SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PROTEINOWY OMLET-SERNIK

temat działu:

Trec

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3762

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 7641 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 41205


Kolejny omlet , dziś typowo białkowy, bez dodatku rodzynek idealny dla osób na dietach nisko węglowodanowych (Low Carb). Omlet bardzo przypomina swoim smakiem sernik, stąd też jego nazwa. Przygotowanie tego omletu wydaje się banalnie proste, niestety praktyka pokazuje, że usmażenie go z tych składników tak, aby zatrzymał swój jednolity kształt wcale nie jest takie proste. Bardzo ważna jest tutaj patelnia oraz pilnowanie proporcji. Ale o tym poniżej…

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki 1 omlet

100g chudego twarogu
45g odżywki białkowej Trec Whey Protein Concentrate o smaku ciasteczkowym
4 średnie jajka (po ok. 80g)
30g suszonej żurawiny lub rodzynek
tłuszcz kokosowy
odrobina mleka

Przygotowanie

Pokrojony w kostkę twaróg, odżywkę oraz jaja miksujemy w blenderze aż do uzyskania jednolitej masy – jeśli jest zbyt gęsta, co zdarza się rzadko, dodajemy bardzo ostrożnie odrobinę mleka (zbyt rozwodniona masa uniemożliwi usmażenie omletu w całości). Na rozgrzanej teflonowej dość głębokiej patelni (nie może być płaska, jak typowa patelnia do omletów i naleśników) roztapiamy odrobinę tłuszczu kokosowego. Do masy w blenderze dodajemy rodzynki (przy diecie Low Carb, do pominięcia) i wylewamy wszystko na gorącą patelnię. Smażymy ok. 2 minut pod przykryciem, regulując odpowiednio ogień i sprawdzając czy omlet ścina się , jednocześnie się nie przypiekając. Po tych dwóch minutach należy przewrócić omlet na drugą stronę i to właśnie ta czynność jest najtrudniejsza. Ja robię to zawsze w następujący sposób: Przykrywam patelnię odwróconym talerzem, tak przykrytą patelnię chwytam z obu stron za pomocą rękawic kuchennych i zdecydowanym ruchem przewracam na drugą stronę po czym ponownie zsuwam omlet z talerza na patelnię smażę pod przykryciem kolejne 2-3 minuty. Talerz jest teraz ubrudzony od masy dlatego trzeba go opłukać. Gotowy omlet jest na tyle smaczny, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowych substancji słodzących czy smarowideł. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

bez rodzynek
Białko: 87g
Węglowodany: 6g
Tłuszcz: 30g
Kalorie: 628 kcal

z rodzynkami
Białko: 87g
Węglowodany: 25g
Tłuszcz: 30g
Kalorie: 712 kcal

















Zmieniony przez - Karo0oL w dniu 2012-03-01 21:14:07

Zmieniony przez - Karo0oL w dniu 2012-03-01 22:03:39

Zmieniony przez - Karo0oL w dniu 2012-03-01 22:05:03
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 2948 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 30940
Osobiście robię bardziej leniwą opcje:
150g sera chudego/półtłustego
2 całe jajka
migdały
słodzik do smaku
Fajną opcją jest po wylaniu masy na patelnie i lekkim podsmażeniu omleto-serniczka, podzielić go na 4 równe części drewnianą łyżką - łatwiej jest wtedy go przerzucić na drugą stronę.
Ogólnie polecam bo bardzo smaczne.

Deca ryje kubeł, że aż miło
tak tak kochanie, to na otyłość.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 910 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 25626
Osobiście robiłem nie raz tego typu omleta tylko dodawałem białko whey 100 smak czeko-sezam i było mega smaczne naprawdę polecam pzdr/ Panowie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

nowe suple treca!!!!:D

Następny temat

cm3 + aakg

Fruzelina