Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
[...] tych z grupy omega-6. Efektem jest stan zapalny. Ponad 50% wszystkich zgonów przypisuje się chorobom związanym ze stanem zapalnym, takim jak: choroba niedokrwienna serca (miażdżyca, choroba wieńcowa), udar mózgu, rozmaite odmiany raka, cukrzyca (typu II), przewlekła choroba nerek, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) oraz [...]
Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]
Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]
Antocyjaniny należą do grupy antyoksydantów, podobnie jak witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, neopteryna, melatonina, bilirubina, zredukowany glutation (GSH). Wspomniane związki pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym np. związanym z aktywnością fizyczną. W czasie intensywnego wysiłku ustrój jest narażony na oddziaływanie reaktywnych [...]
[...] w każdym produkcie. Z tego też względu tak bardzo widoczny jest wśród społeczeństwa wzrost występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, wzrost ryzyka zawału serca czy dolegliwości od strony układu trawiennego. Wraz z otyłością podupada nasze zdrowie, samopoczucie, sprawność fizyczna [...]
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]
[...] testów. Otyłość powoduje stan zapalny w ustroju, a ponad 50% wszystkich zgonów przypisuje się chorobom związanym ze stanem zapalnym, takim jak: choroba niedokrwienna serca (miażdżyca, choroba wieńcowa), udar mózgu, rozmaite odmiany raka, cukrzyca (typu II), przewlekła choroba nerek, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) oraz [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Nie trzeba być wielkim znawcą tematu, żeby wiedzieć, że sen odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym życiu. Łatwo zauważamy, że jego brak przekłada się na nasze gorsze samopoczucie, zmęczenie czy brak koncentracji. Nie każdy wie jednak, że niedobór snu wywiera na nas dużo większy wpływ. Może się bowiem przyczynić między innymi do rozwoju cukrzycy i [...]
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
Cukrzyca typu 2 jest rodzajem choroby, która początkowo nie musi dawać żadnych objawów, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze. Jeśli masz nadwagę, za duży obwód w pasie, występuje u Ciebie nasilony stan zapalny, nadciśnienie tętnicze i insulinooporność, to jesteś na "dobrej drodze" do pojawienia się cukrzycy, gdyż są to elementy często wymieniane [...]
Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
[...] Film: Hafthor Julius Bjornsson i 50 000 kcal w ciągu jednego dnia. Obżeranie się przynosi "świetne" rezultaty – szkodzisz w ten sposób sercu (miażdżyca), układowi trawiennemu, wątrobie (stłuszczenie, zmiany degeneracyjne), zwiększasz insulinooporność, przyspieszasz kancerogenezę i powstanie cukrzycy. Wielkie brawa [...]
Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]