Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] dziennikarze sugerują, iż dożylne podawanie witaminy C zabija raka. Jak oni to robią? Bardzo prosto, Olivia Lerche: „Eksperci twierdzą, iż wysokie dawki witaminy C znanej jako kwas askorbinowy po wstrzyknięciu do krwiobiegu mogą powodować uszkodzenia komórek nowotworowych”. Uwaga proszę bardzo, teraz napiszę, bez podania żadnych źródeł. [...]
[...] i cykle zawodowców Po pierwsze: nie widziałem jeszcze żadnego potwierdzenia od zawodników na temat cykli dopingowych publikowanych w sieci. Jeśli ktoś chce zobaczyć, jak wygląda realnie cykl i dieta kulturysty, publikowałem pełne dane z omówieniem. Po drugie: gdyby nawet ktoś trafił na prawdziwe dane pochodzące od kulturysty wyższej [...]
[...] gorszy od methyldrostenolonu (Dianabolu, Metanabolu)? Niestety, Metanabol jest na tyle toksyczny, że jego dłuższe stosowanie (więcej niż 4-6 tygodni) nie wchodzi w grę. A jak wygląda sprawa z Anapolonem (oxymetholonem)? Anadrol strukturalnie bardzo przypomina Anavar (oxandrolone), jednak drobna modyfikacja cząstki sterydu sprawia, że Anapolon [...]
[...] zastosowania chirurgii artroskopowej w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego, nie wykazały żadnych korzyści. Całkowitą wymianę kolana należy traktować jako ostateczność. Wiąże się ona z określonym ryzykiem. Referencje, badania, literatura: Leana S Wen i in. The opioid crisis and the 2020 US election: crossroads for a [...]
Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów. Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]
Nasze zdrowie, a także wygląd i samopoczucie zależą głównie od tego, jaki prowadzimy styl życia, jak się odżywiamy, oraz jak wygląda nasza aktywność, i profilaktyka zdrowia. Jednak na pewne czynniki nie mamy do końca wpływu, mowa tutaj między innymi o płynących latach i działaniu niekorzystnego środowiska, które mogą przyczynić się do pogorszenia [...]
[...] podstawowych pojęć dotyczących fizjologii, biochemii oraz metabolizmu. Dlaczego? Bo się tym nie zajmują lub mają zbyt ograniczone możliwości przyswajania informacji. Przyjmą jako fakty ewidentne manipulacje i kłamstwa. "Sukces" Pana Jerzego i innych Dlatego właśnie tak doskonale sprzedają się „rewelacje” Jerzego Zięby o nowotworach, witaminie C [...]
[...] insuliną, narkotykami, diuretykami, alkoholem itd.). Przykry jest fakt, iż żadna z osób sięgających po badanie Victor W. Zhonga i wsp, nie zadała sobie trudu, by odkryć, jakie intencje miał autor i kto sponsorował te obserwacje. Liczne, inne badania wcale nie wskazują, by cholesterol zawarty w pokarmie miał istotne znaczenie dla zdrowia (i [...]
[...] z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu [...]
[...] Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 dolarów wyższe (ponad 5000 zł), w porównaniu do tej o normalnej wadze i składzie ciała. Owoce De Oliveira MC i wsp. zbadali, jak dodatek ~ 200 kcal w diecie będzie miał wpływ na wagę ciała. 49 kobiet w wieku od 30 do 50 lat i BMI > 25 kg/m2 dodało do diety: 3 jabłka (0,63 kcal/g produktu) 3 [...]
[...] np. w chipsach, fast foodach, czekoladzie, słodyczach, wyrobach cukierniczych, tłuszczach do gotowania (pewne ilości zawiera zarówno margaryna, szczególnie twarda, jak i masło), potrawach smażonych i pieczonych, wysoko przetwarzanych produktach (np. vanaspati glee - udaje masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] szokujące badanie ze wszystkich Utter AC i wsp. z 1998 roku – sam trening aerobowy (i to w objętości 5 sesji po 45 minut tygodniowo) okazał się tak samo skuteczny, jak ... nic nierobienie! Wyniki: 12 tygodni samej diety (1200-1300 kcal dziennie) przyniosło spadek wagi ciała o 7,8+/-0,7 kg, czyli jest to 650 g wagi tygodniowo. 12 tygodni [...]
[...] się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. Niemniej stanowią one na pewno lepsze źródło od przypadkowych danych z Internetu. Moje zdanie w tej kwestii jest następujące: kluczowe dla utraty wagi jest [...]
[...] ironicznie, gdyż w istocie mamy do czynienia z luką prawną, a w rzeczywistości od dawna WADA traktuje stosowanie przez sportowców preparatów eksperymentalnych z grupy SARM, jak stosowanie normalnego dopingu. I co z tego, że można sobie kupić taki „niegroźny suplement diety” w Internecie. Czyli mechanizm jest następujący: kobiety, które biorą [...]
Koncepcje treningu mięśni grzbietu Mięśnie grzbietu są często traktowane po macoszemu, zarówno przez kobiety, jak i mężczyzn. Czasem widzi się mężczyzn posiadających całkiem dobrze rozbudowane mięśnie grzbietu, ale jedynie pod względem szerokości, tymczasem kompletnie kuleje u nich “grubość”. Dlaczego? Bo wykonują znikome objętościowo treningi [...]
[...] mogły dotyczyć niektórych badań dotyczących np. diet wysokotłuszczowych. Aby wyrobić sobie zdanie, trzeba sięgnąć raczej po metaanalizy dziesiątek badań z tego zakresu. A jak na razie brak tu alarmujących danych odnośnie zagrożeń związanych z dietami ketogenicznymi. Referencje: Anna Kazik1, Piotr Buchta1, Andrzej Tomasik „Dieta [...]
[...] wczesna oraz DOMS. Bolesność wczesna – jest skutkiem intensywnego treningu – w mięśniach następują zmiany biochemiczne, narastające wraz z postępującym rozwojem zmęczenia (jak szybko się pojawią, zależy to od wytrenowania zawodnika i rodzaju pracy). Między innymi powstaje kwas mlekowy, zmienia się równowaga kwasowo-zasadowa. Drażnienie nerwów [...]
[...] nigdzie nie udało się znaleźć Podsumowanie Mógłbym jeszcze kilkanaście stron przytaczać bezsensowne mity, niczym niepodparte opinie oraz inne treści dotyczące sukralozy, jakie możesz znaleźć w Internecie. Wokół siebie masz setki trucizn, po większość z nich sięgasz dobrowolnie (np. alkohol, tytoń). Na szczęście sukraloza, mimo wytężonych prac [...]