[...] dobrze jest dodać do diety nasiona szałwii hiszpańskiej (chia), w celu zwiększenia w niej błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3: Ciekawym rozwiązaniem może być również komosa ryżowa (quinoa), którą połączyć można w posiłku z owocami i Choco Vegan Protein Z kolei dla wegan mających spore wydatki energetyczne Instant Rice Flour Podsumowanie [...]
Czego potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku baby 60 g suszonych pomidorów 60 g surowego boczku 3 ząbki czosnku przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka łyżka oleju 50 g komosy ryżowej 100 g cukinii łyżeczka oleju Jak wykonać: Szpinak umyć i wrzucić na patelnię - dusić na wodzie którą puści. Doprawić solą, pieprzem [...]
[...] jest płaskurka. Farro jest uwielbiany za orzechowy smak i wyjątkową konsystencję po przyrządzeniu. To świetna alternatywa dla innych popularnych zbóż, takich jak m.in. ryż, komosa ryżowa, gryka czy jęczmień. Dlaczego farro przyciąga uwagę? Oprócz składników odżywczych zawartych w tym pradawnym zbożu, węglowodany zawarte w farro są wolno trawioną [...]
Wraz z wiekiem nasze ciało traci masę mięśniową. Jest to naturalna konsekwencja zmian metabolicznych, które wpływają na skład ciała. Jeżeli nie trenujesz i nie robisz nic w kierunku budowania mięśni czy też ich utrzymania, to już po 35. roku życia Twoje ciało będzie stopniowo traciło mięśnie. Czy betaina pomaga utrzymać masę mięśniową? Naukowcy [...]
Coś na lunch, coś na kolację a może dorzucisz do tego kaszę i zjesz na obiad? Przepis na pyszną zieloną sałatkę z curry i tofu. Składniki na 2 porcje paczka szpinaku baby 2 ogórki gruntowe szczypiorek 100 g edamame 20 g nerkowców i migdałów w przyprawie z trawą cytrynową i rozmarynem 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry w [...]
[...] Południowej roślina jednoroczna, uważana na tym kontynencie za „cudowną”. Jest tzw. pseudozbożem; należy do tej samej rodziny co buraki czy szpinak. Dla Inków i Azteków komosa ryżowa stanowiła podstawowy pokarm. Jako jedna z nielicznych roślin była w stanie przetrwać wysokości przekraczające 3000 m n.p.m. – czyli intensywne słońce, bardzo [...]
http://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia/Sa%C5%82atka_s%C5%82oikowa_z_komos%C4%85_ry%C5%BCow%C4%85-a1685.html?sketch=true Sałatka z serii czyszczenie lodówki - ale dobór składników przemyślany. Do pracy jako lunch idealna :) /SFD/2018/4/2/f2ee3fdc61304b3c8880affa3caed888.jpg
[...] do sałatek. Wyróżnić też możemy kaszę manną, kuskus, bulgur, powstają one z pszenicy. Jest też kasza owsiana, z owsa, orkiszowa z orkiszu. Kasza kukurydziana z kukurydzy. komosa ryżowa roślina ta wytwarza bogate w skrobie nasiona, natomiast nie jest ona zbożem. Komosa jest uznawana za bardzo wyjątkowy produkt, zawiera pełnowartościowe białko, [...]
[...] http://www.sfd.pl/P%C5%82askie_TACO_z_m%C4%85ki_z_ciecierzycy_%5BPLACEK%5D-t1046772.html 7. Mąka quinoa /SFD/2017/3/20/b18a31941e9d48c6b36607aae3ee797c.jpg Inaczej komosa ryżowa, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć. Idealnie nadaje się dla ludzi, którzy mają [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] znaleźć w zbożach (pszenica, kukurydza, ryż), bulwach (ziemniaki), korzeniach (brukiew), ziarnach lub roślinach strączkowych (fasolka, soczewica, groszek, groch, bób, soja, komosa ryżowa). STARY PODZIAŁ CUKRÓW! Przez długi czas dzieliliśmy cukry na dwie różne grupy, ponieważ sądziliśmy, że ich przyswajalność przez organizm nie jest taka sama. [...]
[...] moda czy może też faktycznie istnieją rzetelne przesłanki, by uznawać ją za nieprzeciętnie wartościowy składnik zdrowej diety? Czym jest quinoa? Quinoa, czyli inaczej – komosa ryżowa, to roślina zaliczana do rodziny szarłatowatych. Chociaż w Polsce mówi i pisze się o niej od stosunkowo niedawna, to na świecie znana jest od tysiącleci. Na [...]
[...] na wodzie + imbir, kurkuma, cynamon Do talerza łyżka stołowa oleju lnianego tłoczonego na zimno „ +sól, sok z cytryny do smaku 2) kasza gryczana lub płatki gryczane 3)komosa ryżowa 4) amarantus W międzyczasie woda niskozmineralizowana 2l Herbata do 2x dziennie słaba * II ŚNIADANIE 1) Można powtórzyć pierwsze 2) Kiełbaski gotowane lub [...]
[...] Komosę ryżową zalewamy wodą w proporcji 1:1 i 1/2 i dodajemy do środka szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy garnek, zmniejszamy płomień i gotujemy, aż komosa wchłonie całą wodę. Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby komosa ugotowała się 'na parze'. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie [...]
https://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Quinoa_komosa_ryzowa_i37404_d400x400.jpg OPIS Może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu Posiada niski indeks glikemiczny Zawiera dużo fosforu, wapnia i witaminy E oraz żelaza Jest smaczna, sycąca i bardzo pożywna Źródło wysokiej jakości białka roślinnego Quinoa, czyli inaczej ryż peruwiański lub [...]