Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
Kofeina to stymulant, który zapewnia zastrzyk energii zarówno dla ciała, jak i umysłu. Jej najpopularniejsze źródła to kawa i herbata. Choć kofeina jest uważana za dość bezpieczną, to jednak niektóre osoby powinny stosować ją z rozwagą. Do tej grupy należą kobiety spodziewające się dziecka. Czy kofeina jest bezpieczna? Dla wielu osób kofeina ma [...]
[...] pogarsza samopoczucie oraz kondycję skóry, włosów, paznokci i zębów. Niebezpieczne dla organizmu może być też zbyt duże spożycie protein, co wynika z produkcji kwasu mlekowego, do którego dochodzi w trakcie przemiany białek w energię. Jeżeli zgromadzi się on w stawach, istnieje ryzyko powstania stanów zapalnych. Spożywając więcej białka, [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] dorosłych) i produktów mlecznych skraca życie, gdyż powodują niewspółmierny do zawartych w nich węglowodanów silny wyrzut insuliny (indukują zaburzenia glikemii). Ponadto mleko krowie zawiera liczne hormony, które negatywnie wpływają na zdrowie i skracają życie. Soki owocowe i napoje Z powodu nadmiernej zawartości węglowodanów o szybkiej [...]
[...] białej czekolady oraz migdałów. Po wyjęciu z zamrażalnika dość długi czas oczekiwania na uzyskanie konsystencji zdatnej do spożycia/nałożenia. Skład: 29,2% śmietanka, woda, mleko zagęszczone, cukier 4,4%, czekolada mleczna, 4,4% kakao w proszku, żółtko, kawałki czekolady deserowej 3%, kawałki białej czekolady 3%, migdały w czekoladzie 3%, mleko [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po wytłoczeniu masła kakaowego z ziarna pozostaje kuch, czyli sprasowana miazga kakaowa. Po jej zmieleniu otrzymujemy kakao w proszku). [...]
[...] wapnia) inne produkty przemysłu mleczarskiego (za USDA): Lody czekoladowe - 131 mg Beztłuszczowy serek wiejski - 86 mg Niskotłuszczowe jogurt naturalny - 183 mg Odtłuszczone mleko - 122 mg Mleko pełnotłuszczowe - 119 mg Ta ilość wapnia, którą dostarczają produkty przemysłu mleczarskiego, jest o tyle bardziej przekonująca, gdy spojrzy się na to, [...]
[...] naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). Podsumowanie W Twoim otoczeniu może być więcej cukru, niż Ci się do tej pory wydawało. Kluczem jest czytanie etykiet i świadomość tego, że nie tylko [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
[...] wspomagającym regenerację mięsni - mówi badanie opublikowane w styczniowym "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism". "Nasze badanie udowadnia, że mleko czekoladowe jest mocną alternatywą dla komercyjnych napojów potreningowych szczególnie jeśli chodzi o poprawę regeneracji po ciężkim wyczerpującym treningu", mówi jeden [...]
[...] Mleko Czekoladowe o obnizonej wartosci ww o 75% i zwiekszonej ilosci bialka o 50%. 250ml zawiera -100 kalori -4,5 gram tluszczu -3 gramy ww (cukru) -12 gram bialka!!! skladniki: woda, ultrifikowane mleko, calcium caseinate, whey protein isolate... itd... ******ly Co o tym myslicie? Jak narazie nie jest dostepne w naszym kraju -> USA 3.45$
siema mam takie pytanie czy będąc skupionym na nabieraniu masy dobrym pomysłem jest po treningu zapodanie dwóch bananów i mleka czekoladowego ? czytałem że jako potreningowy napój jest bardzo dobry chciałem go zamiast białka - bo białko biorę przed treningiem :D i jeszcze ma super smak
Przeczytalem, ze mleko czekoladowe jest lepsze niz większość napoi izotonicznych. Ale moje pytanie brzmi czy zwykle kakao dla dzieci (te z proszku) ma takie same wartość odżywcze co mleko czekoladowe? To jest to samo czy dwie rozne rzeczy?
[...] WŁOSKIE. Podstawowym składnikiem lodów w gałkach są tłuszcze zasycone, za którymi ludzki organizm nie przepada (tak mówią lekarze). W lodach z automatu zamiast nich jest mleko, które ma więcej białka serwatkowegoi mniej utwardzanych tłuszczów. WAFLE RYŻOWE. Pełnoziarniste wafle mają niemal idealnie zbilansowaną zawartośc węglowodanow, [...]
[...] pracuje na zmiany i prace mam taka ze przerwy mam różnej długości o różnej porze, to zależy od dnia, pon-pt są mniej wiecej tak jak poniżej. Od razu zaznacze że produkty mleko i sery nie jestem w stanie zjeść bez żadnych dodatków, miałem tak od małego i już nie raz próbowałem to przezwyciężyć. Posilek 1 04:30 B/T/W/kcal Mleko [...]