[...] nazywane guanidynami, np. arginina, glikocyjamina i guanidynopropionian. Również niektóre aminokwasy niebiałkowe, szczególnie beta alanina, która wytwarza silnie buforowe peptydy beta alanylowe. Niebagatelne znaczenie ma również glutamina i alfa ketoglutaran. Pierwsza dostarcza dwóch odkwaszających molekuł – jonu amonowego i [...]
[...] z grupą karboksylową i aminową w cząsteczce. Biol. najważniejsze są L-a-aminokwasy, z których ok. 20 wchodzi w skład wszystkich rodzajów białek. Aminokwasy reagując ze sobą peptydy; kolejne przyłączenia następnych aminokwasów prowadzi do powstania polipeptydów i białek. Grupy aminowe a. w białkach pokarmowych są podstawowym źródłem azotu dla [...]
[...] 70% białka. Ot - taka „magiczna sztuczka”, która staje się coraz bardziej popularna na naszym rynku. Z pewnym sceptycyzmem należy także podchodzić do dodatków takich jak „peptydy glutaminowe”, w praktyce jest to bowiem hydrolizowany gluten pszenny. Faktycznie zawiera on sporo glutaminy, nie jest to jednak wielką zaletą, biorąc pod uwagę fakt, [...]
Cześć, NA początku gratulacje za zmianę trybu życia i rozpoczęcie zmian, które mam nadzieję pozytywnie wpłynęły na Twoje zdrowie i styl życia. Odnośnie Twoich Pytań: 1)Czy warto brać aminokwasy takie jak glutamina ,leucyna itd jeśli jem 2g białka na 1kg masy ciała? - wszystko zależy od aktualnego celu treningowego, oraz masy innych czynników, nie [...]
[...] 50% koncentratu serwatkowego w badaniu na zawartość protein będzie miała ich wyższy wskaźnik. Ponadto z pewną dozą sceptycyzmu należy podchodzić do uzupełniaczy takich jak peptydy glutaminowe, gdyż jest to nic innego jak hydrolizowany gluten pszenny. Może on faktycznie zawierać pewną ilość glutaminy, jednak jej wpływ na formę jest mocno [...]
[...] 70% białka. Ot - taka „magiczna sztuczka”, która staje się coraz bardziej popularna na naszym rynku. Z pewnym sceptycyzmem należy także podchodzić do dodatków takich jak „peptydy glutaminowe”, w praktyce jest to bowiem hydrolizowany gluten pszenny. Faktycznie zawiera on sporo glutaminy, nie jest to jednak wielką zaletą, biorąc pod uwagę fakt, [...]
Witam ,trzeba zdawać sobie sprawę ,że odżywki białkowe mogą co najwyżej stanowić jej uzupełnienie diety a nie podstawę. Jaką odżywkę białkową wybrać ? Ważne jest żeby odżywka, którą kupujemy zawierała przede wszystkim pełnowartościowe białko i wolna była od dodatków takich jak kreatyna, tauryna czy glicyna. Choć wydawać by się mogło, że [...]
Konkretnie to białka mleczne i pszeniczne, czyli ekonomiczny standard (jak Trecki, 737 i wiele innych). Chwali się tylko, że piszą szczerże w składzie o pszenicy a nie wymyślają jakieś pojęcia typu "peptydy glutaminowe" jak inne firmy. Zmieniony przez - PRZEWODNIK w dniu 2006-08-08 10:25:40
[...] bez dodatków smakowych, bez barwników, bez aromatów, bez cukru i dodatku substancji słodzoących. Jeszcze pozostaje nasz bestseller z serii AllDeynn czyli Collarose , peptydy kolagenowe z dodatkiem biotyny i kwasu hialuronowego , tutaj w porcji mamy 5g czystego verisolu, czyli juz taka porcja bedzie ok, ale jakbyś dał 2x porcje dziennie to [...]
