[...] niezbędnych do wzrostu aminokwasów. Pod tym względem nie ma różnicy pomiędzy odżywką a tradycyjnym jedzeniem. Faktem jest jednak, że odżywka białkowa, a w szczególności najpopularniejsze serwatki nie są tak sycące jak normalny posiłek. Wypijając koktajl proteinowe bez żadnych dodatków, nie najesz się tak bardzo jak np. czteroma jajami czy [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] jego działanie antykataboliczne. Trenbolone był jednym z najczęściej stosowanych preparatów w latach 80. XX wieku. Potwierdzają to dane naukowe. Pod koniec lat 80. XX wieku najpopularniejsze środki dopingujące to (w kolejności od najpopularniejszych po niszowe): dianabol (“metanabol”) – nie wymaga komentarza, do dzisiaj nr 1 [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z nerkowca z chrupiącymi kawałkami orzechów. Masło z orzechów ziemnych Jest to najpopularniejsze masło orzechowe i jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów oraz witaminy E, która jest istotna dla zdrowia krwi, mózgu oraz skóry. Zawiera także niektóre [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
[...] szejka przygotowanego z odżywki wysokobiałkowej nie będą zbytnio się różniły. Należy też wiedzieć, że odżywka białkowa nie jest żadnym sztucznym produktem. Przykładowo, najpopularniejsze odżywki na bazie białka serwatkowego uzyskuje się w procesie filtracji mleka, a dokładniej serwatki białkowej. Proces ten redukuje tłuszcze i węglowodany. [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z głównych warzyw, gdy nie chcemy aby było ich zbyt wiele w posiłkach. Przeanalizujmy dwa najpopularniejsze, które często spotkać można w dietach osób dbających o swoją sylwetkę, czyli brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu [...]
[...] sokami. Istnieje wiele różnych strategii, ale większość z nich polega na piciu przez kilka dni samych świeżo wyciskanych soków. Są to bardzo różne soki. Niektóre najpopularniejsze to soki z zielonych warzyw liściastych, ogórków i jabłek. Często dodaje się trochę pieprzu cayenne lub cytryny. I choć soki mogą się różnić, to post sokowy [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
[...] białka, które jest bardzo ważne w procesie regeneracji, zarówno u osób na redukcji, jak i w okresie budowy tkanki mięśniowej. W czekoladzie tej znajdziemy między innymi dwie najpopularniejsze frakcje białek mleka, czyli izolat i koncentrat białek serwatkowych, które charakteryzuje wysoka wartość biologiczna z racji posiadanych aminokwasów [...]
[...] ilość komórek odpornościowych w błonach śluzowych w wyściółce jelit. Jak spożywać słodkie ziemniaki? Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba najpopularniejsze są frytki z batatów, które są smaczne same w sobie, ale jak najbardziej możesz przyprawić je wedle uznania, np. słodką papryką albo chilli. Bataty możesz [...]