Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
[...] które niestety sprzyjają stanom zapalnym, ale i znacznej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
[...] w którym będziesz notować spożywane posiłki przez kilka tygodni. Dzięki temu czarno na białym zobaczysz, czy rzeczywiście jesz regularnie, czy zawsze wybierasz zdrowe produkty i czy nie podjadasz. Notatki pomogą Ci również uzyskać przybliżoną liczbę kalorii, które spożywasz. Dzięki temu łatwiej będzie znaleźć przyczynę braku spadków na [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
[...] wysokiej ilości błonnika, witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest dieta łącząca białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jeśli stosujemy dietę wykluczającą produkty odzwierzęce, warto włączyć odpowiednią suplementację, a także łączyć różnego rodzaju produkty roślinne w celu uzyskania pełnego profilu aminokwasów. Źródła: [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
[...] i one nigdy nie miały problemu z przyrostem tkanki tłuszczowej. Spotkałem nawet ludzi wyłamujących się z normalnie obowiązujących reguł. Regularnie jedli oni tuczące produkty i pozornie nic im się nie działo. Jednak proszę uwzględnić, iż wspomniane osoby mogły doznawać uszczerbku np. pod względem drastycznie zwiększonego ryzyka raka, [...]
W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]
[...] życiu - głównie prywatnym. Zasady w gruncie rzeczy są, tylko, że dla mnie jakby tych zasad nie było, bo jem tyle ile potrzebuję, wtedy kiedy jestem głodna i są to głównie produkty roślinne. Sporo z was już pewnie zauważyło, że odżywiam się w taki sposób, zadajecie mi już pytania. Jak to zrobiłam, jak wyglądało moje przejście, czy mogę opisać [...]
W ostatnim czasie dość popularne stały się produkty, do których wykorzystuje się albo bezpośrednio nasiona konopi albo np.: mąkę z konopi. Czy warto korzystać z takich produktów? Jakie właściwości posiadają konopie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Konopie z bliska Konopie i produkty z nich wytworzone [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] trzeba przyznać, że jest to rzadkość, bo większość witarian to weganie i wegetarianie). Unikają wszelkiej obróbki cieplnej (graniczną wartością jest 40°C). Co jest zdrowsze: produkty gotowane czy surowe? Odpowiedź brzmi: jedno i drugie jest zdrowe. Zarówno gotowana, jak i surowa żywność są dla nas dobre, a wartości różnią się w zależności od [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagających, [...]
[...] i mijać się z naszym celem. Na czym więc powinniśmy bazować, dobierając suplement diety? Mniej legalne środki… Na rynku suplementacji mniej legalnej znajdziemy jeszcze produkty, które wykazują również działanie wpływające na poziom hormonalny, jednak ich działanie jest mniej przebadane, a konsekwencje mogą być bardziej dotkliwe, gdyż dość [...]
Suplementacja osób czynnie uprawiających sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] nie zbudujemy mięśni. Suplementy diety dzielimy na suplementy o specjalnym przeznaczeniu jak kreatyna oraz typowe odżywki, jak białko czy gainer. W mojej opinii te trzy produkty powinny być w centrum naszego zainteresowania i na nich powinniśmy bazować, zanim przejdziemy do innych dodatków. Oczywiście białko stosujemy wtedy, gdy nie dajemy [...]