Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Nasiona chia to bardzo ciekawy produkt, który skradł serca kulinarnym estetom. Są to niezwykle wdzięczne ziarenka, które pęcznieją pod wpływem wilgoci, pozwalając na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Odkrywane są coraz nowe potencjalne zastosowania dla kreatyny. Nie jest to tylko suplement diety zwiększający siłę, masę i wytrzymałość mięśni. Okazuje się, iż suplementacja kreatyną w połączeniu z zabiegami terapeutycznymi skutecznie wspomaga rehabilitację urazów ścięgien. Ma ona wpływ na odczuwanie bólu, zachowanie masy mięśniowej oraz wzrost [...]
[...] Elektrolity w VITARGO ENERGY Nowy napój VITARGO ENERGY w porcji wielkości 75 g zawiera aż 57 g węglowodanów, a oprócz tego 824 mg sodu, 299 mg potasu, 215 mg wapnia i 120 mg magnezu. Elektrolity wpływają na gospodarkę wodną organizmu oraz regulują funkcje mięśni i nerwów. Sód zatrzymuje utratę wody z potem i pomaga przyswajać glukozę do mięśni, [...]
[...] nam mnóstwo wartości odżywczych. Pistacje mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspierają nasz organizm globalnie. Są także źródłem luteiny, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, fosforu, potasu i cynku. W orzechach tych znajdują się także witaminy, w szczególności witamina C i witaminy z grupy B. W jednej porcji kremu (ok. 30 g) [...]
Większość osób trenujących sięga po ten czy inny rodzaj alkoholu (Schwarzenegger też pił niewielką ilość alkoholu dla zgrywy i twierdził, że to jego „sekret” dający pompę). Picie w naszym kraju ma często znamiona patologiczne, a zwykle nałóg rozpoczyna się niewinnie: okazjonalnym sięganiem po alkohol np. w weekendy, później już [...]
[...] W skład czekolady wchodzą również wiórki kokosowe, które stanowią 8,5% składu oraz drogocenne migdały w tej samej ilości. Migdały stanowią wspaniałe źródło magnezu, wapnia oraz potasu. Zawierają wysoką zawartość antyoksydantów w tym witaminy E, które walczą z wolnymi rodnikami m.in. odpowiedzialnymi za starzenie się komórek. [...]
[...] z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma się czym martwić. Jedząc mniej soli, zwiększając spożycie magnezu, zapewniając sobie aktywność fizyczną i odpowiednią ilość snu, można powstrzymać wzdęcia, zbieranie się wody i gorsze samopoczucie. A nawet jeśli waga trochę [...]
Diuretyki są powszechnie nadużywane przez kobiety i mężczyzn w celu uzyskania ostatecznego szlifu do występu na scenie lub nawet, by pokazać się formie na plaży. Kiedyś były stosowane do „robienia wagi” przez zawodników różnych dyscyplin oraz do maskowania użycia dopingu (metabolity np. SAA w moczu). Referencje, badania, literatura: E. Mutschler [...]
[...] kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich pierwotnego udomowienia oba ziarna były uprawiane w wielu różnych odmianach i podgatunkach. Najczęściej uprawianą odmianą [...]
[...] W przypadku tej rośliny mówi się bardzo często o wysokim udziale błonnika oraz zdrowych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Dodatkowo chia jest bardzo dobrym źródłem magnezu, wapnia i fosforu. Deserowe słoiczki z owocami i chia bez dodatku cukru Nowe słoiczki z owocami i chia marki ALLNUTRITION, nie zawierają ani grama dodanego cukru. W [...]
[...] rywalizacji, tym lepsze powinno być nawodnienie sportowca. Im większa utrata elektrolitów, tym o większy dowóz kluczowych związków należy zadbać (np. sodu, potasu, magnezu). Referencje: J.S. Greiwe i in. „Effects of dehydration on isometric muscular strength and [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] marka ALLNUTRITION, do serii swoich wyjątkowych musów owocowych. Owoce te mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Banan jest idealnym źródłem potasu i magnezu, który odgrywa bardzo ważną rolę w normalizacji ciśnienia tętniczego i wpływa korzystnie na układ krwionośny. Maliny i jagody słyną natomiast z wysokiego udziału [...]
[...] Surowe orzeszki zawierają prawie 26 g białka i 9 g błonnika na 100 g. Co więcej, jedna ich porcja (25 – 30 g) może dostarczyć aż 176 – 212 mg potasu i 42 – 50 mg magnezu. Przetwory, takie jak płatki z prażonych arachidów, czy wegańska wersja paneer dostarczają zdecydowanie więcej białka (niekiedy nawet dwukrotnie więcej) i mniej [...]
[...] 10,5 µg witaminy K. Są to ilości istotne z punktu widzenia zaspokajania dziennego zapotrzebowania. Owoc ten może dostarczyć do organizmu również spore ilości witaminy E, czy magnezu i potasu, a także ułatwia przyswajanie karotenoidów. Dodatkowo porcja awokado dostarcza tylko około 80 kcal, z czego większość to kwasy tłuszczowe o pozytywnym [...]