PAM jest dobry, ale jak chcesz żeby na dłuższą metę było taniej to tylko patelnia ceramiczna. Miałem ten sam problem, nie umiałem smażyć na suchym teflonie m.in placków owsianych, mięsa i smażyłem wszystko na PAM-ie, aż wreszcie zamiast kupić kilka kolejnych sztuk, kupiłem po prostu dobrą patelnię ceramiczną i mam spokój, nic się nie klei, nie [...]
[...] jak było napisane aby przykryć wodą pierś, dodałem 450g warzyw nie do końca rozmrożonych, po 20 min było sporo wody i odlałem. Powinny to być warzywa już rozmrożone? Cały czas dusiłem pod przykryciem. 5. Lepszy garnek czy duża patelnia? 6. Mieszać podczas duszenia czy nie? Mnie wyszło tak. Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2011-05-10 21:51:28
Można to uznać za zdrowy posiłek oczywiście , żadnych śmieci tam nie pakujesz . Oliwe wywal . Jak tak bardzo Ci jej szkoda to po prostu staraj się jej mniej dawać przy smażeniu. Ja z reguły tak celuje że zostaje mi sucha patelnia .
Dobra patelnia i wystarczy natrzeć patelnie tłuszczem. Pierwszy naleśnik może się przyklei lekko. Reszta raczej nie. Można też PAM. Zobacz na oko ile tłuszczu wsiąknie.
Na jakiej ilości oliwy smażyc 100g kuraka piersi w kostke pokrojone bo daję 20 ml gdZieś i wliczam do diety, dobrze robię? Pierś smażysz na tyle krótko, że nie trzeba w ogóle. Ew. bezkaloryczny olej do smażenia i dobra patelnia.
[...] i najmniejszym ogniu.... Efekt widać na zdjęciu, góra placka byla twardawa ale środek caly czas nie taki jak trzeba, a znów spód placka juz przywarł całkiem do patelni. Cos źle zrobiłem? P.S. Dodam ze patelnia jest nowa a omlet z: jajek, owsianych, orzechów i białka wychodzi mi normalnie Zmieniony przez - sadasa w dniu 2015-02-17 21:50:42
Rafaeello ma rację, żeby nie przywierało patelnia musi być rozgrzana wręcz do czerwoności ;) A co do przepisu - placki pyszne, tylko skąd wziąłeś taką dużą liczbę tłuszczy? Przeliczałem i też mi wychodzi 25g T na moim kalkulatorze dla 5 jaj i 280g banana. Przepis kozak, poleci w sob na śniadanie z masłem orzechowym :D
Dwa dni stałem nad wielką patelnią stacjonarną i parowalo mi na gębę. Skóra jakas dziwna sie zrobiła na niej, od rana zużyłem pół puszeczki kremu i nic. Dam teraz oliwki a przed snem masło shea. Moze rano bede piękny znowu \-)
Ja smażę niemal wszystko bez tłuszczu. %-) ja tak samo - wystarczy dobra patelnia. Akurat teraz używam ceramicznej. ja ceramiczna spalilam %-) jakos tak przylgnelam do teflonu, ale nie wyobrazam sobie nie dodac oleju kokosowego do smazenia. Chociaz w sumie do ryb i jajek nie dodaje oleju...