skladniki: - 3 duze jajka (lub 4 małe) - 100 g płatkow owsianych (2 duze garscie) - 1 banan NAJLEPIEJ jesli dysponujemy małą patelnią, na takiej omlet idealnie sie mieści 1. rozbijamy jajka na nierozgrzaną jeszcze patelnie 2. dodajemy płatki owsiane 3. mieszamy ze sobą dokładnie 4. wkrajany w to banana w plasterki grubosci 1-2 cm 5. podgrzewamy [...]
[...] okno rano i po 30min miałem z 7duzych much w domu. Na szczęście jedzenie miałem w lodówce. Ale dzis w nocy gdy padało otworzyłem okno i zapomniałem zamknąć. Niestety patelnia zmięchem była na gazówce. Boje się że te muchy mogły jakieś jaja mi złożyc na tym jedzeniu. Podgrzałem to jedzenie maksymalnie, mam nadzieje ze wszystkie bakterie [...]
Jeżeli smażę np omleta, naleśniki i na patelnię nalewam oliwę z oliwek, ale potem biorę ręcznik papierzany i przecieram nim patelnię aby rozsmarować ten tłuszcz żeby patelnia była natłuszczona to jak mam wliczyć ten tłuszcz? Wliczać go w ogóle czy bez sensu skoro wsiąka mi on w ręcznik papierzany?
[...] do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Stawiamy patelnię na kuchence 2. Zapalamy pod nią ogień 3. Wrzucamy na nią troszkę masła i czekamy aż się rozpuści i nagrzeje 4. Gdy patelnia wraz z tłuszczykiem się nam nagrzeje przykręcamy ogień na mały 5. Wsypujemy na patelnię pół torebki ryżu 6. Na wolnym ogniu podsmażamy ok. 2 min do uzyskania [...]
[...] banalnie proste, niestety praktyka pokazuje, że usmażenie go z tych składników tak, aby zatrzymał swój jednolity kształt wcale nie jest takie proste. Bardzo ważna jest tutaj patelnia oraz pilnowanie proporcji. Ale o tym poniżej… Czas przygotowania: 10 minut Składniki 1 omlet 100g chudego twarogu 45g odżywki białkowej Trec Whey Protein Concentrate [...]
[...] minut. MOJE ULUBIONE :) Omlet z płatkami Składniki: 4jajka sol, pieprz, curry łyżka mąki 50-100ml mleka zimnego pół szklanki płatków (lub cala jeżeli jest mała i wysoka patelnia - ciężko przerzucić omleta jak jest dużo dodatków) 50g podsmażonych kawałków piersi z kurczaka dla smaku może być cebulka i kilka pieczarek Sposób przygotowania: [...]
[...] w kuchni!!!). Jak? Bierzemy patelnię i wylewamy na nią 2 łyżeczki (nie łyżkę) oliwy następnie za pomocą złożonego ręcznika/pędzla rozsmarowujemy ją po całej powierzchni. Jak patelnia jest nagrzana to można złożyć ręcznik tak by był gruby. W tym wypadku nie lejemy oliwy na rozgrzaną patelaszkę, bo może zacząć się palić co objawi się gęstym dymem i [...]
[...] - pieczarki (u mnie 300 gram) - cebula (1 duża) - papryka (1 średnia) - ziele angielskie (4-5), liść laurowy (2-3), sól, pieprz i co kto lubi - smalec/olej do smażenia lub patelnia teflonowa i bez tłuszczu jak ktoś woli. Ja robię bez tłuszczu i na talerzu dodaję kawałek masła. - patelnia lub rondel z pokrywką. Wykonanie: - mięso kroimy w [...]
[...] dopóki nie skończę Czego będziemy potrzebować... filet z kurczaka (ja przyrządzam ok 500g - bo tylko taką patelnią dysponuję, jak masz większą - możesz więcej zrobić i później odgrzewać) cebula (wg uznania - ja biorę pół średniej cebuli na 500g kurczaka) mąka pieprz mielony i ziarnisty sól liść laurowy woda patelnia nóż deska do krojenia talerz
Sory za głupią nazwe tematu ale akurat twórczy dzień Dobra będziecie się mogli spodziewać co jakiś czas kilku tematów z moimi przepisami. Wszystkie będą poprzedzane przynajmiej jedną fotką. Dziś zapraszam na jajeczniczke Potrzebne składniki: -Masło roślinne -Jaja -Ser żółty -Cebula -Sól Rozgrzewamy na malutkim ogniu masełko. Kroimy troche [...]
[...] papryki słodkiej (Zapachy są super gwarantuje), gdy kurczak sie zetnie dodajemy 2 puszki ananasa w kawałkach (kostki mozna kupić w kauflandzie ) razem z tym syropem (wysoka patelnia najlepiej tefal żeby nie przywierało) i znów curry i papryki słodkiej. Zamieszać przykryć niech sie dusi, ananas i sos sie karmelizuje. Niby duzo cukru ale w między [...]
[...] się od niej i nie będzie przypalone. Pamietajmy o tym, że do smażenia beztłuszczowego musimy mieć odpowiednie naczynia. Najlepiej nadaje się do tego dobrej jakości teflonowa patelnia o grubym dnie lub naczynia żeliwne, bardzo odporne na wpływ wysokiej temperatury. W podobny sposób jak mięso smażyć można również mięso panierowane oraz ryby i [...]
[...] robić na tłuszczach stałych lub na Pamie czy dobrym teflonie bez tłuszczu. Dlaczego? Na pewno już wiesz jeśli czytałeś drugi punkt 5. Smażenie. Jak sprawdzić czy patelnia jest już nagrzna? Najlepiej będzie skropić wodą jeśli nie używamy tłuszczu i aptrzeć jak się zachowuje ( „tańczy"? ). Pamiętajmy jednak że gdy za długo smażymy i [...]