[...] Rozmus napisała: „Cholesterol jest powszechny w diecie Polaków. Zwiększa ryzyko raka trzustki i przedwczesnego zgonu Metaanaliza 55 badań ujawniła, że każde dodatkowe jajko dziennie może zwiększać ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, wliczając w to raka. W tym wypadku ryzyko wzrasta nawet o 13%”. Czy to prawda, czy może kogoś poniosła [...]
[...] się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na/ h, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Lepsze 20 czy 40 g białka w porcji? Macnaughton i wsp. losowo przydzielili mężczyzn i podawano im [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] szczypta soli. Przygotowanie ciasta: Drożdże dodać do letniego mleka i odstawić na około 10 min. Jeśli będą używane suche drożdże należy wymieszać je z mąką. Dodać jajko i dokładnie mieszać. Suche składniki (mąka, cukier i sól) przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać. Połączyć razem z połączonymi drożdżami i mlekiem, dokładnie [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] pod względem jedzenia tuż przed startem i ile aktualnie kalorii spożywa? Posiłek 1 80 gramów płatków owsianych gotowanych na wodzie i 2 miarki odżywki białkowej 1 całe jajko i 250 gramów białka jaja 2/8 łyżeczki soli Napój – Glutamina, sproszkowana łuska babki jajowatej i betaina Posiłek 2 200 gramów dorsza atlantyckiego 150 gramów [...]
[...] złotych. Celowo nie komplikuję powyższych wyliczeń, gdyż należałoby tu uwzględnić również inne źródła protein np. twaróg (17-18 g protein w 100 g), ryby, wołowinę, jajka (1 jajko gotowane 50 g ma ~ 6.3 g białka), wieprzowinę; a także proteiny niepełnowartościowe, czyli białka pochodzenia roślinnego. Podsumowując Jeśli nie jesteś w stanie [...]
[...] A co mają wspólnego hamburgery i frytki z podażą soli? Wszystko! Produkty fast food są bardzo bogatym źródłem soli. Ilość soli w porcji produktu: mcwrap śniadaniowy jajko i bekon 4,7 g chicken wings (8 szt.) 4,5 g kurczak mc nuggets (20 szt.) 4,2 g mcwrap klasyczny chrupiący kurczak 3,4 g mcwrap bekon deluxe chrupiący kurczak 3,1 g mc [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Spożycie jaj może również zmniejszyć ryzyko chorób serca na kilka sposobów. Jaja zmniejszają stan [...]
[...] się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 h po spożyciu porcji 22,6 g [...]
Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka. Czy odżywki wysokobiałkowe są bezpieczne? Jeśli tylko producent zadbał o właściwy proces technologiczny i sprawdzone źródło dostawy surowców, dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W [...]
Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]
[...] się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 h po spożyciu porcji 22.6 g [...]
[...] około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: Blendujemy twaróg, jajko i syrop klonowy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, że nie da się przyswoić więcej niż 30 g w porcji. Jeśli spożywasz więcej, obciążasz nerki, wątrobę, zmniejszasz hipertrofię i ogólnie sobie szkodzisz! Czy jest to prawda, czy może mit? Cóż, nie do końca. Każdy człowiek ma odmienne zapotrzebowanie i możliwości przyswojenia składników odżywczych. Pisząc obrazowo, czy [...]