[...] spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. Ilość tłuszczu w wątrobie mierzono przy użyciu protonowej spektroskopii rezonansu [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Krótko trwające treningi mające dawać niesłychane efekty stanowią wabik, najczęściej dla osób niewiedzących jak pracochłonne jest osiąganie danych celów (np. odtłuszczonej, atletycznej sylwetki). Innymi słowy, przekonuje się daną osobę, iż można zastąpić 75-minutowy trening kilkoma minutami interwałów lub nawet sauną! Czym jest TABATA i na co [...]
[...] deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W dietach wysokobiałkowych proteiny dostarczają od 20 do 30% całkowitej dziennej podaży energii. Sugeruje się, że takie diety mogą zapewnić większą utratę masy ciała, niż diety o niższej zawartości [...]
[...] równy jednemu gramowi węglowodanów? Tylko na papierze. Jeszcze gorzej wypada zestawienie teoretycznie tych samych wartości energetycznych pochodzących z tłuszczy, etanolu i protein. A więc po pierwsze liczy się to, co tworzy nadwyżkę, a nie tylko fakt istnienia nadwyżki kalorycznej. Poza tym znane są przypadki osób, które nawet dostarczając [...]
[...] zachodzącym po zakończeniu sesji zarówno w przypadku aerobów, interwałów, jak i treningu siłowego. Czynnik von Willebranda Odpowiada za hemostazę, niedobór tej glikoproteiny osocza powoduje skazę krwotoczną. WBC Ilość białych krwinek: wiadomo, iż może być ważnym wskaźnikiem diagnostycznym w rozwoju miażdżycy tętnic wieńcowych, pełni rolę [...]
[...] nikotynamidoadeninowego), która to reakcja jest istotnym źródłem rodników ponadtlenkowych (zwiększa także dostępność NO). Estrogeny odpowiadają również za aktywację kinazy proteinowej oraz czynnika jądrowego (κB) po przyłączeniu się do receptora estrogenowego. Wpływa to na ekspresję mitochondrialnych enzymów takich jak dysmutaza ponadtlenkowa [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] skrajnie trudne i niekoniecznie zdrowe (obciążenie układu pokarmowego gigantyczną, jednorazową porcją jedzenia). 46. W trakcie redukcji kluczowe znaczenie ma duża ilość protein w diecie (możesz dostarczać nawet 2,5 g na kg masy ciała) Białko serwatkowe działa szybciej i skuteczniej niż np. mięso, które jest przyswajane bardzo powoli, a to ma [...]
[...] mocy średniej odpowiednio 64% (po 10 h) i 53% (po 24 h). Podsumowanie Wszystko wskazuje na to, iż spożywanie białka po treningu stanowi okazję do zwiększenia dobowej podaży protein, co ma wpływ na hipertrofię. Co więcej, pomimo ostatnich sugestii, że nie trzeba dostarczać białka w bezpośrednim okresie po treningu><(1 h lub mniej), należy [...]
[...] diety sportowca, a ich szczególną rolę można zobaczyć w trakcie diety z ujemnym bilansem kalorycznym. Według badań w tym okresie korzystne jest podawanie nawet 2,3 – 3,4 g protein na kg masy ciała. Białka wpływają na odczuwanie sytości i na dodatek regulują glikemię (wyrzut insuliny), co jest korzystne nawet dla diabetyków. Referencje, [...]
[...] żywieniowe różnią się znacząco od tych obowiązujących jeszcze 30-40 lat temu. Jednak kulturyści nie są głupi i nawet, gdy oficjalnie proponowano niską lub umiarkowaną podaż protein, oni już od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie - wcześniej sądzono, [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] https://www.investopedia.com/articles/investing/060314/how-merck-found-its-way-millions-medicine-cabinets.asp https://www.macrotrends.net/stocks/charts/MRK/merck/net-worth Mettler S1, Mitchell N, Tipton KD. “Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19927027
[...] pozwala na zachowanie zdrowia, sprawności, zapewnia pożądany wygląd sylwetki oraz jest atrakcyjna wizualnie. Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie chodzi tylko o podaż protein, ale o ogólną wartość energetyczną pożywienia, dostarczaną każdego dnia. Jeśli ktoś zapyta, dlaczego nie obliczamy wartości energetycznej na 48 lub 72 h? Bo [...]
Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
[...] Oxidation but Does Not Affect Energy Expenditure in Humans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6658129/ Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5792004/#pone.0191609.s001 Andrew W Brown, [...]
[...] przy zbyt małym wydatku energetycznym, związanym z codziennymi aktywnościami i treningiem. Niestety sprawa jest dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” To nie tylko typowe napoje postrzegane, jako niezdrowe (Coca-Cola, Pepsi, Fanta, [...]
[...] chodzi o zmniejszenie obwodów kluczowych partii. Zbyt szybkie zmniejszanie się wagi ciała też nie jest dobre, może świadczyć o zbyt restrykcyjnej diecie, za małej ilości protein w diecie, spadku beztłuszczowej masy ciała. Osoby, które cieszą się z utraty X kg bez rozpatrzenia, co wchodzi w skład tych kilogramów, muszę zmartwić, iż pozbycie [...]