[...] Co jedzą witarianie? Podstawą diety witariańskiej są produkty pełnoziarniste oraz roślinne, zatem nic dziwnego, że na listach zakupowych dominują owoce, warzywa, ziarna, orzechy i nasiona. Większość witarian to weganie lub wegetarianie, ale niektórzy uwzględniają w swojej diecie także surowe jajka, nabiał, ryby oraz mięso. A czego unikają [...]
[...] jak i skórę oraz pozbyć się tak zwanej „wegańskiej twarzy” warto dołączyć do swojej diety białko wegańskie i nie zapominać o zdrowych tłuszczach takich jak oliwa czy orzechy oraz przede wszystkim o kwasach tłuszczowych omega-3. Dobrym rozwiązaniem może być odżywka wegańska VEGEROSE, zawiera ona 5 różnych białek roślinnych, które świetnie [...]
[...] śniadania bez owsianki lub omleta na bazie płatków czy mąki owsianej. Jest to bardzo wszechstronny produkt, do którego pasują niemal wszystkie dodatki: owoce, inne płatki, orzechy, nabiał i wiele innych. Popularna stała się też pieczona owsianka, która daje namiastkę ciasta z owocami dla większych łasuchów. Nie da się ukryć, że owies to bardzo [...]
[...] selenu dziennie, jednak zapotrzebowanie zwiększać mogą ciąża oraz karmienie, a także niektóre zaburzenia stanu zdrowia. Najbogatszym źródłem spożywczym tego pierwiastka są orzechy brazylijskie, których 3 – 4 sztuki zaspokoić mogą nawet 200% zapotrzebowania organizmu. Do innych cennych źródeł zalicza się ryby (szczególnie tuńczyka), owoce morza [...]
[...] badań. Warto jednak zauważyć, że chleb, makaron, ryż, ziemniaki mogą przyczyniać się do nasilenia trądziku u osób mających problemy z gospodarką cukrową. Nabiał, kakao czy orzechy mogą przyczyniać się do problemów skórnych u osób słabo tolerujących wymienione produkty. Podsumowując, jeśli masz problemy z trądzikiem, zastąp część posiłków [...]
[...] jest zbyt algorytmiczne podejście do oceny. Podejście takie może u osób nieznających podstaw dietetyki zaburzać postrzeganie takich produktów, jak oleje roślinne, orzechy czy owoce. „Obrywa się” w tym rankingu również wyrobom mleczarskim, czy mięsom, podczas gdy dobrze oceniane są np. kolorowe napoje bez cukru. Nie bierze się tutaj pod [...]
Wraz ze wzrostem częstotliwość występowania otyłości, obserwuje się wiele niepokojących objawów stwierdzających pogorszenie naszego (jako populacji) zdrowia. Wśród głównych zagrożeń najczęściej wymienia się pogorszenie sprawności układu sercowo-naczyniowego, coraz większa ilość chorych na cukrzycę typu 2, czy też większe ryzyko zachorowania na [...]
Każda dieta, w której dochodzi do eliminacji dużej grupy produktów, stwarza pewne ryzyko monotonii i niedoborów w jadłospisach. W związku z tym intensywnie poszukiwane są nowe produkty spożywcze lub modyfikacje już istniejących, które mogłyby zarówno urozmaicić smak, jak i wartość odżywczą diety osób unikających pokarmu odzwierzęcego. Dobrym [...]
Materiał prezentujemy jako ciekawostkę z USA, ocenę pomysłu na produkt pozostawiamy Wam samym. Słyszeliście z pewnością o kuloodpornej kawie, która swego czasu była bardzo popularnym, pobudzającym napojem. A czy piliście tzw. FAT-water? Sama nazwa sugeruje, że to woda z dodanym tłuszczem. Promowany jest, jako bezcukrowy napój wspomagający spalanie [...]
Sportowcy wytrzymałościowi korzystają z okresowych ładowań węglowodanami, aby wspomóc osiągane wyniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie postanowili sprawdzić, jak w kwestiach odżywczych sprawdzi się zastosowanie koktajlu z nasion chia i czy wpłynie to na możliwości treningowe sportowców wyczynowych. Wnioski Zastosowanie dodatkowych kalorii z [...]
Praliny, słowo, które kojarzy nam się ze słodyczą i wyjątkowym smakiem, chwilą przyjemności i odrobiną luksusu. Któż nie kocha małych czekoladek, nadziewanych kremem lub orzechami?
[...] węglowodanów czy produkcji białek. Jego niedobory pojawić się mogą u osób niedbających o nawodnienie oraz konsumpcję urozmaiconej diety bogatej w warzywa, zboża czy orzechy i nasiona. Deficyty najłatwiej „łatać” jest przy pomocy preparatów zawierających cytrynian lub glicynian magnezu. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik mineralny [...]
[...] Warto jednak zaznaczyć, że podobny, ochronny wpływ odnotowano np. w przypadku diety śródziemnomorskiej. Roślinne wsparcie przewodu pokarmowego Warzywa, owoce, a także zboża, orzechy czy nasiona wydają się mieć szczególne znaczenie w ochronie przewodu pokarmowego przed nowotworami. Jednym z mechanizmów, za pośrednictwem którego dieta roślinna [...]
[...] marchewka. Korzystaj z ryżu, kaszy i innych zbóż, ponieważ są to węglowodany, które stanowią dla Ciebie cenne źródło energii. Nie zapominaj też o tłuszczach (awokado, oleje, orzechy), które także są źródłem energii i podbijają kaloryczność posiłków. Podsumowanie Bycie weganinem to początkowo wiele zmian. Możesz mieć wrażenie, że toniesz w [...]
[...] herbaty czarne i ziołowe kawa kakao wina Zjadamy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in. rośliny strączkowe zboża warzywa (szczególnie szpinak) owoce orzechy białka zwierzęce w tym: pochodzące z mleka (serwatka i kazeina) jajeczne białka roślinne (np. sojowe) niektóre zioła: np. rumianek mięta oraz produkty zawierające [...]
[...] i delikatnie zwinąć w rulon – odłożyć do ostygnięcia. Masa: Serek wiejski wraz z jogurtem i ksylitolem zblendować na gładko. Dodać masło migdałowe i posiekane orzechy oraz rozpuszczoną w 100ml wrzątku (oczywiście przestudzoną) żelatynę i wszystko dobrze zmiksować. Z wystudzonej rolady ostrożnie zdjąć papier i nadziać tężejącą masą. [...]
[...] również zapomnieć, że niektóre produkty utrudniają ten proces (np. kawa, herbata, czerwone wino, czekolada, produkty zawierające wapń na przykład nabiał, zboża nasiona i orzechy). Na szczęście są również produkty, które wspierają absorpcję żelaza. Zalicza się do nich artykuły spożywcze zawierające witaminę C (np. cytrusy; dawka ~50 mg), [...]
[...] mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór może zaburzyć te procesy i przyczynić się do stanów depresyjnych. Jak uzupełnić dietę? Spożywaj produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, warzywa liściaste i rośliny strączkowe. Pamiętaj też, że niektóre leki mogą zmniejszać wchłanianie magnezu. Jesz za dużo cukru i rafinowanych węglowodanów [...]
[...] gdyż w pewnym stopniu mogą modulować mikrobiotę jelitową. Zdrowsze alternatywy dla zwykłych słodyczy często zawierają też więcej dodatków o charakterze odżywczym, takich jak orzechy laskowe, migdały czy wiórki kokosowe. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom bezcukrowe pralinki mogą stanowić zarówno przekąskę samodzielną, jak i dodatek do potraw [...]