[...] Mówiąc o grupie substancji odżywczych identyfikowanej jako białko, ma się na myśli zarówno substancje najprostsze, jak aminokwasy (np. leucyna), nieco bardziej złożone, jak peptydy (np. karnozyna), a także większe cząsteczki białek (np. serwatkowych). Wykazano, że związki te potrzebne są do budowania wszelkich tkanek w organizmie, ale także [...]
Zanim przejdziemy do tytułowego zagadnienia, warto przypomnieć, że w Internecie jest wiele osób, które zrobią wszystko, aby zaistnieć. Często podają one nieprawdziwe informacje, wprowadzają w błąd, sugerują, że określone rezultaty uzyskały w sposób naturalny. Równie często zdarza się, że filmy i zdjęcia są cyfrowo poprawiane, co pozwala znacząco [...]
Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
[...] czyli białka wstępnie poddane, obróbce enzymatycznej, są to preparaty białkowe, które praktycznie nie posiadają węglowodanów i tłuszczu. Ich białka dodatkowo pocięte są na peptydy, które nie wymagają znacznych nakładów energetycznych układu trawiennego. Suplementy tego typu zazwyczaj stanowią uzupełnienie diety zawodników, głównie przed okresem [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Ostatnie dekady badań naukowych ujawniły szereg cennych właściwości białka w diecie, co podsumowało Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego (ISSN) w roku 2017. W publikacji zbiorczej pod przewodnictwem Jose Antonio z wydziału zdrowia i kultury fizycznej na uczelni Southeastern na Florydzie w USA opisano dotychczasowe odkrycia wyniesione [...]
[...] jest na hydrolizatach kolagenowych, czyli wstępnie strawionym enzymatycznie w laboratorium zwierzęcym kolagenie i rozłożonym tym sposobem na łatwo przyswajalne, drobne peptydy i wolne aminokwasy. Teraz więc wszystko zależy od tego, czy korzystamy z diety wegańskiej z pobudek ideowych, czy tylko i wyłącznie z uwagi na jej aspekty zdrowotne. [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
[...] składa się z połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi aminokwasów. Wiązania te są rozkładane przez wyspecjalizowane enzymy w przewodzie pokarmowym, po czym aminokwasy i peptydy mogą być przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Produkty spożywcze zawierają do 20 różnych aminokwasów, których proporcje różnią się w zależności od danego [...]
[...] przykładów jest preparat SFD o nazwie „BIAŁKO WOJOWNIKA”. Oprócz białek mlecznych (serwatkowych i kazeinowych) zawiera białka jaj kurzych, a także białka konopne oraz peptydy kolagenowe. Związki te przyczyniają się nie tylko do poprawy regeneracji mięśni, ale również mogą mieć znaczenie dla struktur takich jak stawy. Ponadto produkt ten [...]
[...] to doskonały wybór dla osób chorych na raka, ponieważ jest lekkostrawne i bardzo łagodne dla układu pokarmowego. Na dodatek wyniki badań sugerują, iż białka serwatkowe, peptydy oraz inne składniki serwatki mogą chronić przed niektórymi nowotworami. β-laktoglobulina i laktoferyna wzmacniają układ odpornościowy, pośrednio chroniąc przed [...]
[...] enzymy trawienne, a także bakterie probiotyczne. Enzymy pomocne są w rozkładaniu białka do postaci, którą organizm może łatwo wykorzystać na swoje bieżące potrzeby, czyli peptydy oraz aminokwasy. Bakterie probiotyczne z kolei pośrednio modulują aktywność trawienną przewodu pokarmowego, gdyż zawierają „swoje” enzymy, które „współpracują” z [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że okres potreningowy jest zawsze czymś przyjemnym, gdyż wydzielają się wtedy endorfiny, serotonina i kannabinoidy, to warto wiedzieć, że ukojenie po zaprzestaniu wysiłku nie przychodzi zawsze i bezwzględnie. Pewna część regularnie ćwiczących osób doznawać może przewlekłego i pogłębiającego się zmęczenia, któremu [...]
[...] stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę mogą odgrywać związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, [...]
[...] jest mieszanką najwyższej jakości białek: mikrofiltrowany w przepływie krzyżowym (CFM) izolat białka serwatki, ultrafiltrowany koncentrat białka serwatki i zhydrolizowane peptydy białka serwatki. Dzięki zastosowaniu poszczególnych procesów uzyskania białek produkt jest bardzo dobrze rozpuszczalny i rewelacyjnie wchłanialny. Zawiera bardzo [...]
[...] jakości izolat białka Przepyszne smaki Wysoka zwartość białka i aminokwasów BCAA NITRO-TECH 100% WHEY GOLD – czysta forma białka zawierająca izolat serwatki oraz peptydy. Peptydy białka najwyższej jakości przyczyniają się do budowania masy mięśniowej. Produkt zawiera 100% serwatki – bez dodatku składników aktywnych. Produkt zawiera [...]
[...] jakości izolat białka Przepyszne smaki Wysoka zwartość białka i aminokwasów BCAA Nitro Tech Whey Plus Isolate Gold – czysta forma białka zawierająca izolat serwatki oraz peptydy. Peptydy białka najwyższej jakości przyczyniają się do budowania masy mięśniowej. Produkt zawiera 100% serwatki – bez dodatku składników aktywnych. Produkt zawiera [...]