[...] tarczyce, prztarczyce, nadnercza, trzustka oraz męskie i żeńskie gruczoły płciowe. Niedoczynność lub nadczynność gruczołów dokrewnych powoduje odpowiednio niedobór lub nadmiar poszczególnych hormonów, co prowadzi do chorób. W organizmie człowieka znajdują się liczne gruczoły, których zadaniem jest produkcja hormonów i kontrolowane [...]
[...] bo bialko buduje miesnie --> to mit ,bialko powoduje przyspieszenie metabolizmu i jest najmocniej termogene ze wszystkich makro skladnikow(dobrze sie na nim chudnie ) a nadmiar bialka w organizmie jest wydalany przy okazji obciaza watrobe i nerki ,co moze prowadzic do anemi ,a po zaty ilosci powyzej 2,5g na kg wagi stanowia zrodlo energi nie [...]
[...] Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA) Ciekawostki: • sód jest antagonistą potasu, • sód występując w nadmiarze, wiąże wodę w organizmie prowadząc do nadciśnienia, obrzęków, a nawet przewodnienia, • w soli stołowej znajduje się 39% czyli jedna łyżeczka od herbaty zawiera [...]
[...] liczbą. Okazuje się jednak, że inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej po wielekroć alarmowali o niebezpiecznie wysokim stężeniu w mięsie wiążących wodę wielofosforanów (nadmiar wielofosforanów powoduje u dzieci niedorozwój kości, u starszych ludzi osteoporozę). Jeszcze bardziej niebezpieczne jest nadmierne szprycowanie wędlin związkami [...]
[...] masy kości (składników mineralnych i matrycy białkowej). Złamania kości są tym częstsze, im mniejsza jest gęstość kości osiągnięta w okresie rozwojowym. HIPERKALCEMIA (nadmiar Ca) Przy prawidłowym żywieniu nie występuje, ale może być skutkiem przedawkowania wit. D u małych dzieci, a także stosowania przez ludzi dorosłych preparatów [...]
[...] powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w naszej diecie, powoduje poważne chroniczne choroby neurologiczne i miriadę innych [...]
[...] kiedy nasila się tempo spalania składników energetycznych (węglowodanów i kwasów tłuszczowych) w organizmie, wzrasta produkcja ciepła. Aby zapobiec przegrzaniu mięśni, jego nadmiar musi zostać odtransportowany za pomocą krążącej krwi do powierzchni ciała i wydalony przez skórę wraz z potem. W warunkach silnego obciążenia termicznego (np. podczas [...]
[...] niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, w pewnych okolicznościach mogą zadziałać odwrotnie. Organizm zawsze stara się zachować prawidłową równowagę hormonalną. Aplikowanie w nadmiarze testosteronu wywołuje w ustroju silną reakcje obronną. Na skutek przeciążenia hormonalnego, zostają uruchomione wszystkie mechanizmy odpowiedzialne za neutralizacje [...]
[...] niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, w pewnych okolicznościach mogą zadziałać odwrotnie. Organizm zawsze stara się zachować prawidłową równowagę hormonalną. Aplikowanie w nadmiarze testosteronu wywołuje w ustroju silną reakcje obronną. Na skutek przeciążenia hormonalnego, zostają uruchomione wszystkie mechanizmy odpowiedzialne za neutralizacje [...]
[...] ilości zawodnik powinien przyjmować adekwatnie do przyjmowanego z zewnątrz HGH? Otóż tu duża rolę odgrywają cechy indywidualne, wiadomym jest, że nadmiar testosteronu ulega przekształceniu do estrogenów, a podawanie antyestorgenów zdecydowanie zmniejsza wytwarzanie IGF. Z drugiej strony większe dawki testosteronu [...]
[...] one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja białka powoduje, że wykorzystywane jest ono na cele energetyczne zamiast [...]
[...] poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. W tym samym czasie może być zauważalne obniżenie się poziomu HDL i wzrostu poziomu LDL. HDL broni tętnice poprzez eliminowanie nadmiaru odkładanego cholesterolu na ściankach tętnicy i przez transportowanie go do wątroby, gdzie jest poddawany metabolizmowi. W ten sposób wysokość poziomu HDL jest [...]
[...] źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja białka powoduje, że wykorzystane jest ono na cele energetyczne zamiast [...]
[...] poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. W tym samym czasie może być zauważalne obniżenie się poziomu HDL i wzrostu poziomu LDL. HDL broni tętnice poprzez eliminowanie nadmiaru odkładanego cholesterolu na ściankach tętnicy i przez transportowanie go do wątroby, gdzie jest poddawany metabolizmowi. W ten sposób wysokość poziomu HDL jest [...]
[...] one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja białka powoduje, że wykorzystywane jest ono na cele energetyczne zamiast [...]
[...] w pęcherzu moczowym. DYNIA - SMAKOŁYK STAROŻYTNYCH Nie wiadomo czemu ignorujemy dynię w naszej kuchni. Jest tania, smaczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom wrzodowym przewodu pokarmowego. Jej kaloryczność jest znikoma. Zawiera dużo prowitaminy A istotnej dla wzroku, niewielkie [...]
[...] enzym lipazę - stymulujący lipogenezę (budowę tkanki tłuszczowej), a z drugiej strony hamuje powstawanie innego enzymu, który rozkłada tłuszcze (lipoliza). Krótko mówiąc, nadmiar insuliny, w każdej postaci sprzyja powstawaniu tkanki tłuszczowej, a z drugiej strony blokuje enzym "spalający" tłuszcze. Indeks insulinowy określany jest jako [...]
[...] tak skomplikowanej pracy jak największa fabryka chemiczna naszego organizmu - wątroba. Potrafi ona przetwarzać nie tylko ogromne ilości pożywienia ale także neutralizować nadmiar alkoholu oraz różnych leków, w tym również sterydów. Zanim jednak omówimy problem posterydowych uszkodzeń wątroby spróbujemy przyjrzeć się anatomii i fizjologii tego [...]
[...] nasycone : występują zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Wokół tych kwasów jest wiele kontrowersji. Uważa się, iż są niezdrowe. Niezdrowy jest ich nadmiar, nie te kwasy tłuszczowe same w sobie. Ich również nasz organizm potrzebuje, lecz biorąc pod uwagę łatwość ich dostarczania przy zwykłym odżywianiu i konsekwencje [...]
[...] a dopuszczalna ilość cukru prostego to 180 kcal (ok. czterech łyżeczek cukru). Jeśli będziesz zjadać więcej, twój organizm wykorzysta tylko tyle cukru, ile potrzebuje, a nadmiar ci zaszkodzi. DROGA NA MANOWCE Bywa ona długa i kręta... PRZYJEMNOŚĆ Zjedzenie czegoś słodkiego podnosi poziom tryptofanu we krwi, a aminokwas ten przenika do mózgu i [...]