W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
Czy należysz do osób, które ciągle coś podjadają? Czy masz nadwagę i za żadne skarby nie możesz schudnąć? Czy w gąszczu informacji na temat zdrowego odżywiania i różnych diet ciężko Ci wybrać jakąś prostą i sensowną drogę dla siebie? Jeśli tak, to czytaj dalej. Pokażemy Ci jak zacząć zdrowo się odżywiać i schudnąć. Po pierwsze motywacja i [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
[...] tłuszczy w diecie zalicza się tłuste ryby o niskim stopniu przetworzenia, gdyż bogate są w kwasy omega-3. Na uwagę zasługują roślinne oleje tłoczone na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, czy olej rzepakowy. Cennych kwasów tłuszczowych dostarczają również orzechy i nasiona. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe w powyższych źródłach [...]
[...] nacisk na ryby wędzone, jako źródło białka jedzonego zamiast czerwonego mięsa i drobiu. Różnice są też w przypadku używanego oleju. W diecie śródziemnomorskiej króluje oliwa z oliwek, a w nordyckiej olej rzepakowy. Jest on bogaty w tłuszcze jednonienasycone i zawiera kwas alfa-linolenowy. Nasz organizm przekształca część kwasu [...]
[...] Większość ludzi nie ma pojęcia o rodzajach tłuszczu, więc uważają, że wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, a to nieprawda. Najlepszym przykładem mogą być: oliwa z oliwek (głównie kwasy jednonienasycone), ryby morskie (EPA, DHA), orzechy, migdały oraz suplementy z kwasami omega-3. Jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania na [...]
Hummus to bardzo smaczna roślinna pasta, której podstawą jest ciecierzyca, oliwa z oliwek, sezam, czosnek i przyprawy. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, ale także kupić gotowce. Seria Vemondo oferuje mnóstwo wegańskich smakołyków, w tym także różnego rodzaju pasty do kanapek lub kawałków surowych warzyw. Nie mogło zabraknąć także hummusu. [...]
"Men's Health / maj 2007: Olej rzepakowy "oliwą północy". Nasz polski olej rzepakowy jest nawet zdrowszy niż oliwa z oliwek. Jeszcze niedawno większość lekarzy twierdziła, że absolutnie najzdrowszym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, a olej rzepakowy nadaje się się co najwyżej do produkcji biopaliw. Sytuacja uległa zmianie - olej [...]
[...] kwasów. Tylko dwa zawierają zdecydowanie więcej: olej rzepakowy i sojowy. A rzepakowy najwięcej! Warto dodać, że rzepak nazywany bywa „oliwką północy", gdyż, podobnie jak oliwa z oliwek, zawiera dużo kwasu oleinowego (jeden z tłuszczów jednonienasyconych). Naukowcy przypuszczają, że działa on korzystnie na układ krążenia. To w takim razie [...]
Czy można zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym? Słyszałem że olej rzepakowy również jest zdrowym tłuszczem, ale wolałbym usłyszeć to od bardziej doświadczonych :)
Mam pytanie co do Oliwy z oliwek i oleju rzepakowego. Przez ostatnie dni wyskoczyl mi straszny trądzik a jem wszystko to co wczesniej. (Nic nie zmienilem w mojej diecie). Podejzewam ze to wina oliwy z olwiek i oleju rzepakowego ktory spozywam wlewajac na lyzke. Tylko dziwne czemu mnie odrazu nie wysypalo tylko dopiero po jakims czasie? Czy to moze [...]
Witam, chciałbym by ktoś mi wytłumaczył, czemu wszędzie poleca się oliwę z oliwek, zamiast zwykłego oleju rzepakowego? Jest on dużo tańszy, skład mają bardzo podobny, a dodatkowo olej ponoć zawiera kwasy omega 3 i 6, w które oliwa jest bardzo uboga. Jak to jest?
[...] "Dobre" tluszcze to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, przy czym opierać się powinieneś na tych pierwszych czyli tłuszczach jednonienasyconych (głownymi ich źródłami są oliwa z oliwek i olej rzepakowy, które polecamy w postaci tłoczonej na zimno ze względu na ich zdrowotne właściwości). Tłuszcze wielonienasycone natomiast zwane NNKT, czyli [...]
[...] mogą sprawiać ‘zły’ wizerunek. Nadmierne ich spożycie prowadzi do miażdżycy, i niektórych chorób nowotworowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe : Ich główne źródła to oliwa z oliwek i olej rzepakowy pozbawiony kwasu erukowego. Tu występuje odwrotny efekt - Zapobiegają miażdżycy i obniżają frakcję LDL (potocznie ‘złego cholesterolu’). [...]
Witam. mam pytanie , mianowicie , czy możecie mi poradzić jakie produkty wybrać do diety niskowęglowodanowej?? jem tak... I posiłek- 09.00 II posiłek- 12.00 III posiłek- 15.30 IV posiłek- 19.30 V posiłek- 23.00 Produkt Zawartość węglowodanów w gramach Ryby, drób, mięso, jaja 0 Tłuszcze Oliwa z oliwek, 0 Olej rzepakowy, słonecznikowy itd. [...]
[...] trzymam. Jem głównie żółtka , smalec, awokado, karczek, boczek,zebra, sery pleśniowe, mascarpone, pije kawy kuloodporne na oleju kokosowym, maśle klarowany, śmietany 36%, oliwa z oliwek, śledź, olej rzepakowy, szpinak, brokuł,pomidor,ogórek, orzechy pecan, piekę sobie bułki keto z babki jajowatej. Do tego 4-5razy w tygodniu cardio i siłowy w [...]
[...] w organizmie z nasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym przedstawicielem tej grupy kwasów tłuszczowych jest kwas oleinowy, obficie występujący w pokarmach roślinnych (np. oliwa z oliwek, migdały, olej rzepakowy), a także kwasy: erukowy i kwas palmitooleinowy. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega 9 nie wykazują jakiejś specjalnej roli biologicznej, [...]