Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
IBS, czyli zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem przewodu pokarmowego niejasnego pochodzenia. W samych Stanach Zjednoczonych zespół jelita drażliwego diagnozuje się u ogromnej ilości osób (między 25 a 45 milionów). Szacuje się, że z IBS na całym świecie zmaga się prawie 15% populacji. Co ciekawe w Stanach Zjednoczonych na zespół jelita [...]
[...] wyborem są tu wysokowęglowodanowe, niezdrowe przekąski (na domiar złego zawierające niekorzystne dla ustroju tłuszcze), np. drożdżówki, chipsy, krakersy, maślanki, słodzone jogurty itd. Referencje: Brad Jon Schoenfeld i in. Effects of meal frequency on weight loss and body composition: a [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
[...] i inne części kurczaka, wieprzowina, wołowina - staraj się wybierać chudsze kawałki np. częściej schab niż łopatka), ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał (naturalne jogurty, twarogi, kefir, mozzarella i sporadycznie sery żółte - pamiętaj, że są bardzo tłuste), odżywka białkowa (pomocna, jeśli np. chcesz zrobić owsiankę z dodatkiem białka [...]
[...] sobie na drobne przekąski i przyjemności. Kaloryczność pokarmu to jedno, a jego wpływ na glikemię czy stężenie insuliny jest czymś zupełnie innym. Niewinne mleko czy jogurty wcale nie są pożądanym składnikiem diety ze względu na swoje oddziaływanie na stężenie insuliny w ustroju (chyba że komuś nie zależy na zdrowiu i długowieczności). [...]
[...] nie jest jasne, jakie szczepy bakterii są najbardziej korzystne. Dopóki nie będzie wiadomo więcej, najlepiej jest jeść więcej pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak jogurty i sfermentowane pokarmy, takie jak: tempeh, kefir, miso, kiszona kapusta. Oczyść swoją dietę ograniczając cukier, aby nie pobudzać wzrostu bakterii jelitowych, które [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Zanim przejdziemy do samych ciekawostek dotyczących tego suplementu, dosłownie kilka słów wstępu, przybliżających Wam suplement, jakim jest berberyna. Podsumowanie Uzbrojony w informacje zawarte w tym artykule, będziesz w stanie podjąć decyzję, kiedy i w jakich okolicznościach, najbardziej skorzystasz na suplementacji berberyną, w [...]
[...] przewidzieć takie sytuacje i zaopatrzyć swoją lodówkę i szafki w zdrowsze alternatywy, np. Orzechy bez dodatku soli i cukru, owoce, pokrojone warzywa, batony proteinowe, jogurty o niskiej zawartości tłuszczu. Eliminowanie przetworzonej żywności Przetworzona żywność jest bogata w sód, tłuszcz, kalorie i cukier, a uboga w większość zalecanych [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] które są odpadem mleczarskim) i mleka. Mleko dostarcza licznych związków hormonalnych, które wcale nie są korzystne dla zdrowia (np. estrogeny, wszystkie rodzaje). Mleko, jogurty i inne produkty mleczne powodują nasiloną odpowiedź insulinową, więc z jednej strony zmniejszamy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, z drugiej możemy wywołać cukrzycę [...]
Wysoko przetworzona żywność, choć niezdrowa, to jednak jest obecna w życiu większości z nas. I choć zaleca się jej ograniczanie do minimum, to i tak każdy z nas raz na jakiś czas po coś takiego sięga. Wystarczy mieć podbramkową sytuację np. brak czasu, pustka w sklepie i burczenie w brzuchu. Takie jednorazowe wyskoki każdemu można wybaczyć, choć [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
Ostatnio wśród sportowców i entuzjastów sportu jest duże zainteresowanie żywieniem i suplementami, które wpływają na florę jelitową. Istnieją badania, które pokazują poprawę zdrowia, lepsze działanie układu odpornościowego, jak i większą wydolność i efektywność, gdy probiotyki i prebiotyki obecne są w diecie. Mają one bezpośredni i korzystny wpływ [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]