[...] ale to, w jaki sposób się odżywiasz. Jeśli wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych wpłynie na zrzucenie kilku kilogramów, to taki układ można uznać za idealny. Zadbaj o potas i magnez w diecie Wiele osób, które stawiają się u lekarza z powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są [...]
Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]
[...] krwi), uszkodzeniu mogą ulec nerki (potrzebują stale określonego przepływu krwi), serce musi ciężej pracować. Ponadto w zależności od klasy środka traci się np. sód, chlor, potas, wapń, magnez. Problem polega na tym, iż ustrój może znieść chwilowe, spore odwodnienie, ale absolutnie nie toleruje np. spadku stężenia potasu (stale jest go mało), [...]
[...] procesów miażdżycowych, zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym, rozwój niektórych typów nowotworów. Grafika: zawartość kwasu foliowego w owocach kiwi. Kiwi a zawartość potasu Grafika: zawartość potasu w kiwi i innych owocach. Hipokaliemia to zbyt niska ilość potasu we krwi. 80-92% potasu jest wydalane przez nerki, a 8% przez przewód [...]
[...] oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, aminokwasy egzogenne oraz mnóstwo innych prozdrowotnych składników. W dodatku świetnie smakują i są dostępne w różnych formach, surowe oraz suszone, idealnie nadające [...]
[...] może przynosić redukcję ciśnienia krwi, zwłąszcza w grupie osób szczególnie wrażliwych na chlorek sodu. Kolejnym sposobem walki z nadciśnieniem jest regularna suplementacja potasu. Większość ludzi dostarcza kilkukrotnie za dużo sodu, a nieproporcjonalnie mało potasu. Dlatego bez wykonywania badań można sugerować suplementację potasem, [...]
[...] spożywanie owoców niesie szereg różnego typu korzyści. Tych owoców powinieneś spróbować po treningu! Banany Są stosunkowo bogate w węglowodany. Dostarczają magnez i potas. Posiadają odpowiednie proporcje fruktozy do glukozy. Pomarańcze Znajdziesz w nich witaminę C, witaminę A, błonnik oraz wapń i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę [...]
[...] przewodzić prąd, gdy są rozpuszczone np. w wodzie. Jednak sportowców interesuje zupełnie coś innego. W czasie intensywnego wysiłku pozbywamy się wody, ale niestety także potasu, magnezu, sodu czy chlorków. Im dłużej trwa wysiłek, tym większego znaczenia nabiera strata elektrolitów. Przy wysiłku krótkotrwałym (poniżej 1 h) można nie odnotować [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Bardzo wiele rzekomych wskaźników „dobrego treningu” czy „osiąganych rezultatów” w rzeczywistości nic nie znaczy. Pamiętasz manipulacje związane z ukazywaniem dobrobytu w krajach zza „żelaznej kurtyny”? Tam też wszystko było w najlepszym porządku, półki były pełne, ludzie byli szczęśliwi, każdy miał pracę i nie było problemów, jak na „zgniłym [...]
Równowaga płynów w ustroju jest dość krucha i łatwo ją naruszyć. W literaturze opisano setki przypadków śmierci z powodu odwodnienia i sporo wywołanych nadmiernym spożyciem wody. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom dla każdego składnika ciała istnieje krytyczny punkt wysycenia. Organizm najsłabiej toleruje wzrost temperatury, dlatego „robienie wagi” [...]
Na ten temat krąży wiele nieprawdziwych informacji, większość ludzi nie chce czytać badań i fachowych opracowań, czerpią wiedzę z filmów publikowanych w sieci, w których jakość większości danych pozostawia wiele do życzenia. W opracowaniu w sposób syntetyczny przedstawię najważniejsze fakty i mity dotyczące „spalania” tłuszczu. Co zapamiętać? [...]
Kamica nerkowa jest rodzajem zaburzenia w odpływie moczu, polega na tworzeniu się złogów na każdym poziomie układu odprowadzającego mocz, choć najczęściej dotyczy nerek. Kamienie nerkowe są niezwykle bolesnym i częstym powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Czy powstawaniu złogów da się jakoś zapobiegać? Jakie napoje sprzyjają pojawieniu [...]
[...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka
[...] II zwiększa stężenie aldosteronu (indukuje jego wydzielanie przez nadnercza), wzrasta stężenie aldosteronu (=> zwiększa się wychwyt sodu i wody oraz wydalanie potasu z moczem; => zwiększa się ciśnienie krwi). Paradoksalnie w badaniach Williams JS i wsp. na diecie niskosodowej odnotowano co prawda znaczne zwiększenie się [...]
[...] pstrąg, tuńczyk, sardynka, makrela, śledź) jajka orzech kokosowy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia awokado Na zakończenie dodam, iż warto suplementować magnez oraz potas (szczególnie, jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] i owoce, ale jak to mówią – coś za coś. Awokado to źródło zdrowych nienasyconych tłuszczy, których nie powinno zabraknąć w Twojej diecie. Dostarcza także wiele witamin i minerałów, szczególnie potasu, który wspiera zdrowie Twojego serca. Jego neutralny smak pozwala na adaptację w wielu różnych potrawach, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
[...] to jeszcze wpływają na stan odżywienia dzięki zawartości witamin oraz składników mineralnych. Doskonałym na to przykładem jest obecność w roślinnych produktach spożywczych potasu. Fizjologiczne funkcje potasu Pierwiastek, o którym traktuje artykuł, jest jednym z elektrolitów, czyli pierwiastków niosących ładunek elektryczny w płynach [...]