SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

niacyny

  • [...] B3 - objawy i skutki niedoboru Witamina B3 - objawy i skutki nadmiaru Witamina B3 - w jakich produktach występuje? Jakie dawki rekomendowane są wg RDA? Wykorzystanie niacyny w suplementacji sportowej Czy dodatek tego typu w porze przedtreningowej jest bezpieczny? Przyglądając się dostępnym preparatom na rynku suplementacji spotkać możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7854 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • [...] rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu.  Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest pewny, więc testowanie jej w ilościach znacznie większych niż zalecane pozostaw innym ludziom, którzy koniecznie muszą sprawdzić wszystko na własnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2602 Data: 2019-10-16 18:55:53
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy (witaminy B1). W Austrii oceniono 7 kategorii żywności porównując 63 produkty bezglutenowe do 126 ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3614 Data: 2018-08-23 12:22:05
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał/odżywka białkowa oraz orzechy – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10684 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] u każdego widzę sporo plusów. Mięso z piersi z kurczaka ma nieco więcej białka, schab zaś ma więcej tłuszczu. Pierś z kurczaka ma zdecydowanie więcej witaminy A, C oraz niacyny i kwasu foliowego w porównaniu ze schabem, ale za to schab ma zdecydowanie więcej potasu, fosforu, cynku oraz więcej witaminy B12 (cyjanokobalaminy). Pierś ma więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28004 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ug Plusy: niższa cena, łatwiejsza dostępność, szybszy sposób przygotowania mięsa, większa możliwość przygotowania różnego rodzaju dań, bardziej naturalny smak, dobre źródło niacyny. Minusy: mniejsza zawartość kreatyny, mniej folianów, zdecydowanie mniejsza ilość witaminy B12, mniej wapnia, żelaza, znacznie mniej potasu, cynku i selenu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7267 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • [...] do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny,  B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny  B9 - kwasu foliowego  B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3693 Data: 2021-06-04 14:00:51
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pod względem smaku szpinak nie będzie liderem tego zestawienia. Niemniej jest on źródłem potasu, cynku, manganu, magnezu i żelaza oraz witamin, m.in. kwasu foliowego, niacyny, A, B i C. Beta-karoten przyswaja się 5-krotnie lepiej ze szpinaku gotowanego w porównaniu do surowego. Ogólnie wydajność konwersji β-karotenu  do witaminy A w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1365 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • [...] wypijanie 5 litrów piwa, mogącego zawierać nawet 240 g etanolu, nie jest bezpieczne dla wątroby. Oczywiście, są tacy co sądzą, iż powodem było nadużywanie witaminy B3 (niacyny), która jest niebezpieczna w dużych dawkach (przekraczających 2 g dziennie). Inni naukowcy (Abhirami Vivekanandarajah i wsp.) przytoczyli przypadek 22-latki, której [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2193 Data: 2019-01-06 13:32:18
  • Ryż czy komosa ryżowa, co zdrowsze i lepsze na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 737 Data: 2023-10-15 20:50:00
  • [...] Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał lub odżywka białkowa oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16593 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7279 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3253 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2625 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg witaminy E 0,2 µg witaminy K 14 mg wapnia 2,4 mg żelaza 32 mg magnezu 113 mg fosforu 356 mg potasu 20 mg sodu 1,1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34302 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Rodzaje orzechów i ich zdrowotne właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2020-11-02 12:45:03
  • Czy warto jeść grzyby? Czy grzyby są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 599 Data: 2023-08-21 10:11:32
  • Mężczyzna dba o zdrowie

    Artykuł
    Zdrowie

    [...] można skorzystać z takich suplementów jak kwasy tłuszczowe omega 3, które skutecznie wyciszają stany zapalne, a co za tym idzie, wpływają na poziom lipoprotein, jak i niacyny, której zadaniem jest poprawa stosunku HDL do LDL. Żołądek i jelita Jelita stanowią dość częsty problem mężczyzn. Na nowotwory jelita grubego zapada znaczny odsetek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9291 Data: 2017-06-22 05:10:18
  • Gdy słyszymy hasło przerywany post, przychodzi nam do głowy znany system żywieniowy intermittent fasting. Dziś przybliżymy Wam mini-fasting - to nowy rodzaj przerywanego postu, który ma pozwolić na dość bezbolesną redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej poprawie kondycji. Jak przeprowadzić protokół mini-fasting? W pierwszym dniu ogranicz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6261 Data: 2018-04-23 10:13:13