[...] siłowym), czyli wtedy, gdy początkowo wyrzut insuliny nie ma znaczenia (uwarunkowania fizjologiczne). Przeładowywanie ustroju np. słodzonymi cukrem napojami, powoduje raka, cukrzycę, zaburzenia tolerancji glukozy, choroby sercowo-naczyniowe, może negatywnie wpłynąć nawet na wątrobę. To się naprawdę nie opłaca. Zupełnie inaczej wygląda [...]
Opisane badanie jest bardzo ciekawe, rzuca światło na kwestię wpływu poszczególnych rodzajów treningu na ryzyko przedwczesnej śmierci. Przekonujące dowody płynące z badań przeprowadzonych w ostatnich kilkunastu latach potwierdzają korzystny wpływ treningu aerobowego (marsze, pływanie, wchodzenie na stepa, jazda na rowerze) na zmniejszenie ryzyka [...]
[...] insuliny (rhGH jest diabetogenny). Insulina egzogenna pobudza wzrost komórek wprost proporcjonalnie do dawki. Im większa dawka insuliny, tym większe ryzyko rozwoju raka. Sama insulina nie inicjuje rozwoju raka, ale może pobudzać obecne komórki nowotworowe do wzrostu. Podsumowanie Wydaje się więc, iż nadmierna aktywacja osi GH-IGF-1 [...]
[...] międzykomorowej przedniej, zstępującej) oraz mniejsze zmiany po prawej stronie, silnie przerośnięte serce (ważące 833 gramy), przerośniętą lewą komorę serca. Wykryto również raka brodawkowatego tarczycy. Przyjmuje się, iż u mężczyzn normalna waga wątroby wynosi 968-1860 g, u kobiet: od 603 do 1767 g. Tak więc wątroba Dallasa McCarver’a była co [...]
Panika związana z COVID-19 (chorobą spowodowaną koronawirusem 2; HCoV-19, SARS-CoV-2) jednych śmieszy, a innych przeraża. Pokazuje, jak łatwo jest zdestabilizować sytuację, używając nieproporcjonalnego zagrożenia. Podsumowanie Czy potencjalny wirus, np. SARS, na sprzęcie treningowym zainfekuje bywalców klubu? Tego nie wiemy. Nikt tego nie [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach, np. w winogronach. Związki polifenolowe, obok resweratrolu, obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
Marihuana jest najczęściej używanym nielegalnym narkotykiem w Stanach Zjednoczonych. W 1998 r. ustalono, iż więcej niż 72 miliony Amerykanów (co stanowi 33% populacji w wieku powyżej 12 lat) przynajmniej raz w życiu zażywało marihuanę lub haszysz, przy czym 8,6% zgłosiło używanie tego narkotyku w ubiegłym roku, a 5,0% zgłosiło sięganie po te [...]
[...] pełni też funkcję ochronną dla serca. Wreszcie, selen okazał się silnym suplementem przeciwrakowym, hamującym komórki rakowe i zmniejszającym ryzyko kilku nowotworów, w tym raka prostaty, piersi i macicy. Zapotrzebowanie na Se dla osoby dorosłej wynosi ok. 5 mikrogramów na 1 kg masy ciała na dobę (400 mcg, czyli 0,4 mg dla osoby ważącej 80 kg). [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
Ludzie przejmują się produktami z soją, szkodliwością dla zdrowia mięsa, konserwantami i innymi dodatkami do żywności czy nawet jednym z najczęściej stosowanych herbicydów, sprzedawanych przez firmę Monsanto (Roundup zawierający glifosat). Tymczasem nikt właściwie nie ocenia zagrożenia, jakie stanowią: alkohol (nowotwory, wypadki, destrukcyjny [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Doping sterydami anaboliczno-androgennymi (SAA) niesamowicie się rozpowszechnił. Ich nielegalnej sprzedaży towarzyszy ogrom dezinformacji i propagandy. Oto kilka najczęściej powtarzanych nieprawdziwych tez dotyczących SAA. „Małe dawki SAA nie blokują osi podwzgórze-przysadka-gonady” Niestety ten mit nie chce umrzeć. Niektórzy sugerują, Że małe [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
W obecnych badaniach duży nacisk kładziony jest na naturalne molekuły i ich potencjalne efekty terapeutyczne w profilaktyce wielu chorób. Kofeina najczęściej kojarzy się ze sportem lub pracą umysłową. Dla wielu osób jest to zatem stymulant, który wydaje się nie mieć potencjalnie korzystnych dla zdrowia zastosowań. Okazuje się jednak, że ta z [...]
[...] międzykomorowej przedniej, zstępującej) oraz mniejsze zmiany po prawej stronie, silnie przerośnięte serce (ważące 833 gramy), przerośniętą lewą komorę serca. Wykryto również raka brodawkowatego tarczycy. Przyjmuje się, iż u mężczyzn normalna waga wątroby wynosi 968-1860 g, u kobiet 603-1767 g, tak więc wątroba Dallasa McCarver’a była co najmniej [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
Dla większości ludzi nie będzie zaskoczeniem, że kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów [...]
[...] 240 mg/dl) nie było czynnikiem ryzyka zgonu ryzyko śmierci z powodu udaru krwotocznego, niewydolności serca (z wyłączeniem zawału mięśnia sercowego) i śmiertelności z powodu raka było znacząco wyższe w grupie mającej niskie stężenie cholesterolu w porównaniu do grup o umiarkowanym stężeniu cholesterolu Wnioski Niskie stężenie cholesterolu wiąże [...]
[...] tuczące produkty i pozornie nic im się nie działo. Jednak proszę uwzględnić, iż wspomniane osoby mogły doznawać uszczerbku np. pod względem drastycznie zwiększonego ryzyka raka, obciążenia układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń flory jelitowej (odporności, przyswajania składników odżywczych) czy pojawienia się cukrzycy typu II (gorsza tolerancja [...]
[...] się badania dotyczące relacji pomiędzy poziomem spożycia soi i charakterystycznych dla niej izoflawonów a częstotliwością występowania nowotworów piersi. Czynniki wywołujące raka piersi Nowotwory piersi należą do najczęściej diagnozowanych chorób nowotworowych u kobiet, chociaż niekiedy zmagać się z nimi mogą również mężczyźni. Ryzyko wystąpienia [...]