[...] również o magnezie. Możemy zastosować go z dodatkiem ashwagandhy przed snem, co przełoży się na dużo lepszą jakość snu i w konsekwencji lepszą regenerację. 300 mg magnezu oraz 30 mg witanolidów z ashwagandhy będzie dawką wystarczającą. Koncentracja, pobudzenie i układ nerwowy Ostatnia grupa suplementów to wsparcie dla układu nerwowego. [...]
Wykorzystanie suplementacji sportowej przez nastolatków jest tematem dość kontrowersyjnym, a wszelkie porady kończą się zazwyczaj na zbyciu tego typu osób szukających pomocy, tłumacząc, że w etapach początkowych nie jest konieczne wsparcie w postaci suplementów. Czy oby na pewno? Czy będąc osobą początkującą, jesteśmy z góry skazani na to, aby nie [...]
Anabolizm to procesy syntezy, czyli z elementów prostych powstają bardziej skomplikowane. Tak tworzone są np. mięśnie, enzymy, hormony, ciała odpornościowe. Wbrew obiegowym opiniom, to iż dana substancja ma działanie anaboliczne, wcale nie oznacza, iż musi mieć coś wspólnego ze sterydami anaboliczno-androgennymi. Tempo syntezy białek w grupie, [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] trochę czekolady Zjeść czekoladę, skoro należy unikać cukru? Tak, ale nie całą tabliczkę, a odrobinę ciemnej czekolady, a najlepiej tę bez dodatku cukru. Kakao jest źródłem magnezu, który jak już wiemy, ma pozytywny wpływ na nasze ciśnienie krwi. Ciemna czekolada jak najbardziej może być dodatkiem do zdrowej diety, pod warunkiem, że zjemy sobie [...]
[...] peptydu kolagenowego, a następnie wysokosprawną chromatografię cieczową, wyniosła 1100 mg w jednym napoju CPO. Porcja napoju dostarczała mniej niż 9 mg potasu i 0,3 mg magnezu. Napój placebo zawierał taką samą ilość witaminy C, substancji zakwaszającej i słodzika, ale nie zawierał CPO. Jedna butelka była podawana codziennie przed snem przez [...]
[...] witaminy z grupy B są później z powrotem dodawane do mąki. Pszenica zawiera bardzo dużo manganu, a pełnoziarnista mąka pszenna i jęczmień mają podobne ilości cynku, żelaza, magnezu i potasu. Niemniej jednak zarówno jęczmień łuskany, jak i perłowy są lepszymi źródłami wszystkich minerałów w porównaniu z rafinowaną mąką pszenną. Jęczmień łuskany [...]
[...] często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto rozpuszczalny błonnik w figach [...]
[...] w skład komórek skóry), a także żelazo (uzupełniające czerwone krwinki) oraz witamina B12 (umożliwiająca tworzenie osłonek nerwowych). Właściwości kościotwórcze wapnia i magnezu dopełnia witamina D, natomiast kształtowanie jakości skóry wraz z cynkiem warunkuje witamina C, która wpływa na syntezę kolagenu. W preparatach tego typu obserwuje [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] pomocna dla osób zmagających się z bólami głowy. Należy ona do witamin z grupy B, które znane są z licznych funkcji metabolicznych i enzymatycznych. Podobnie jak w przypadku magnezu, tak również w przypadku witaminy B2 największe znaczenie z punktu widzenia prewencji bólów głowy, w tym migren, ma unikanie niedoborów, aniżeli stosowanie [...]
[...] konsystencji stolca. W innym badaniu osoby starsze, które spożywały 15 g inuliny dziennie, zaobserwowały poprawę wypróżnień oraz stwierdzono lepsze wchłanianie wapnia i magnezu. Wiele doniesień sugeruje także korzyść w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Inulina wspomaga odchudzanie Inulina w jelitach wiąże duże ilości wody i może [...]
[...] Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego korzyści zdrowotne. Podsumowanie Jeśli [...]
[...] udział we wzmacnianiu organizmu, jest uczestnictwo we wchłanianiu substancji odżywczych z pokarmu. Dostępność wielu aminokwasów (np. tryptofanu), składników mineralnych (np. magnezu), czy witamin (np. witaminy D) w dużym stopniu odpowiada za kondycję psychiczną i równowagę neuroprzekaźników związanych z pobudzeniem organizmu do walki lub ucieczki [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Pojawienie się napoju izotonicznego na rynku zrobiło małą rewolucję w segmencie napojów sportowych. Produkt ten był ochoczo reklamowany jako sposób na efektywniejsze nawodnienie niż klasyczna woda. Co takiego zawiera w sobie izotonik, że jego skuteczność nawodnienia organizmu jest dużo wyższa niż przez pozostałe napoje?
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] zmęczenia i osłabienia, ale mogą wręcz zagrozić życiu. Kiedy treningi są dłuższe i / lub odbywają się w upale, można utracić spore ilości elektrolitów (np. sodu, chloru czy magnezu), których nie jest w stanie w szybkim tempie zregenerować zwykła woda źródlana, czy średniozmineralizowana. Poza samymi elektrolitami duże znaczenie dla nawodnienia [...]
[...] odżywczy, który zwiększa uczucie sytości. W rzeczywistości nasiona chia zawierają od 16 do 19% masy białka. Są również dobrym źródłem kluczowych minerałów, w tym magnezu, żelaza, selenu i miedzi. Nasiona chia zawierają również związki o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, co może wyjaśniać występowanie w badaniu białka [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]