Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] łatwy sposób dostarczyć odpowiednią ilość białka, ale też tłuszczu, w zależności od rodzaju mięsa. Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i odrobinę masła, dodajemy do niego ksylitol i mieszamy. Wrzucamy na patelnię jabłka i mieszamy ponownie, czekamy, aż zarumienią się z obu stron, odstawiamy na [...]
[...] są tutaj słodkie smarowidła, które mogą wzbogacić smak wielu rodzajów deserów, nie rujnując przy tym równowagi energetycznej, gdyż wolne są od sacharozy, glukozy czy oleju palmowego. Dlaczego maltitol zamiast cukru? Cukier w słodyczach nie tylko podnosi ich kaloryczność, ale również negatywnie wpływa na zęby oraz gospodarkę [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
[...] że istnieją pokarmy, których obecność w diecie może nieść za sobą istotne korzyści w kwestii profilaktyki chorób takich jak rak okrężnicy. Jednym z takich produktów jest olej z oliwek. Oprócz konsumpcji oliwy badacze wzięli pod uwagę jeszcze dziewięć innych czynników żywieniowych. Po przeanalizowaniu wszystkich danych okazało się, że [...]
Internet jest źródłem wielu błędnych informacji. Odpowiedź, dlaczego tak się dzieje, jest bardzo prosta: każdy może publikować, a co najgorsze bardzo łatwo rozpowszechniać (udostępniać) umieszczone przez innych treści. To wcale nie znaczy, że jestem za cenzurą, tylko korzystając z tak niepewnego źródła informacji trzeba zachować duży dystans. [...]
[...] nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i zawiera [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] w jego diecie odżywki białkowej! Jedyne suplementy diety jakie stosuje (oprócz sterydów, do których się przyznaje, że bierze) to BCAA, kreatyna i glutamina (bezsmakowe), olej rybi i witaminy. Spójrzmy tylko na jego sylwetkę… Piękna, wąska talia, doskonałe proporcje, vacuum i pozowanie w stylu najlepszych zawodników ze złotej ery [...]
[...] w ciągu dnia zawiera: 220 g dorsza 200 g ryżu 11 g awokado Posiłek 3 i Posiłek 4 Trzeci posiłek to posiłek przedtreningowy. Woli dodać do posiłku zdrowe tłuszcze, takie jak olej kokosowy, awokado lub migdały, aby uniknąć dodatkowych kalorii z sosów czy innych źródeł niezdrowego tłuszczu. 200 g kurczaka 170 g ryżu 10 g oleju kokosowego (migdały [...]
[...] dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, bo jest świetna na spalanie tłuszczu” Ilekroć jest mowa o odchudzaniu, [...]
[...] większość białek roślinnych jest dość chuda. Tłuszcz zapewnia sytość i pozwala lepiej przyswajać niektóre składniki odżywcze. Z jakich tłuszczy roślinnych warto korzystać? oleje: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej z awokado orzechy: orzeszki ziemne, migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy laskowe, orzechy makadamia, masła [...]
[...] XXI wieku, prognozuje się, że do 2045 roku odnotujemy na świecie przyrost wielu milionów diabetyków. Wstępna faza cukrzycy, czyli stan przedcukrzycowy prawdopodobnie dotyka kolejnych setek milionów ludzi. Wiąże się z nią insulinooporność, czyli brak właściwej reakcji tkanek obwodowych (np. mięśni) na insulinę. Charakterystyczne są tu podwyższone [...]
[...] utrzymanie odpowiedniego funkcjonowania jelit, układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego. Zmniejsz stan zapalny w ustroju. Ograniczenie podaży kwasów z grupy omega-6 (np. olej słonecznikowy), a większa podaż kwasów omega-3 (ryby, suplementy diety, orzechy włoskie) sprzyja obniżeniu stanu zapalnego i pośrednio ryzyka sercowo-naczyniowego. [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] się niemożliwe. Ból stopniowo rósł aż osiągnął 7 punktów na 10 możliwych. Obrazowanie rezonansem magnetycznym wykazało patologiczne zmiany w mięśniach. Były to pozostałości oleju pomiędzy włóknami. Jak się okazało, w mięśniach doszło do zwłóknienia! MRI wykazało niejednolite struktury, co wskazuje na stan zapalny. Konieczna stała się operacja [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]