Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] się już teraz do siłowni, Nie wiem bowiem, czy spodoba mi się ten sport. Krótko mówiąc, jestem początkujący, chcę spróbować i zobaczę, jak to dalej się potoczy, Powód 2. Z jakiejś przyczyny moja ulubiona siłownia właśnie została zamknięta (np. epidemia, 2020) i nie mam możliwości znalezienia innego miejsca do profesjonalnego treningu. W tym [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] posiłków dla kulturysty Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Nie. Wiele zależy od tego, w jaki sposób przygotowujesz jedzenie. W czasie obróbki termicznej często w pokarmie powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne [...]
[...] do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). Zakończenie Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie musisz wykonywać interwałów ani aerobów. Chudnięcie zależy od deficytu, jaki stworzysz w kuchni, po prostu jedząc mniej niż potrzebujesz. Aeroby i interwały są tylko kolejnym narzędziem służącym do wytwarzania deficytu energetycznego. Ponadto są [...]
[...] mogłyby wykonać 50-70 powtórzeń, przysiady z mini sztangą lub sztangielkami, prostowania i uginania ramion ze zdecydowanie za małym ciężarem roboczym. Jeśli chcesz zobaczyć, jaki powinien być opór w trakcie treningu, to polecam poniższe filmy: https://www.youtube.com/watch?v=MGqmQFer42k https://www.youtube.com/watch?v=nNxeRBi1KvM [...]
[...] lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie różne rezultaty. Podsumowanie Wydaje się, że zarówno cukry proste, jak i tłuszcze trans oraz nasycone, w nadmiarze negatywnie [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] swoje życie o 2 lata. A przecież to tylko jeden z licznych rodzajów zanieczyszczeń. Dla innych już nie byłoby wcale tak łatwo znaleźć statystyki, a tym bardziej wiedzieć, jaki mogą wywierać wpływ na zdrowie. Poza tym można znaleźć miejsca w Polsce, gdzie stężenie PM 2,5 regularnie przekracza 200 µg/m3, czyli zatrucie środowiska „kradnie” komuś [...]
[...] ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. Współwystępowanie zjawisk nie oznacza automatycznie korelacji [...]
[...] Wiele osób sądzi, iż to niegroźny nałóg, mimo iż alkohol zabija co roku setki tysięcy ludzi i wywołuje zmiany w całym organizmie i nowotwory. W jednym z badań sprawdzono, jaki wpływ na zdrową dietę będą miały posiłki na wynos z McDonald’s, KFC i Pizza Hut. Uwaga! - badanie pochodzi z Australii, dlatego gramatury i rodzaje posiłków mogą [...]
[...] a może nawet zdecydowanie, niewystarczającymi. I to mimo tego, że wielu badaczy diet ketogenicznych wskazuje na możliwy efekt “oszczędzania” mięśni, antykataboliczny, jaki można obserwować w przypadku tego sposobu odżywiania. Co więcej, pracujące mięśnie mogą domagać się większych ilości glukozy, którą nasz organizm może wytworzyć [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
[...] ciężar, który miażdży ich już w pierwszej serii wyciskania czy przysiadów, wykonują trening obwodowy z wykorzystaniem najmniej znanych i najbardziej izolowanych ćwiczeń, jakie tylko da się wymyślić, trenują bicepsa w sposób, który jest groźny dla zdrowia kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Czasem mówi się też tak o ludziach, którzy co tydzień [...]
[...] glukozowo-fruktozowego czy tłuszczów nasyconych. Tak samo marne będą efekty przekarmiania organizmu żywnością powszechnie uznaną za „zdrową”, „dietetyczną”, „fit”. Jeśli jakiś pokarm ma dużą gęstość energetyczną, czyli z małej ilości uzyskujesz dużo energii, to należy odpowiednio go dawkować, czyli ograniczać jego podaż. Świetnie może utuczyć [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] jest też wpływ modyfikacji sposobu odżywiania na ryzyko kancerogenezy, otłuszczenie, nadciśnienie czy zespół metaboliczny. Badanie naukowe W jednym z badań oceniano, jaki wpływ ma dieta na stężenie insuliny, stan zapalny i ryzyko cukrzycy typu 2. Naukowcy spekulowali, iż różne rodzaje węglowodanów mogą modyfikować stężenia cytokin w [...]