[...] przez przewód pokarmowy. Wodorowęglany zawierają sok trzustkowy, żółć, soki jelitowe. Ich utratę mogą powodować biegunki lub przetoki. Z kwasicą wiąże się hiperkaliemia (nadmiar potasu we krwi). Równowaga potasu w ustroju jest bardzo krucha, stężenie wewnątrzkomórkowe wynosi 150 mEq/L, z kolei prawidłowe stężenie w osoczu ok. 4 mEq/L. Z sodem [...]
[...] pochodzących ze świeżych owoców i warzyw, jednak z reguły nie warto inwestować w soki owocowe. Kontrowersyjne są owoce w puszkach. Węglowodany są bronią obosieczną. W nadmiarze potrafią tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczu. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone [...]
[...] Iiwsp. wiemy, iż na szczególne ryzyko są narażone osoby z nadciśnieniem (czytaj: większość kulturystów mających znaczną masę ciała i stosujących farmakologię). Co wywołuje nadmiar sodu? okazało się, iż spożycie mniej, niż 2.08 g sodu dziennie lub więcej, niż 4.03 g sodu dziennie wiązało się z wyższym ryzykiem rozwoju przewlekłej choroby nerek [...]
[...] kaszy, owocach oraz wielu, wielu innych produktach, które spożywamy na co dzień. Warto zauważyć, że zbyt mało sodu w naszej diecie może być dla nas równie groźne co jego nadmiar. Bez odpowiedniej ilości sodu nasz układ nerwowy, jak również mięśnie, nie działałyby prawidłowo. Sól a woda Sód zawarty w soli odpowiada za utrzymania odpowiedniego [...]
[...] iż nadmierna podaż sodu do organizmu zwiększa wydalanie wapnia z moczem (na każde 2.3 g sodu ponad zapotrzebowanie, wraz z moczem organizm traci 24-40 mg wapnia). W efekcie nadmiar sodu może przyczyniać się do utraty wapnia z tkanki kostnej, zmniejszać gęstość kości oraz zwiększać podatność kości na złamania. A przecież standardowa dieta Dukana [...]
Organizm w normalnych warunkach nie potrzebuje więcej niż 0,5 g sodu dziennie. Maksymalna zalecana podaż sodu według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wynosi 2 g dziennie (do 5 g soli kuchennej). Średnie spożycie sodu w USA wynosi 3,4 g dziennie. Okazuje się, iż nadużywanie chlorku sodu jest związane z kancerogenezą. Czarne statystyki Rak [...]
[...] większość ludzi nie potrzebuje aż tak wyrafinowanego podejścia. Wystarczy, iż wykluczą z diety produkty budzące wątpliwości, wysoko przetworzone, bogate w kiepskie tłuszcze, nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. Jeśli jakaś [...]
[...] tłuszczowej powinny ograniczyć podaż węglowodanów (oraz tłuszczów), zarówno w okresie przed, jak i potreningowym, oraz w dni wolne od treningu. Pokarmy fast food spożywane w nadmiarze powodują nadciśnienie tętnicze (podaż sodu), a przez to niszczą serce, nerki (oraz prawie wszystkie inne narządy), przyczyniają się do wystąpienia cukrzycy [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie. Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]
[...] gdy w naszym ciele rozwija się stan zapalny. Duża ilość soli wraz ze stanem zapalnym, będzie znacznie zwiększać obrzęki w miejscu kontuzji, ale i organizm będzie gromadził nadmiar wody. Niestety wydłuży to czas regeneracji i powrotu do pełnej aktywności. Oczywiście nasze ciało potrzebuję sodu, choćby do prawidłowego przewodnictwa nerwowego, [...]
Od dziesięcioleci zalecane jest ograniczone spożycie soli, w celu kontroli ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Przyjmując, że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli, spożycie dzienne nie powinno przekraczać 2 g sodu. Podsumowanie Nadmiar sodu w diecie może być szkodliwy, o [...]
[...] Dodatkowo wykorzystać można suplementy działające diuretyczne, jak kofeina, ekstrakt z zielonej herbaty, pokrzywę czy też natkę pietruszki, które wspomogą efekt pozbycia się nadmiaru wody. Podsumowanie Efekt puchnięcia podczas cyklu kreatynowego jest dość powszechnym zjawiskiem. Wiele osób nie wiąże jakości użytych produktów w diecie z [...]
[...] czy zła dieta, przez co problem ten dotyka również mężczyzn. Co powoduje zatrzymanie wody w organizmie i jak sobie z tym radzić? Co więcej, produkty te obfitują w sól, a nadmiar sodu w diecie również prowadzi do zatrzymywania wody oraz wielu chorób. Mimo że produkty te zachęcają nas często walorami smakowymi, zapachowymi czy wizualnymi oraz [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
[...] który ma tendencję do powodowania efektu retencji, jednak w przypadku dobrze zbilansowanej diety, nieposiadającej w menu posiłków obfitujących w cukry proste czy też nadmiar sodu, nie powinno być problemu z wodą podskórną. Idealnym dodatkiem podczas okresu redukcyjnego będzie kompleks aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Aminokwasy [...]
Jedną z cech zabójczej dla serca i mózgu diety jest nadmiar sodu i soli kuchennej ogółem przy równoległym niedoborze pozostałych elektrolitów, magnezu i potasu. Solą przyprawia się potrawy, ale pojawia się ona również w pieczywie, przetworach mlecznych, mięsnych i warzywnych, a także w większości przekąsek. Magnez z kolei charakterystyczny jest [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] ujemne sprzężenie zwrotne (ponadfizjologiczny poziom testosteronu, egzogennego) następuje zahamowanie produkcji testosteronu endogennego, w jądrach. Ale to nie wszystko – nadmiar hormonów wywiera wpływ na receptory – następuje regulacja w dół – także można to opisać jako „zablokowanie”, wyłączenie lub ich uszkodzenie, w skrajnych przypadkach [...]