] mass in older adults and mortality: A systematic review and meta-analysis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531556521002436 Sebastian Piotrowicz Powikłania metaboliczne związane z terapią hormonalną (androgen deprivation therapy − ADT) w leczeniu chorych na raka stercza http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2550
W Polsce prowadzi się absurdalną politykę, z jednej strony dzieci mają dostęp do alkoholu, będącego jednym z najtwardszych narkotyków, a z drugiej uczyniono z konopi indyjskiej wroga zdrowia publicznego. Nie twierdzę, że marihuana jest bezpieczna dla zdrowia, jednak wg dziesiątek przeprowadzonych badań nie stanowi tak dużego zagrożenia, jak picie [...]
[...] na zdrowiu. Wniosek – na razie nie ma żadnych podstaw, by wysuwać stwierdzenia, iż nadmiar białka w diecie jest szkodliwy dla nerek. Mit 2: Witamina C leczy wszystko… Od raka po przeziębienie. Na razie brak przekonujących dowodów, iż witamina C ma jakikolwiek wpływ na prewencję przeziębienia, jeśli chodzi o jego leczenie, skuteczniejsze są [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] ale też kancerogenezy. Otyłość - zwiększa ryzyko wielu chorób, nie tylko sercowo-naczyniowych, indukuje stan zapalny, wpływa na ryzyko pojawienia się wielu rodzajów raka). Niezdrowe stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji (transporterów) - wysokie stężenie cholesterolu całkowitego, niskie stężenie cholesterolu frakcji HDL, [...]
Często jestem pytany o różne środki farmakologiczne i ich wpływ na zdrowie. Widzę tu dwa zasadnicze problemy. Po pierwsze, nigdy nie wiesz, czy jesteś zdrowy. Nawet jeśli wykonujesz badania krwi, to możesz mieć rozmaite, ukryte choroby, miażdżycę, nadciśnienie, stan zapalny, ograniczenie przepływu krwi w nerkach, gruczolaki wątroby, guzy tarczycy, [...]
[...] zdrowia produkt będący źródłem laktozy, to droga wolna. Nikt tego na razie nie zabrania. Podobnie w Polsce możesz kupić sobie alkohol oraz wyroby tytoniowe, które wywołują raka oraz niszczą prawie cały organizm. Kiedyś w serwisach aukcyjnych, nieuczciwe osoby pod szyldem nieistniejących firm sprzedawały serwatkę białkową, jako białko [...]
CT Fletcher jest idealnym przykładem osoby, która nigdy nie zmienia poglądów. Miał przeszczep serca, nadal twierdzi, iż przetrenowanie jest mitem. Serce jest jednym z mięśni, jego niewłaściwa „eksploatacja” może znacznie skrócić czas życia. To tak, jakby twierdzić, iż nieważne, czy jeździsz godzinę tygodniowo czy 10 h dziennie czy po wertepach czy [...]
Sportowcy i osoby stosujące ekstremalne metody odchudzania często wywołują u siebie stan przypominający nadczynność tarczycy, gdyż sięgają po egzogenne hormony. Nowe światło na wspomnianą tematykę rzuca rzadko poruszana grupa hormonów tarczycy. Okazało się, że mają one duże znaczenie dla kancerogenezy. Podsumowanie Liczne badania wskazują [...]
W ostatnim czasie pojawia się wiele pytań dotyczących hormonalnej terapii zastępczej, a ściślej rzecz ujmując terapii zastępczej testosteronem. Niniejszy artykuł stanowi tylko opis zagadnienia, nie jest rekomendacją i nie należy na własną rękę dokonywać ingerencji mogących mieć wpływ na zdrowie, a nawet życie. Czego dowiesz się czytając ten [...]
[...] korelację, pomiędzy poziomem spożycia a zapadalnością na nowotwory piersi, jelita grubego i płuc (czyli im większe spożycie tych warzyw, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka). Działanie chemioprewencji nowotworowej warzyw kapustnych wynika z właściwości przeciwutleniających witamin C, E, karotenoidów oraz polifenoli, właściwości [...]
[...] (https://monographs.iarc.who.int/agents-classified-by-the-iarc/) w 2015 r. mięso czerwone zaklasyfikowano w kategorii 2B (oznacza to: możliwe, iż jego jedzenie powoduje raka; dowody obejmują w większości badania na zwierzętach), ale już w 2018 r. podwyższono kategorię ryzyka i zaliczono mięso czerwone do grupy 2A, czyli istnieją silne [...]
Paolo Pozzillia i Andrea Lenzi podchwycili modny temat i zaczęli spekulować na temat roli testosteronu w kontekście COVID-19 Dane pokazują, że SARS-CoV2 dotyka w 58% mężczyzn. Różnica w liczbie przypadków zgłaszanych według płci wzrasta stopniowo u mężczyzn w grupie wiekowej 60–69 lat i 70–79 lat. W grupach 20–29 lat i 30–39 lat częściej chorują [...]
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]