[...] może powodować mniejsze lub większe problemy z trawieniem, a nawet zdrowiem, jak np. wysypki skórne. Również osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, które mocno reagują na potrawy wzdymające i ciężkostrawne, powinny unikać rozpuszczania odżywki białkowej w mleku – szczególnie jeśli mówimy o produktach uzyskiwanych z serwatki, która także [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] wielu ciekawych potraw, niekoniecznie musimy jeść wątróbkę z cebulą. Z podrobów można zrobić zdrowy, wysokobiałkowy, domowy pasztet, pieczeń, gulasz czy inne smaczne potrawy. Podroby, poza tym, że posiadają porównywalne ilości białka do dużo droższych zamienników, posiadają dodatkowo mnóstwo witamin z grupy B, witaminę A, żelazo, cynk, [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
[...] w warunkach domowych Mądrze dobieraj przepisy Gdy zastanawiasz się, co mógłbyś dzisiaj zjeść, nie musisz zawsze rozglądać się za czymś bardzo wyszukanym. Z reguły tego typu potrawy wymagają większej ilości składników, co czynić może je droższymi. Pamiętając o różnorodności bazowych produktów do przygotowania posiłku - pierwsza część cyklu - [...]
[...] owocowe, przetwory z warzyw, a nawet ciasta. 5 zalet wolnowaru 1. Uzyskujemy intensywny smak i aromat potraw 2. Dzięki procesowi powolnej obróbki w niskiej temperaturze potrawy zachowują intensywny smak oraz aromat. 3. Pozwala zachować więcej wartości odżywczych 4. Gotując długo w trybie low, zachowujemy więcej składników odżywczych w [...]
[...] bulgur, przyprawione ciekawymi przyprawami to świetna alternatywa dla standardowego posiłku, który często jest jałowy i bez smaku. Sos śródziemnomorski sprawia, że całość potrawy nabiera nowego znaczenia i niezapomnianego smaku. Taki posiłek przygotujemy zaledwie w 2 minuty, jeśli mamy dostęp do kuchenki mikrofalowej. Takie danie możemy zabrać [...]
Sezon na grzyby nadal jest w pełni. Pogoda idealnie im sprzyja. Wystarczy wziąć koszyk i wyruszyć samemu lub z rodziną czy znajomymi do lasu. Przekonany jestem, że wyjdziemy z wieloma zdobyczami. Kurki Kurki należą do grzybów z rodziny pieprznikowatych, są bardzo charakterystyczne, mało kto ich nie zna. Są żółtego lub pomarańczowego ubarwienia, [...]
[...] kupić przetworzoną żywność pełną niezdrowych dodatków, ale wciąż z etykietą "wegańskie"). Surowy weganizm (raw vegan): podobna do weganizmu, ale dodatkowo wyklucza wszystkie potrawy gotowane w temperaturach wyższych niż 40 stopni. Dieta laktowegetariańska: nie obejmuje jaj, mięsa, owoców morza i drobiu, obejmuje produkty mleczne. Dieta [...]
Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
[...] robisz! Posiłki HUMMY to idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie łatwość przygotowania posiłków, smak oraz walory zdrowotne spożywanych potraw. Produkt ten może znaleźć zastosowanie w dietach redukcyjnych, gdyż pozwala w łatwy sposób kontrolować poziom kalorii oraz dla każdego, kto ceni sobie szybkie w przygotowaniu, funkcjonalne potrawy.
[...] kwestiach można pozwolić sobie na bardziej przetworzone składniki. Biały ryż czy bułka kajzerka to nie koniecznie coś złego, jeśli odpowiednio dobierzemy pozostałe elementy potrawy. Dieta na masę z racji swojej wartości energetycznej bardzo często sprawia problem osobom, które nagle muszą zacząć jeść więcej, niż wynika to z zapotrzebowania [...]
To fakt, że posiłki bogate w cukier sprawiają ogromną przyjemność. Kto z nas nie uwielbia czekoladek, ciastek czy innych słodyczy? Sprawiają nie tylko ogromną przyjemność dla naszego podniebienia, ale również są pomocne w chwilach gorszego samopoczucia. Wiedzą o tym w szczególności kobiety, które bardzo często nie wyobrażają sobie pewnego etapu [...]
[...] i weź sobie do serca jedną prostą zasadę — można lubić różne rzeczy! Posiadanie różnych gustów i różnych potrzeb jest w porządku. Nie ma nic złego w tym, że lubimy różne potrawy. Takie różnice mogą sprawiać, że nasze preferencje żywieniowe będą się rozwijać i ewoluować. Idąc bowiem na kompromisy, będziemy próbować innych potraw niż zwykle. [...]
[...] delikatny zapach, po ugotowaniu posiada słodki smak, dzięki czemu idealnie nadaje się do deserów, ale nie tylko. Arborio, loto, carnaroli - ryż ten idealnie nadaje się do potrawy włoskiej risotto, po ugotowaniu ziarna ryżu sklejają się ze sobą ze względu na dużą ilość skrobi wytwarzanej podczas gotowania. Ryż kleisty - jest to odmiana ryżu [...]
[...] diecie Andrina zastąpiła przetworzone jedzenie zdrowszymi zamiennikami takimi jak chude mięso z kurczaka, białko jajek, jagody, szpinak czy quinoa. Przyznaje się, że waży potrawy i liczy kalorie. Każdy trening Andrina rozpoczyna porządną rozgrzewką i nie ma tutaj znaczenia, którą część ciała będzie danego dnia ćwiczyć. Z czasów kiedy [...]
Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]