[...] aminokwasów. Uzupełniając straty białka mogących mieć zastosowanie w odnowie żywieniowej po treningach zaliczamy także preparaty zawierające wolne aminokwasy i krótkie peptydy, których główną zaletą jest szybkie wchłanianie. Wyczerpujące treningi zwiększają zapotrzebowanie na aminokwasy energodajne jak alanina, leucyna i izoleucyna oraz [...]
o tzw fprmach peptydowych. po prosru czesto producent wykonuje nie pelna hydrolize (rozpad bialek podczas procesu technologicznego)bialka, twierdzac ze jakoby peptydy wchlaniaja sie szybciej niz wolne formy aminokwasow. owaszem pewne peptydy wchlaniaja sie szybciej niz pojedyncze aminokwasy, ale sa to dipeptydy i tripeptydy składające sie z [...]
czy funkcjonuje jakiś przelicznik że iles tam gram aminokwasów równa sie ileśtam gram białka? Tak, 1g aminokwasów = 1g białka A co tematu peptydy vs wolne aminy, to uważam tą całą dyskusję za przerost formy nad treścią, bo dla nas te różnice w prędkości wchłaniania nie mają zauważalnego wpływu. Zmieniony przez - Miniak_DH w dniu 2008-06-19 [...]
[...] o bialko w okolicy treningu) Fakt: Zarówno szybko jak i wolnowchłaniajace sie aminy sa niezbedne dla sportowca MIT#4: BIałka musza miec wbudowane specjalnie zmodyfikowane peptydy zeby faktycznie wplywac na budowe miesni ( sciema amerykanskich producentow odzywek) Fakt: nasz organizm sam wytwarza swoje bialka za pomoca strawionych( nie chcialo [...]
[...] że powiedziałem sobie, że za wszelką cenę zredukuje do lata to jednak są granice tym bardziej mając córkę, sobie mogę czegoś odmówić ale jej nie będę bo tata chce kupić peptydy,;) podsumowując jeżeli jest ten zestaw warty ceny i jakości to ten miesiąc czy nawet 2 się poświęcę ale nie ma zasadzie wydania 1-2tys zł na to konkretnie.... Ale [...]
[...] że powiedziałem sobie, że za wszelką cenę zredukuje do lata to jednak są granice tym bardziej mając córkę, sobie mogę czegoś odmówić ale jej nie będę bo tata chce kupić peptydy,;) podsumowując jeżeli jest ten zestaw warty ceny i jakości to ten miesiąc czy nawet 2 się poświęcę ale nie ma zasadzie wydania 1-2tys zł na to konkretnie.... Ale [...]
[...] że powiedziałem sobie, że za wszelką cenę zredukuje do lata to jednak są granice tym bardziej mając córkę, sobie mogę czegoś odmówić ale jej nie będę bo tata chce kupić peptydy,;) podsumowując jeżeli jest ten zestaw warty ceny i jakości to ten miesiąc czy nawet 2 się poświęcę ale nie ma zasadzie wydania 1-2tys zł na to konkretnie.... Ale [...]
[...] Makrocząsteczki, takie jak tłuszcz czy białka, są zatrzymywane, zaś substancje posiadające mniejszą masę cząsteczkową, jak choćby sole mineralne, kwasy, niskocząsteczkowe peptydy czy laktoza przenikają przez membranę. W taki sposób otrzymywane są koncentraty o stężeniu białka od 30 do 50 %. Izolaty białek serwatkowych (WPI) zawierają w swoim [...]
[...] tripeptydów (złożonych z 3 aminokwasów), tetrapeptydów (złożonych z 4 aminokwasów), pentapeptydów (złożonych z 5 aminokwasów) itp. To właśnie te łatwo wchłaniane peptydy są odpowiedzialne za wyjątkowe właściwości hydrolizatu białka serwatkowego. Hydrolizat kazeiny to preparat na bazie kazeiny,która została poddana hydrolizie wnioski [...]
[...] gdzie zoladek praktycznie nie pracuje). Normalne wartości pH mieszczą się w zakresie od 2 do 5, co jest również zakresem największej aktywności pepsyny, która rozkłada polipeptydy, peptydy i białka. Stabilność związku w soku żołądkowym jest ważnym parametrem, zwłaszcza w peptydach, które bardzo szybko rozkładają się w obecności enzymu pepsyny i [...]
1. Poprzedni skład (stare opakowania): białka mleka (kazeiniany wapnia i sodu, izolat białka serwatkowego), izolat białka sojowego, peptydy glutaminowe VS 2. Obecny skład (nowe opakowania): Składniki: Protein blend (białko mleka, białko sojowe, hydrolizat glutenu pszennego) nie jestem pewien na 100% czy dobrze czytasz etykiete - dlatego [...]