W swoich artykułach staram się przekazać jak największą ilość wiedzy, w jak najprostszy sposób. Czasami jednak zdarza się tak, że nasi Czytelnicy zadają pytanie, które wymaga pewnego uzupełnienia artykułu o wątki indywidualne. Jednocześnie, z racji tego, że podobna sytuacja może spotkać inne osoby, warto odpowiadać na nie w osobnym artykule. [...]
Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]
[...] organizmu, na który oddziałuje podaż białka w diecie, jest układ hormonalny. Peptydy pozyskiwane ze spożywczych źródeł białek, niezbędne są do produkcji związków, które odpowiedzialne są m.in. za rozród i rozwój, pobieranie pokarmu, przemiany metaboliczne, czy utrzymanie nawodnienia i regulację ciśnienia. Przykłady tychże funkcji [...]
[...] źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, ale są produkty, na które warto zwrócić uwagę. W artykule tym postaram się przedstawić i porównać dwa źródła tłuszczów, które należy zaliczyć właśnie do tych ekonomicznych. Podsumowanie Wśród [...]
Najbardziej znanymi suplementami na rynku, które najczęściej spożywamy podczas redukcji, to spalacze. Zazwyczaj są to mocniejsze termogeniki, które oparte są między innymi na kofeinie. Natomiast odchudzanie wspomóc można także innymi suplementami, choć nie wykazują one takiej mocy redukcji tkanki tłuszczowej, jak spalacze, są bardzo istotne, a [...]
[...] bazylię. Smacznego! Podsumowanie Z racji braku czasu, który notorycznie występuje u osób aktywnych zawodowo i fizycznie, szukamy stałych i godnych polecenia rozwiązań, które zdają egzamin w naszej kuchni. Pancakes są jednym z nich. W szybki i prosty sposób przygotujemy ciekawe danie, które umożliwi nam dostarczenie energii z wartościowego [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
[...] Jej podwyższone stężenie koreluje z uszkodzeniami mięśni. Ciężki trening powoduje uwalnianie mioglobiny do krążenia (krwi). Duża ilość mioglobiny może uszkodzić nerki, które filtrują krew. W normalnych okolicznościach mioglobina nie jest trucizną, ale niezwykle potrzebnym i pożytecznym związkiem, nadającym czerwony kolor komórkom mięśni i [...]
[...] produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nawet miód, mleko, jogurty, sery oraz białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI). Zdarzyło mi się nieraz słyszeć epitety pod adresem osób, które wybierają produkty roślinne. Nie rozumiem występowania zjawiska nienawiści do osób mających odmienne preferencje żywieniowe, gdyż od dobrych kilkunastu lat wiemy, iż [...]
[...] sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak widzisz, nie wszystkie są złe. Kluczem do [...]
[...] diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania organizmu na [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
[...] lub zbilansujesz dietę pod kątem swojego celu. Aby czerpać w pełni efekty z treningów, musisz odpowiednio wypoczywać, jak i wspomagać swoje ciało kilkoma prostymi sposobami, które dążyć będą do przyspieszenia procesów odnowy po wysiłku. Jest to element niezbędny, który będzie warunkował ewentualne przyrosty masy mięśniowej czy też poprawę wyglądu [...]
[...] ilość mikroskładników - mających ogromny wpływ na nasz metabolizm, funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego oraz setki innych funkcji. Należy pamiętać o warzywach i owocach, które bardzo często są traktowane jako gorsza żywność, przez co nie tylko tracimy źródło prozdrowotnych substancji, ale również możliwość przebierania w ciekawych wariantach [...]
Najprawdopodobniej to właśnie nadciśnienie tętnicze odpowiada za uszkodzenia, niewydolność nerek oraz zmiany w sercu, które występują u kulturystów (pośrednio przyczyniają się do tego przez stosowanie hormonu wzrostu oraz silne odwadnianie w bezpośrednim okresie przedstartowym). Mówimy o osobach wspomagających się farmakologicznie, gdyż trening [...]
[...] być konkurencyjny smakowo do klasycznych kaszek i kleików. I tutaj kolejne zaskoczenie. Kaszka ALLNUTRITION w jakikolwiek sposób nie ustępuje smakowo tradycyjnym produktom, które kupimy w markecie. To naprawdę fascynujące, że tak świetne kompozycje smakowe udało się zyskać dzięki naturalnym produktom, przy naprawdę niewielkim udziale substancji [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]