SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jajecznica ryżowa ::)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 31486

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 840 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22661
Witka.

Bardzo prosty przepis z babcinego zeszytu z przepisami ;)

Składniki:

Patelnia





3 jajka




1/2 torebki uprzednio ugotowanego ryżu




Troszkę masełka [bądź innego tłuszczu w celu "natłuszczenia" patelni




Sól, pieprz [ewentualnie inne przyprawy] do smaku


Sposób przyrządzenia:

1. Stawiamy patelnię na kuchence [najlepiej gazowej]
2. Zapalamy pod nią ogień
3. Wrzucamy na nią troszkę masła i czekamy aż się rozpuści i nagrzeje [jak widać na załączonym obrazku]



4. Gdy patelnia wraz z tłuszczykiem się nam nagrzeje przykręcamy ogień na mały
5. Wsypujemy na patelnię pół torebki ryżu
6. Na wolnym ogniu podsmażamy ok. 2 min do uzyskania leciutko brązowego odcieniu [co można zaobserwować na obrazku]



7. Nie zmieniając wielkości płomienia wbijamy na patelnię 3 jajka mieszając je z ryżem jak jajecznicę*
8. Smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji [aż nam się wszystko ładnie zetnie
9. Zakręcamy ogień
10. Wykładamy zawartość patelni na talerz [powinno to wyglądać mniej więcej jak na załączonym obrazku]



Wartość odżywcza:

Ryż: w 50g: białko 3,35g, tłuszcze 0,35g, węglowodany strawne 38,25g, kalorie 170
+
Jajka: w 3 jajkach (przy założeniu, że 1 jajko = 66,6g): białko 25g, tłuszcze 19g, węglowodany strawne 1,2g, kalorie 280.
+
Tłuszcz w trochę tłuszczu : trochę składników [nie wiem ile :P]
=
Białko: 28,35g
Tłuszcze: 19,35g
Węglowodany strawne: 39,45g
Kalorie: 450 + trochę
SMACZNEGO!


*Niektórzy wolą najpierw "rozbełtać" jajka w talerzu a dop. później wlewać na patelnie - jak kto woli ;)




Zmieniony przez - lMathew w dniu 2008-12-11 15:15:08

Zmieniony przez - B-50 w dniu 2008-12-12 00:04:34
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 192 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2186
a to dajesz jako posilek jaki? nada sie na sniadanie?

HC4L

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 53 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2073
ale ten ryż to chyba wcześniej gotujemy normalnie na wodzie ?

pozdrawiam, krecik.

"wszystko jest trudne nim stanie się łatwe"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 840 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22661
Uważam, że śmiało można ;)

Jest wszystko czego potrzeba ;) I Białko i węgle ;) Nie uważam się za specjalistę w dziedzinie odżywiania, ja różnie to jem, czasami na śniadanie, czasami na kolację się zdarzy.

Możesz poczekać aż wypowie się ktoś bardziej obeznany i wtedy powie na jaką porę dnia ten posiłek jest dobry patrząc na skład i stosunek b/w/t
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 840 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22661
Krecik - o cholerka :P zapomnialem o tym :P dla mnei to byla rzecz oczywista :(

Ten ryż najpierw normalnie gotujemy!!

Proszę moda o zmienienie w składnikach

"1/2 woreczka ugotowanego uprzednio ryżu"

Zmieniony przez - lMathew w dniu 2008-12-11 15:34:39

Zmieniony przez - lMathew w dniu 2008-12-11 15:36:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 302 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 109953
Hej ... Świetny przepis!!!
SOG dla Ciebie lMathew Zdr.

"...Tu jest Polska, tu sie kombinuje!..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 1777 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 29465
tak ni hugo nie pasuje do żadnego posiłku, jak wymienisz ryż biały na basmanti/dziki/brązowy to możesz szamać cały czas prócz przed- i po-trenigowego i ostatnia kolacji
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 21 Napisanych postów 1650 Wiek 50 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 29299
takie proste i fajne,a se zrobie sogacz

Trza być twardym, nie miętkim!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 807 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 26013
sam mam teraz takie śniadanie, ryż zamieniam często na kaszę jęczmienną perłową bo tańsza
pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 192 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2186
no bialego ryzu to fakt niedalbym, brazowy calkiem smaczny, no to kiedys wyczaruje sobie takei sniadanie ;) dobry prosty przepis

HC4L

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 150 Napisanych postów 15480 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 90607
ciekawe

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Twaróg z tuńczykiem

Wiecej