Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]
[...] siłę. Możliwe jest też zjawisko kolosalnego wzrostu siły przy znikomym wzroście obwodów. Z badań wynika, iż osoby trenujące wyczynowo (trójbój lub kulturystykę) mają podobne proporcje włókien, jak osoby po kilku miesiącach treningu. Jednak niektórzy naukowcy (np. MacDougall JD i wsp.) sugerują, iż całkowita liczba włókien jest większa u [...]
[...] w tym zakresie u mężczyzn? Niewystarczający poziom estrogenów (konkretnie: estradiolu): Może oznaczać liczne problemy zdrowotne spowodowane zakłóceniami w profilu lipidowym (proporcje frakcji HDL, LDL, trójglicerydów). Nasila ryzyko sercowo-naczyniowe. Szkodzi kościom, stawom i więzadłom (ryzyko kontuzji): „Wydaje się, że w etiopatogenezie [...]
[...] w stan ketozy, z kolei tak się dzieje na diecie ketogenicznej (jak sama nazwa wskazuje). W modelu VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15% - 25% białek, 5%-10% węglowodanów, 65%-80% tłuszczu. Wg badań, oprócz dobroczynnego działania pod względem redukcji masy ciała, tego rodzaju [...]
[...] nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż obfitują w tłuszcze nasycone, a powinno dostarczać się więcej tłuszczów wielonienasyconych i [...]
Anabolizm i katabolizm są otoczone mitami, legendami i przeinaczeniami. Wbrew obiegowym opiniom „kataboliczna” strona medalu jest równie ważna, jak pożądany przez kulturystów anabolizm. Podobnie niezbędne są uszkodzenia mięśni i lokalny stan zapalny wywołane treningiem oporowym, gdyż stymulują hipertrofię. Z kolei niekorzystny jest [...]
[...] grupami! Dodatkowo nie stwierdzono żadnych różnic w kompozycji sylwetki po 6 i 18 miesiącach. Po 6 miesiącach osoby otrzymujące migdały miały niższy cholesterol, lepsze proporcje całkowitego cholesterolu do HDL i mniejszą ilość trójglicerydów. Jednak ponownie podkreślam, nie stwierdzono żadnych różnic w stężeniu cholesterolu, proporcjach [...]
[...] treningiem dolnej części ciała i gdy nie podawano niczego (grupa kontrolna). Jeśli chodzi o kulturystów, podaż węglowodanów zależy od przyjętego sposobu odżywiania. Inne proporcje będą w diecie zbilansowanej, low-carb, przy rotacji węglowodanami (w dni treningowe i wolne od aktywności fizycznej), inne w restrykcyjnej diecie VLCKD. Osoby, [...]
[...] które powinno być bardziej dotrenowane i sprężyste. Wygląda raczej na wychudzoną (co już dało się zaobserwować pod koniec ubiegłorocznego sezonu), a same, choćby nienaganne, proporcje sylwetki i niezwykle atrakcyjna prezencja sceniczna nie wystarczą do odnoszenia większych sukcesów. Od strony sylwetkowej lepiej prezentowała się Mojsiej, [...]
[...] występuje, jako: kreatyna wolna (Fcr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny stanowi fosfokreatyna, zaś 40% kreatyna niezwiązana (wolna). Inne badania podają proporcje ok. 66% fosfokreatyny oraz ok. 33% kreatyny wolnej (kilkuprocentowe odchylenie nie ma tu decydującego znaczenia). Fosfokreatyna stanowi główne źródło zapasowej [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] ciągu. Dlaczego? Bo poświęcają zbyt dużo czasu na maszyny i izolacje, a za mało na podstawy. Nie jestem przeciwnikiem używania maszyn, tylko należy zachować odpowiednie proporcje, gdzie wolnych ciężarów jest np. 50-70%. Jeśli cały trening opierasz wyłącznie o maszyny, to nie dziw się, iż odnosisz tak słabe rezultaty. Referencje: Mônico-Neto [...]
[...] ile komórek satelitarnych, ile receptorów androgenowych, czy stosowałeś farmakologię, jak trenujesz, ile śpisz itd. Mają również znaczenie: unikanie lub stosowanie alkoholu, proporcje makroskładników w diecie, ilość i rodzaj dodatkowych treningów (np. nadmiar aerobów może zniweczyć przyrosty siły i masy mięśniowej). W badaniu Rogersona S. i wsp. [...]
[...] nie ma nikogo, kto mógłby dorównać całemu pakietowi, który Ronnie Coleman przyniósł na scenę. Był dziwakiem i zostawiał wszystkich w zachwycie ze względu na swoją masę, proporcje, poziom tkanki tłuszczowej i wiele innych cech. Zanim wkroczył na scenę kulturystyczną był trójboistą i jest jednym z najsilniejszych kulturystów w historii. To [...]
[...] ~ 19.3 g, rzepakowy 53.87 g). Wbrew obiegowym opiniom oliwa z oliwek nadaje się do smażenia (była testowana nawet do głębokiego smażenia przez 24-27h!). Jakie powinny być proporcje omega-6 i omega-3? Całkiem możliwe, iż ludzie przez tysiące lat mieli w diecie proporcje 1:1. Tymczasem obecnie w diecie przeciętnego Europejczyka czy Amerykanina [...]
[...] w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka 5%-10% węglowodanów 55%-60% tłuszczu Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15%-25% białka 5%-10% węglowodanów 65%-80% tłuszczu Utrzymanie dotychczasowej wagi ciała: Białko: 25-35% Węglowodany: 30-50% Tłuszcz: 25-35% Słowo [...]
[...] nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. Szkodzić mogą jajka wytwarzane metodami przemysłowymi, ubogie w składniki odżywcze, mające inne proporcje kwasów tłuszczowych. Ponadto mogą być skażone antybiotykami, mikroplastikiem, dioksynami i polichlorowanynu bifenylami (PCB). Referencje: Tatoli R, Bonfiglio C, [...]
[...] w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, proporcje wynosiły 1:1:1 dla kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych. Mierzono ilość glukozy we krwi, insuliny oraz odpowiedź zapalną [...]