Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych. Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]
[...] ale nie przez wątrobę (w wątrobie wychwyt glukozy nie zależy od insuliny). Nasila powstawanie glikogenu w wątrobie (reguluje stężenie cukru we krwi) i w mięśniach (służy jako lokalne paliwo do podtrzymania treningu). Dlatego jest anabolikiem, a nie katabolikiem. Według słownika PWN anabolizm to: „procesy budowy składników ustrojowych w [...]
[...] się dodatkowymi witaminami i minerałami, ale i osoby nietrenujące coraz częściej sięgają po produkty tego typu. Spowodowane jest to tym, że obecnie żywność jest przeciętnej jakości, więc dostarczenie wszystkich mikroskładników jest niezwykle trudne. Co jeszcze powinienem wiedzieć? Wykorzystanie preparatów witaminowych stanowi bazę suplementacji [...]
[...] iż został ironicznie sportretowany np. w popularnym animowanym serialu „blok ekipa”. W rzeczywistości większość mężczyzn nie posiada aż tak gigantycznych gabarytów uda, jak np. miał Ronnie Coleman, czy obecnie ma jeden z najlepszych kulturystów na świecie Phil Heath (wg oficjalnych danych udo Heatha mierzy ponad 80 cm, z kolei ramię ~58.4 [...]
George Farah jest ojcem sukcesu wielu sportowców, takich jak: Kai Greene, Dexter Jackson czy Lionel Beyeke. Uchodzi za… guru. Wiem, iż to modne słowo, jednak tym razem pasuje do postaci, jaką jest Farah. Ciągle jestem pytany o środki dopingujące. Co najgorsze, w Internecie, jak grzyby po deszczu, pojawiają się portale poświęcone sterydom [...]
[...] naturalne są zdecydowanie częściej wybierane przez konsumenta niż ich słodsi kuzyni – jogurty czy inne desery owocowe. Niestety należy też brać pod uwagę, że jogurty, jak wszystko inne, różnią się między sobą, a różnice bardzo często są olbrzymie. Należy też dodać, że sama obecność bakterii jogurtowych Lactobacillus bulgaricus i [...]
Nie przestaje zdumiewać mnie pomysłowość ludzi, jeśli chodzi o szukanie rzekomych dróg na skróty. Jedni do odchudzania próbowali używać amfetaminy, inni metamfetaminy (jak to się kończy, można zobaczyć w filmie Darrena Aronofsky’ego „Requiem dla snu”). Co zapamiętać? Nikotyna uzależnia. Zaprzestanie palenia tytoniu powoduje pojawienie się objawów [...]
[...] wspieraniem innych procesów metabolicznych”. Schwarzenegger wspomniał też, że tak naprawdę nie ma znaczenia, kiedy zażywa się kreatynę. Można ją brać zarówno po treningu, jak i przed treningiem. Gwiazda kulturystyki męskiej Hunter Labrada również uważa kreatynę za jeden ze swoich ulubionych suplementów. Stała się ona prawdopodobnie [...]
[...] osobach wyniszczonych przez poparzenia, w podeszłym wieku lub cierpiących z powodu innych chorób (np. wyniszczenie związane z postępującym AIDS). Są one tak samo wiarygodne, jak 95% badań poświęconych HIIT u osób nieaktywnych fizycznie i otyłych (później można przeczytać, iż interwały nie dość, że budują mięśnie to jednocześnie [...]
[...] anabolicznych przez insulinę). Tłuszcze są lepszym paliwem w dyscyplinach wytrzymałościowych, jednak nie każdy dobrze toleruje tego rodzaju dietę. Nie da się odpowiedzieć, jakiego rodzaju dieta jest lepsza, w grę wchodzi zbyt dużo zmiennych. Każde rozwiązanie należy przetestować indywidualnie, na sobie. Regeneracja zależy od alkoholu 11 [...]
W poniższym opracowaniu postaram się odpowiedzieć na pytanie, czy warto brać aspirynę w celach profilaktycznych? Bardzo często w „podziemnych” poradnikach dopingowych, na Facebooku, na YouTube, TikTok czy Instagramie publikowane są porady medyczne. Czy są one wiarygodne? Hamowanie stanu zapalnego po treningu Ponadto hamowanie stanu zapalnego po [...]
Będąc na diecie, często jesteśmy w sytuacji, gdzie otaczają nas fast-foody. Wyjścia ze znajomymi na miasto, wakacje, wczasy. Co wtedy wybrać, żeby nie wyjść mocno poza bilans kaloryczny, jedząc niezdrowe dania? Jakie produkty wybrać z menu popularnej restauracji McDonald's?
[...] Właśnie wtedy po raz pierwszy dowiedziałem się o nich trochę i co mogą zrobić.” Von Moger powiedział, że nadal chciał trenować naturalnie. Nie tylko chciał zobaczyć, jaką uda mu się zrobić formę “na sucho”, ale też sterydy nie były wówczas dla niego dostępne. Dopiero z czasem koledzy wprowadzili go w temat. „Postanowiłem wystartować w [...]
[...] nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są związkami charakterystycznymi dla organizmów morskich. Mieszanka ta wspierać też może osoby zmagające się z osłabieniem kości i odporności czy mięśni. [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] przechodzących z osocza do komórek, które pośredniczą w zapalnych reakcjach naczyniowych i komórkowych. W procesie zapalnym ważną rolę pełnią mediatory chemiczne, takie jak eikozanoidy, kininy, białka dopełniacza, histamina, monokiny i cytokiny, grupa rozpuszczalnych polipeptydów. Te mediatory zapalne działają synergistycznie w rozwoju bólu [...]
[...] Objętość wyrzutowa (ang. stroke volume ) spadła w trakcie roztrenowania do poziomu, który nie różnił mężczyzn od grupy kontrolnej. A to świadczy o ważnych adaptacjach, jakie zachodzą w układzie sercowo-naczyniowym w trakcie roztrenowania. Sprawność strukturalnego systemu ukrwienia mięśni szkieletowych (ilość kapilar) nie pogorszyła się w [...]
[...] wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie tylko pozwala na jej uzupełnienie. Ile białka [...]
[...] unika aerobów, woli sięgać po środki dopingujące, no i po nawet kilkunastu latach ćwiczeń już uważa się za eksperta (mimo, iż nie wykonuje 60% ćwiczeń siłowych i nie wie, jakie grupy mięśni pracują np. przy podciąganiu na drążku). Podsumowanie Należy pamiętać, iż wątroba posiada ogromne rezerwy czynnościowe. Może być poważnie uszkodzona, a [...]
[...] od razu wprawiają człowieka w uśmiech, miękkie, soczyste, po ugryzieniu w środku wypływa słodkie nadzienie. Minusy: duży udział cukru oraz syropu glukozowo-fruktozowego, jak na żelki skład nie jest najgorszy. Małe opakowanie, które szybko znika. Cena: około 2,70 zł za opakowanie 90 g. Wniosek Z tych najbardziej dostępnych najmniejszy udział [...]